DR’s ombudsmand: Lars Løkke burde ikke have været vært på DR-program

Lytternes og seernes redaktør fastslår hvad DR tidligere har afvist: Værtsrolle giver Løkke en eksponering, som han kan udnytte i sit politiske projekt
Lytternes og seernes uafhængige redaktør i DR, Jesper Termansen, skriver i en DR-klumme, at tidligere statsminister, løsgænger Lars Løkke Rasmussen, ikke burde have optrådt som vært i DR-programserien om den færøske Klakvik-strid i 1955.

Fra august har DR’s seere kunnet følge med i fire programmer om Klaksvík-striden på Færøerne. Med Lars Løkke Rasmussen i rollen som vært.

giver det også partistifter Lars Løkke Rasmussen en mulighed for en eksponering

“Det er for mig at se oplagt, at når DR vælger Lars Løkke Rasmussen, giver det også partistifter Lars Løkke Rasmussen en mulighed for en eksponering, som han kan bruge i sit politiske projekt,” skriver Lytternes og seernes redaktør, Jesper Termansen, i klummen.

Af samme grund burde DR have besluttet at fravælge Lars Løkke Rasmussen senest omkring årsskiftet, da Lars Løkke skabte et politisk netværk.

DR burde have forudset, skriver Termansen, at det dermed meget vel kunne ende med, at Lars Løkke Rasmussen ville stifte et nyt parti.

Enig med klager

Jesper Termansen nævner, at en seer har klaget over DR’s valg af vært, og peget på netop det forhold, at DR burde have forudset, at Løkke var på vej til at stifte sit eget parti:

“En seer har klaget til DR præcis over dét, men DR har afvist kritikken. Jeg er enig med seeren,” understreger DR’s “ombudsmand”.

Termansen kritiserer DR’s etiske regler for at være mangelfulde, fordi de alene fastlægger retningslinjer for politikeres medvirken i forhold til en karensperiode på tre uger før en valghandling eller folkeafstemning.

DR: Ikke noget at komme efter

Redaktøren på DR-serien, Charlotte Kjærup Mauritzen,  afviste i begyndelsen af august over for Netavisen Pio, at Løkkes værtsrolle kunne kritiseres.

Hun understregede, at Lars Løkke Rasmussen blev valgt på grund af sin indgående viden om Færøerne og detaljerede kendskab til Klaksvikstriden, ligesom han kan “give sagen ekstra perspektiv”, da han som Danmarks tidligere statsminister har siddet som ansvarlig for Rigsfællesskabet:  

“Lars Løkke Rasmussen bidrager altså med faglig viden og indsigt om Klaksvik-striden, som han har indgående viden om – og det er udelukkende i den hensigt, han deltager i programmet,” sagde redaktøren til Netavisen Pio.

DR-redaktøren mente ikke at valget af Lars Løkke som vært ikke i sig selv var usædvanligt: 

Derfor er der heller ikke på noget tidspunkt i programmet fokus på Løkke som politiker

“Derfor er der heller ikke på noget tidspunkt i programmet fokus på Løkke som politiker eller hans politiske projekt. Tidligere har DR også haft blandt andre politikerne Ander Fogh Rasmussen, Søren Pind og Morten Messerschmidt, som har haft værtsroller hos DR i for eksempel  “Langt fra Bruxelles” på DR2 og P2-serien “Messerschmidt i operaen”. Så at Lars Løkke Rasmussen er fortæller i en historisk DR2-serie om Klaksvíkstriden, er der i sig selv ikke er noget usædvanligt i."

DR: Løkke “den bedste formidler”

Valget faldt, forklarede redaktøren, på Løkke, fordi han på grund af sin store indsigt i emnet “var den bedste formidler”:

“I sidste ende er det dog altid en vurdering fra gang til gang ud fra det konkrete program og den konkrete person, når vi vælger værter og fortællere til vores tv-programmer. Og i dette konkrete tilfælde er vurderingen, at Lars Løkke Rasmussen med hans mange faglige og personlige indsigter i Klaksvik-striden, var den bedste formidler af netop dette emne.”

Opdateret 05.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Lytternes og seernes redaktør

Lytternes og seernes redaktør (LSR) er brugernes uafhængige øjne og ører på DR's etik.

LSR skal på baggrund af henvendelser og klager vurdere om DR’s indhold lever op til en høj programetisk og journalistisk standard.

LSR skal fremme bedre klagebehandling, svarkultur og dialog med DR’s brugere.

Kilde: DR

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Løkke er en god fortæller og retoriker. Men det var yderst usmart at give ham den opgave samtidig med han opstartet et nyt politisk parti. Dog er det ikke kun DR der stadig behandler LLR som var han en magtfaktor, især Tv 2NEWs er mikrofonholder i stor stil her. LLR er i dag løsgænger og har ingen magt nogen steder, han er ikke partileder endnu, han præsenterer dig selv ved navn og titel løsgænger i folketinget. Han har p.t intet projekt eller kandidater. Og han lindrer fint på sensationspressens bevågenhed. Fejlen er ikke hans, han er bare smart og udnytter sine muligheder hos en dum presse.

Lukrerer sku der stå og sig ikke dig😊😊

Lars Løkke Rasmussen bruger alle metoder for at høste stemmer. Hvor utiltalende!

Lars Løkke Rasmussen bruger alle metoder for at høste stemmer. Hvor utiltalende!

Lars Løkke Rasmussen bruger alle metoder for at høste stemmer. Hvor utiltalende!

Først vil jeg slå fast, at jeg aldrig har og aldrig kommer til stemme Lars Løkke, men jeg anser ikke ham for at være dum. Han udnytter knald hamrende dygtig de muligheder han får for at profilerer sig selv. Det er der også andre politikere der gør. Godt nok.
Dumheden og u-intelligensen skal findes i det bruger-og skattebetalt medie DRs redaktion, som gang på gang vader i med begge fødder.
Christian

Hvis vi nu antager, at DR IKKE er hverken dumme eller uintelligente, hvilke overvejelser og begrundelser tror du, at DR har for at gøre dette? Jeg nægter at tro, at det "bare var helt tilfældigt" ligesom de for mig at se da ganske udmærket har vidst, hvad de gjorde. Det er ikke meget, der er tilfældigt i hverken den politiske eller økonomiske verden. Ting sker med et formål. Ej heller er det tilfældigt, hvad DR vælger at bringe, hvem DR vælger at profilere og hvordan DR vinkler historier.

Synes det var en god dokumentarserie.... og han gjorde det flot. Jeg er stor tilhænger af hans nyopstartet parti og at være vært på tv-dokumentar er set før... ikke mindst af de kongelige og andre repræsentanter fra det danske offentlige samfund. THUMBS-UP til Lars.... ;)

Jeg vil se frem til flere DR dokumentarserier, hvor værtsrollen går på skift mellem medlemmer fra de forskellige politiske partier. Lad os få Eva Flyvholm (Ø) næste gang. Og så Henrik Dahl (LA). Og hvad med Jacob Mark (SF)? Lad os komme hele det partipolitiske spektrum rundt, så der kommer balance i tingene.

Annonce