Historisk ligestilling i Flyvevåbnet: Halvdelen af de værnepligtige er kvinder

For første gang i danmarkshistorien er mænd ikke i overtal i Flyvevåbnet. Hele 50 procent af de værnepligtige består nu af kvinder
På Flyvestation Karup i Midtjylland er 114 unge mennesker mandag den 1. marts mødt ind til deres første dag som værnepligtige. En ny virkelighed for de unge mennesker, men også en ny virkelighed for Flyvevåbnet.

Det er nemlig første gang, at der er en helt ligelig fordeling mellem mænd og kvinder blandt de værnepligtige - 57 af hver.  

Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

Flyvevåbnet og Forsvaret ønsker at afspejle det resterende samfund så meget som muligt, og det indebærer også at have en så ligelig fordeling mellem mænd og kvinder som muligt.

Et robust og moderne forsvar bygger på mangfoldighed

”Et robust og moderne forsvar bygger på mangfoldighed. Derfor er det også en vigtig og god nyhed, at kvinderne i stadig stigende grad ser Forsvaret som en attraktiv karrierevej. Vi har brug for deres kompetencer i felten og ved forhandlingsbordet på lige fod med mændenes,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Netavisen Pio.

“Der bliver ikke gjort forskel”

Kvinderne bliver modsat mændene ikke udvalgt specielt til værnepligten, men de skal leve op til præcis de samme krav som mændene.

”I løbet af den første uge eller to får de udleveret uniform og så er de soldater og ikke mænd eller kvinder,” lyder det i pressemeddelelsen fra oberst Palle Nedergaard Mikkelsen, som er chef for Operation Support Wing i Karup, der uddanner Flyvevåbnets værnepligtige.

Så er de soldater og ikke mænd eller kvinder

”Kvinderne får mændene til at oppe sig og den anden vej rundt. Der bliver ikke gjort forskel – de skal alle sammen igennem samme øvelser og samme kontroller,” fortsætter han.

Arbejdet for mere ligestilling bærer frugt

Hos Operation Support Wing i Karup har de set ind en fremtid med færre unge, men Flyvevåbnet har brug for alle kompetencer og kræfter.  

Derfor har Flyvevåbnet og Forsvarsministeriets Personalestyrelse arbejdet målrettet på at få flere kvinder ind i systemet.

Og alene fra sidste år er der sket et spring fra godt 20 procent til 50 procent kvinder på værnepligtsholdet.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad med ligestillingen i vej-, renovations-, kloak- og murerarbejdsmandsbranchen? Hvordan står det til der, og hvor er de kvinder der lænker sig fast til skraldebilerne og forlanger kvoter?

...og hvis de (kvindelig værnerettige) ikke gider længere kan de bare melde fra. Det kan mænd ikke.

Sådan har det været gennem årtiers "ligestilling". Kvinderne vil have alle plusser. Mens minussene overlades til mændene. Sådan har det altid været. Ligestilling eller ej.

Ja, det holder så lige i 4 måneder.

Jeg jubler gerne når det er 50% i ansatte konstabeler, sergenter og officerer.

Annonce