Debat: Medierne overser almindelige danskere

Hovedstadens overklasse boltrer sig, men er der nogen almindelige danskere der efterhånden kan genkende sig selv i de danske medier?
Danmark bevæger sig med syvmileskridt hen imod de tilstande som vi længe har været vidne til i bl.a. USA.

Her er nyhedsdækningen populistisk og går gerne på kompromis med sandheden, hvis det gavner mediets politiske ståsted.

Herhjemme har vi reelt kun landsdækkende aviser, der repræsenterer hovedstadens beboere og deres liv.

Det betyder en forvanskning af sandheden om tingenes virkelige tilstand, da størstedelen af danskerne jo netop ikke bor i hovedstaden.

Alligevel er det oftest hovedstadens udfordringer der stjæler overskrifterne og politikernes fokus.

Senest regeringens planer om udflytninger af uddannelser, der har taget pladsen, set gennem hovedstadens rektorers briller. Og ellers er det ting som bilernes adgang til hovedstaden, debatten om Lynetteholmen som præger nyhederne.

Djøffernes legeplads

Skulle man finde på at besøge hele Danmarks nyhedskanal, TV2 NEWS, så er billedet endnu mere forskruet.

Samtlige magasinprogrammer har paneler af ”kloge” danskere, som udlægger teksten for resten af befolkningen. Størstedelen af disse panelister har naturligvis bopæl i hovedstadsområdet.

Den almindelige lønmodtagers mening er åbenbart ikke værd at høre på.

Tag f.eks. programmet 'NEWS & Co", som pryder sig med, at ” værterne går sammen med markante medværter bagom døgnets dagsordener og vigtigste begivenheder”.

Medværter, som er for de flestes vedkommende tilhører DJØF-segmentet og den talende klasse af selvudnævnte eksperter indenfor kommunikation, kunst og kultur.

Og ligesom for at berettige sin eksistens, har man en politisk kommentator ind fra sidelinjen, så der kan komme en ”voksenanalyse” af verdens komplekse sammenhæng, hvis det nu skulle stikke helt af for formanden for ”udsatte borgere med en årsindtægt over 750.000 kr.”.

Hvordan kan man kalde sig ”Hele Danmarks nyhedskanal”, når man kun repræsenterer en spinkelt udvalg af befolkningen?

Borgerskabets coronaproblemer

Det bedste eksempel på denne leflen for det bedre borgerskab, har vi nok set under coronakrisen.

90 procent af alle indslag om erhvervsdrivendes udfordringer, har handlet om hotel- og restaurationsbranchen, og deres kvaler med at drive forretninger.

Jeg vil ikke benægte at netop oplevelsesbranchen er specielt udfordret, med de forskellige restriktioner som de er pålagt.

Men der findes altså også brancher hvor der udfordringer, som ikke bunder i antallet af solgte 18-retters menuer.

Skulle der undtagelsesvis snige sig en historie om en lønmodtager ind, så er det sikkert som amen i kirken, at det drejer sig om sundhedspersonalet.

Der er åbenbart ingen udfordringer i industrien eller byggefagene, med de pålagte restriktioner.

Frygter fragmentering

Alt i alt er vi vidner til en større fragmentering af mediebilledet, hvor det er de bedrestillede der tegner livet i landet.

Jeg frygter, at vi kommer til at opleve tilstande som dem i USA, hvor “Average Joe” finder sine nyheder på de ekstreme yderfløje, da de er de eneste som taler direkte til ham.

Og skulle man være i tvivl om hvor hurtigt tingene kan skifte retning, er ‘Men in Black’ et godt eksempel! Denne bevægelses opståen bunder jo primært i uoplyste mennesker, som søger deres virkelighed andre steder end hos de traditionelle medier.

Omlæg mediestøtten

Måske skulle man overveje en omkalfatring af mediestøtten, så man sikrer en bedre repræsentation af den generelle befolkning hos modtagerne af mediestøtten.

Meningen med mediestøtten er jo netop, at man vil sikre et så bredt mediebillede som muligt.

Dette mediebillede understøtter man med skatteydernes penge, og netop derfor må vi som skatteydere også kræve, at det ikke er de få og velstillede som sætter mediedagsordenen alene, men at der også er god plads til den gennemsnitlige lønmodtager.

Mickei Reinhold Jacobsen er domsmand og kandidat til kommunalbestyrelsen i Slagelse for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nej, det er en farce ... borgerlig presse ud over alle grænser ...

TV2 og TV2 NEWS er ren og skær borgerlige, hvad vil de gøre den dag at blå politikere ikke stiller sig op og kritiske kommentar mod Mette. Jacob Hvad kan han stampe i gulvet og sige.

Ja, det er et helt forskruet billede af danskerne, man får serveret med de gæster, der inviteres ind for at lufte deres meget forudsigelige og meget polerede holdninger. Man skule nærmest tro, kunstnere, direktører, reklamefolk og præster udgør en kæmpestor andel af befolkningen, mens f.eks. håndværkere og andre, som udfører praktisk arbejde med deres hænder og værktøj, tilhører en svunden tid.

Kommentar:

Det kan være fuldstændigt lige meget, hven der er i medierne, der er vel ingen normale mennesker der bygger sit liv på, hvem og hvad der er på skærmen på diverse kanaler...

Den 03 April 2021, var det et interview med et tidligere TV-Idol, nemlig Bente Troense, som udtalte:

TV er blevet fordummende !

Hvad jeg i øvrigt er helt enig i,

God Weekend,
Erling Drews...

Jamen så er alle problemer løst!

Hvis vi ikke ser TV, så er vi ikke underlagt de bedrevidendes meningstyranni.
Lad os så i samme omgang lukke internettet og radioerne. Det vil give os en meget mere retfærdig og bedre verden at leve i.

MEN hvis vi skal forholde os til virkeligheden og ikke et utopia, så er vi altså nødt til at se på hvordan en lille gruppe af befolkningen, sidder på menings magten her til lands.

Man bliver så træt.
Den talende klasse er i stand til at tale solen sort.
Emnet er ligegyldigt.
I dag taler de ustoppeligt FOR "emnet".
I morgen taler de lige så ustoppeligt MOD "emnet", for da er det en ny arbejdsgiver, der betaler deres fyrstelige løn.

Bacillen findes også i "Deadline".
Interviewerens spørgsmål er sååååå laaaaaange, at man kan mistænke intervieweren for at ville vise alverden, hvor dygtig og vidende denne selv er. Det virker tit som om at de kun har indkaldt en "ekspert" for at have en at kaste deres snak op ad.
Jeg sidder tit og ønsker, at interview-offeret - efter det meget lange spørgsmål - siger: "Undskyld, vil du lige gentage spørgsmålet?"

Man siger jo - vi har de politikere vi fortjener - med medier er det blevet lige omvendt: de synes selv, vi andre skal gøre os fortjent til dem. Jeg læste en spændende artikel 3/4 22 i Politiken (jow skam), hvor en debatredaktør på Newsweek ( Batya Ungar-Sargon) tager skeen i den anden hånd, kikker sig i spejlet og spørger: hvem tror vi egentlig vi er?. Hun har en interessant pointe - idet hun slår fast, at journalister i stigende grad rekrutteres fra eliten. En elite, der nærmest er opdraget til at tro, at det er dem, der bestemmer i det her samfund, og at de fortjener at have den magt og kontrol. Endvidere går hun videre med slå fast, at denne generation af journalister har glemt en journalistisk hovedregel:" En journalists job er ikke at fortælle folk, hvad de skal tænke, men at fortælle folk, hvad andre mennesker tænker". Jeg synes hendes tanker kan være en delforklaring på, at vi alm. mennesker ikke kan genkende os selv. PS: i øvrigt er mængden af (selvsmagende) kommentatorer i medierne steget voldsomt på bekostning af, dybdeborende, undersøgende, afdækkende, rapporterende og interview´ende journalistik.

Annonce