Annonce

Tyske socialdemokrater vandt nervepirrende valg

SPD blev Tysklands største parti, men hvem der skal afløse Merkel er usikkert. Eks-kommunister på kanten af kollaps og Mini-Mette triumferede.
Det gik ganske, som eksperterne havde spået, da Tyskland søndag gik til valg.

Socialdemokraterne i SPD er igen landets største parti, men ingen blok har fået noget klart flertal. I stedet venter der nu et langt - og sikkert udmagrende forhandlingsforløb - om, hvem der skal danne regering.

Og så tabte yderfløjene terræn.

SPD fik 25,7 procent af stemmerne, hvilket var en fremgang på 5,2 procentpoint, og partiet er for første gang siden 2009 igen det største parti i Tyskland.

placeholder

SPD's kanslerkandidat, Olaf Scholz, holdt et pressemøde mandag, hvor han fortalte, at der er tre partier, som har haft fremgang - SPD, De Grønne og det liberale FDP - og at det er på tide for de konservative at træde tilbage.

"I mener, at tyskerne vil have CDU i opposition. Det er resultatet, som vælgerne har besluttet ved det her valg," sagde Olaf Scholz ifølge BBC.

Konservativ deroute

Det konservative CDU blev til gengæld valgets store taber. Uden Angela Merkel i front gik det helt galt for partiet, som tabte 8,8 procentpoint. CDU fik - helt som ventet - det dårligste resultat i partiets historie.

Blot 24,1 procent stemte på CDU eller det bayerske søsterparti CSU.

Trods nederlaget fastholder partiets spidskandidat Armin Laschet, at vælgerne har givet ham et mandat til at danne en ikke-venstreorienteret regering.

I CDU er der dog allerede nu markante profiler ude med heftig kritik af Armin Laschet, blandt andet delstaten Sachsens ministerpræsident, så spørgsmålet er, hvor længe han holder som partileder.

Grønne i midten

Tyskland blev i løbet af valgkampen ramt af store oversvømmelser, hvilket betød, at rigtigt meget af debatten kom til at handle om klima.

Det var godt for miljøpartiet De Grønne, som gik frem med 5,8 procentpoint til 14,8 procent.

De Grønne er mere midtersøgende end tilsvarende partier andre steder i Europa, og de har i hele valgkampen fastholdt, at de kan arbejde med begge sider. Hvis bare De Grønne får indflydelse.

Kommunister kollapsede

Valget var lige ved at blive en katastrofe for det venstreorienterede parti Die Linke, der er en direkte arvtager for det østtyske kommunistparti SED.

Die Linke fik kun 4,9 procent af stemmerne og kom dermed faktisk under den nationale tyske spærregrænse på fem procent. Men fordi Die Linke lige akkurat vandt tre kredsmandater, slipper partiet for spærregrænsen.

Havde Die Linke kun vundet to kredsmandater, ville partiet ikke have fået de 36 tillægsmandater, men kun kredsmandaterne.

Højrepopulister gik tilbage

Valget blev også en skuffelse for det højrepopulistiske Alternative fur Deutschland (AfD), som bragede i forbundsdagen ved det seneste valg, som lå lige i forlængelsen af flygtningekrisen.

Udlændingepolitik har denne gang fyldt meget lidt i valgkampen, og det har gjort det svært for AfD at sætte dagsordenen.

AfD endte med at gå 2,3 procentpoint tilbage og fik 10,3 procent af stemmerne. Det er dog fortsat det største parti mange steder i Østtyskland.

Trods opbakningen fra mere end hver 10. vælger vil hverken SPD eller CDU samarbejde med AfD, så partiet får ingen rolle i regeringsforhandlingerne eller indflydelse på politikken i forbundsdagen.

Dansk mindretal fik plads

Valget gav også et meget overraskende - og længe ventet - comeback i tysk politik til det danske mindretal.

På landsplan fik partiet 0,1 procent af stemmerne, men det var alligevel nok til at vinde en plads i forbundsdagen i Berlin.

Den sydslesvigske vælgerforening, SSW, er nemlig forfatningsmæssigt undtaget for reglerne om spærregrænsen, og med 55.000 stemmer fik partiet valgt Stefan Seidler til forbundsdagen.

SSW kæmper for at skabe en mere skandinavisk inspireret socialpolitik, et bedre samarbejde hen over Tysklands grænse mod nord og bedre forhold for det danske mindretal.

Det er første gang siden 1953, at SSW har fået en valgt til forbundsdagen.

Sejr til Mini-Mette i MV

Samtidig med valget til forbundsdagen i Berlin var der også delstatsvalg i Berlin og i Angela Merkels hjemegn Mecklenburg-Vorpommern i det tidligere Østtyskland.

i Mecklenburg-Vorpommern, eller bare MV som det bliver kaldt, blev valget en stor sejr for statens ministerpræsident, SPD's Manuela Schwesig, der af nogle bliver betegnet som en tysk Mette Frederiksen-kopi.

Ikke kun fordi Manuela Schwesig politisk ligner den danske statsminister, med en blanding af klassisk socialdemokratisk fordelingspolitik og hård værdipolitik, men også fordi hun på sociale medier gerne poserer med klassiske hverdagsretter.

placeholder

Socialdemokrater størst i Nordeuropa

Statsminister Mette Frederiksen (S) lykønsker partifællerne i Tyskland med sejren og konstaterer, at Socialdemokratiet nu er det største parti i både Danmark, Norge, Sverige, Finland og Tyskland.

placeholder

Men om valgsejren så også kan omsættes til, at der vil være en socialdemokratisk ledet regering i de fem lande, er altså uvist.

Det er også uvist, hvornår en afløser for Angela Merkel er på plads. Flere tyske kommentatorer og eksperter vurderer, at der sagtens kan stå 2022 i kalenderen, inden en ny regering er på plads.

Hvis Angela Merkel stadig er kansler den 17. december, så slår hun sin forgænger som CDU-formand, Helmuth Kohl, som Tysklands længstsiddende kansler siden krigen.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mere af det samme. Det vil sige mere islam, EU, klimahysteri, kulturradikalisme, LGBTQ+-isme, og mindre Tyskland.

Olaf Schulz skriver som tak til sine socialdemokratiske vælgere:

“Viele Bürger*innen haben heute die @spdde gewählt, weil sie einen Wechsel wollen. Sie haben sich dafür entschieden, dass wieder mehr Respekt in unserer Gesellschaft herrschen soll.”

Eller” Mange borgere stemte i dag @spdde, fordi de ønsker en ændring. Du/I/de har besluttet, at der skulle være mere respekt i vores samfund igen.”

Mette Frederiksen har lykønsket Olaf Scholz! Og hans kommende politik!

Spørgsmålet er blot hvilken politik?

Mette Frederiksens og blå bloks indvandringspolitik føres af AfD i Tyskland. De gik en smule tilbage.

Olaf Scholz fik især stemmerne fra plus 50-vælgerne præcist som CDU! De ændringer som Scholz vil gennemføre er således at bevare tysk industris førende rolle i Europa, snarere end at lægge bånd på produktionen som de grønne fik deres stemmer af den yngre befolkning til.

Olaf Scholz er den nye samfundsbevarende grundpille i tysk politik! Han forstår om nogen at kopiere Merkels “Mutti-rolle”, men med et maskulint udtryk. CDUs Amin Laschet er som en teenagedreng sammenlignet med Olaf Scholz, der som en anden Mette Frederiksen forstår at lægge ansigtet i de rigtige folder. Når noget er alvorligt! En analyse som DR1s Søndagsmagasinet med Eksbladsjournalistik formåede at svinge sig op til i analysen af det tyske valg og CDUs dårligste valg siden 1945.

Olaf Scholz er manden der under Parisaftalerne vil redde tysk industri! Derfor fik han den ældre generations stemmer. Stemmerne der ved hvad sult, arbejdløsheden, manglende penge til kul eller el betyder i en hverdag der beskriver tysk politik over de sidste 5-6 årtier. Årtier hvor SPD og CDU ind imellem tog helt op til 90% af stemmerne!

Olaf Scholz er manden der indirekte fortæller Mette Frederiksen, at hun skal tage sig godt af de erhverv, der forsyner samfundet med det allermest nødvendige. I Tyskland er det industri! I Danmark dansk landbrug og fiskeri!

Alle disse erhverv står øverst på grønne partiers ønskeseddel over bidragydere til klimaforandringerne!

Olaf Scholz eller Amin Laschet vil forstå sammen med FDP at få styr på de grønnes værste indvirkning på det nye samfund!

Olaf Scholz er en snu finansminister! Hvis de grønne ikke ønsker hans politik, står CDU og Amin klar i kulissen.

Spørgsmålet er om Mette Frederiksen på samme måde forstår at redde det danske samfund og dansk landbrug!

Moderate forandringer er det Olaf Scholz står for!

Præcist som da Jonas Gahr Støre tog stikket hjem i Norge!

Langsom tilpasning! De grønne partiers politik er allerede skrevet ind i europæiske socialdemokratiers DNA.

På en social afbalanceret samfundsmæssig ansvarlig facon!

Spørgsmålet er blot om Socialdemokratiet i Danmark, der traditionelt siden Krag og Anker har ønsket billige madvarer til arbejderne, men bønderne må Venstre tage sig af!

Tyske socialdemokrater er vendt tilbage som ansvarlige politikere, der ved hvor goderne kommer fra! Der ved at produktion, skatter og velfærd er de tre afgørende ben i et samfund hvor alle forstår den gensidige respekt!

Mette Frederiksen har god grund til at lykønske Olaf Scholz. Går det godt i Tyskland, er der stor chance for at det også går godt i Danmark og det øvrige Europa.

82 millioner tyskere venter spændt på landbrugsforhandlingerne i Danmark. En dansk madproduktion der kan brødføde 15 millioner mennesker!

Med en forhøjet mindsteløn i Tyskland kan de fattigste 10 procent af tyskerne måske få ordentlig mad på bordet! Godt hjulpet af dansk landbrugspolitik!

Og billige østeuropæiske lastbilchauffører! Men det er et helt andet problem! Som de nu ser konsekvensen af i Storbritanniens Brexit samfund!

Politikere er altafgørende:

“Mange borgere stemte i dag @spdde, fordi de ønsker en ændring. Du/I/de har besluttet, at der skulle være mere respekt i vores samfund igen.”

Manglende respekt for Europas chauffører, sygeplejersker og landmænd, er slående!

I Tyskland blev respekten for industrien for en stund genoprettet!

Olaf Scholz er ingen Boris Johnson!

Ej heller en Mette Frederiksen der fører AfD immigrationspolitik.

Og i Norge vil Jonas Gahr Støre redde norsk landbrug og selvforsyningen af madvarer, når klima-krisen stopper al transport!

Langsigtede perspektiver! Kræver ældre med erfaring! SPD et nyt ældreparti som Arbeiterpartiet i Norge!

Respekt i vores samfund igen! Generationernes respekt! Udveksling af viden! På tværs af generationerne!

Mutti Merkel erstattes af Opa Olaf!