Annonce

Unge kvinder får pris for at sætte fokus på udbredt sexisme i politik

Kvinderne bag initiativet #EnBlandtOs får årets Nina Bang-pris.
I efteråret 2020 tog fire unge kvinder initiativ til at samle 322 underskrifter og 79 vidneberetninger om sexisme i dansk politik. Initiativet blev kaldt #EnBlandtOs

Beretninger vidnede om en udbredt kultur i dansk politik, hvor særligt unge kvinder var ofre for stærkt grænseoverskridende seksuel adfærd.

Initiativet satte gang i den debat, der efterfølgende førte til først den radikale leder Morten Østergaard, og siden den københavnske overborgmester Frank Jensens fald. Og i kølvandet på det, har langt de fleste partier sat fokus på måden man omgås og indført samværdspolitikker.

Mandag fik de fire initiativtagere bag, Camilla Søe, Maria Gudme, Freja Fokdal og Sigrid Friis Frederiksen, hæder og ære fra deres lidt ældre med-søstre i form af Nina Bang-Prisen, som er indstiftet af den tidligere socialdemokratiske kulturminister Jytte Hilden.

Har gjort en kæmpe forskel

Tidligere undervisningsminister Christine Antorini, der i dag er administrerende direktør i LIFE Fonden, var den første modtager af Nina Bang-Prisen tilbage i 1999.

Det var hende som overrakte prisen til de fire, unge kvinder.

"I får prisen som en tak og et skulderklap for med jeres mod at stå frem i metoo-diskussionen. Det har gjort en kæmpe forskel i en af de væsentligste ligestillings- og kulturkampe, der er. I er et forbillede for os alle," siger hun i forbindelse med diplomoverrækkelsen og fortsætter:

"I har fortjent prisen, fordi I med jeres mod, virkelyst og med stor gennemslagskraft har formået at sætte den her vigtige diskussion helt øverst på den politiske dagsorden."

Aldrig alene

Prismodtagerne fremhæver, at deres initiativ var med til at flytte fokus på sexisme som et problem for den enkelte til et grundlæggende strukturelt problem.

"Sexisme er ikke et nyt fænomen i dansk politik. Det nye er, at vi bakker hinanden op, hver eneste gang nogen stiller sig i skudlinjen. Man ved, at man ikke er alene - vi er mindst 322 kvinder, og det har gjort en forskel," siger den ene af modtagerne, Maria Gudme, til Netavisen Pio.

Hver generation af kvinder er med til at flytte barren for, hvad der kan lade sig gøre

Den unge prismodtager er derfor også glad for skulderklappet fra den ældre generation:

"At #EnBlandtOs modtager Nina Bang-Prisen er med til at understrege, at kampen mod sexisme ikke blot går på tværs af partier: Kampen går også på tværs af generationer. Hver generation har sin ligestillingskamp, og hver generation af kvinder er med til at flytte barren for, hvad der kan lade sig gøre."

"Vi ved, at vi står på skuldrene af de kampe kvinder, der kom længe før os, har taget. Derfor betyder anerkendelsen utroligt meget," siger Maria Gudme, der sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet.

Nina Bang-Prisen blev indstiftet af forhenværende kulturminister Jytte Hilden i 1999 på 75-års dagen for socialdemokraten Nina Bangs udpegning som minister.

Blandt de tidligere modtagere af Nina Bang-Prisen er nuværende statsminister Mette Frederiksen, den tidligere københavnske skoleborgmester Anne Vang, og de to tidligere borgmestre Winni Grosbøll og Mette Touborg.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor støtter vi 'kritisk raceteori'?
Freja Fokdal: "Hvide heteroseksuelle mænd, der ikke føler sig inkluderet i priden og regnbueflaget er simpelthen “mennesker jeg ikke har ondt af” til 500." https://twitter.com/frejafokdal/status/1428796511228514312

"Beretninger vidnede om en udbredt kultur i dansk politik, hvor særligt unge kvinder var ofre for stærkt grænseoverskridende seksuel adfærd."

WTF er det unge kvinder idag ikke kan finde ud af...
Kan unge kvinder idag, virkelig ikke finde ud af at sige fra...det er da ynkeligt...