Ny prognose om pladsmangel i fængsler er dyster læsning: ”Det ser sort ud”

De danske fængsler er under massivt pres. Der er mangel på pladser til indsatte. Fængselsbetjentene er for få - og man har svært ved rekruttere nye.
De nu under 2000 fængselsbetjente, der holder orden i landets fængsler, står muligvis til at skulle løbe endnu hurtigere, end de gør i dag.

Ifølge en ny prognose, kan danske fængsler nemlig komme til at mangle 1000 flere pladser i 2025.

Det skriver Jyllands-Posten, der har prognosen fra et internt forhandlingsnotat fra de igangværende forhandlinger om Kriminalforsorgens økonomi.

Udnytter mere end 120 procent af kapaciteten 

Holder prognosen stik, risikerer fængslerne at have 5250 indsatte i 2025, mens der kun forventes at være 4222 pladser til rådighed.

Det betyder, at fængslerne vil skulle udnytte mere end 120 procent af deres kapacitet.

Ifølge Kriminalforsorgens prognose, som Jyllands-Posten har fået indsigt i, skyldes en stor del af den forventede stigning i antallet af indsatte, strafskærpelser i forbindelse med coronarelateret kriminalitet og strukturelle forhold, når politiet er blevet tildelt flere penge og dermed flere ressourcer til at stoppe kriminaliteten.  

Justitsminister: “Det er en stor opgave, der skal løftes”

Kriminalforsorgen befinder sig et meget vanskeligt sted, mener justitsminister Nick Hækkerup (S).

”Alle, der har fulgt udviklingen i vores fængsler, kan se, at kriminalforsorgen i dag er et meget svært sted. Hvis ikke vi gør noget, vil der mangle et meget stort antal pladser i kriminalforsorgen i de kommende år.

Derfor er det regeringens klare ambition for en kommende flerårsaftale, at kapaciteten i vores fængsler udvides og at der sættes målrettet ind for at styrke fastholdelse og rekruttering af fængselsbetjente,” fremgår det i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Justitsministeren henstiller til, at partierne på Christiansborg løfter opgaven og bidrager til at finde den fornødne finansiering.  

“Det er en stor opgave, der skal løftes. Og det er ikke gratis. Derfor har jeg en forhåbning om, at partierne på Christiansborg tager ansvaret på deres skuldre og bidrager til at finde den finansiering, der skal til.” 

Massiv mangel på fængselsbetjente 

Der vil være brug for 3.500 fængselsbetjente, hvis der i 2025 kommer til at være 5.250 indsatte i landets fængsler. På nuværende tidspunkt er der knap 2.000 fængselsbetjente - og tallet af faldende.

Der skal ske noget radikalt for at redde Kriminalforsorgen

Fængslerne ser dermed ind i at mangle 1.500 fængselsbetjente om blot fire år. Der bliver dermed færre betjente, til at håndtere flere indsatte, fremgår det af en pressemeddelelse fra fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet.

Der skal ske noget radikalt, for at vende situationen om og få ansat så mange betjente, mener Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet.

”Det ser meget sort ud. Men forhåbentlig står det nu klart, at der skal ske noget radikalt for at redde Kriminalforsorgen,” siger han i pressemeddelelsen.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... pladsmangel i fængsler ...": så byg nogle flere fængsler.
Der er alt for mange der 'går løs' som burde være indespærret, så de får tid til at tænke sig om.

Kære Kurt Jensen
Jeg har tænkt samme tanke som dig, men problemet er imidlertid at ingen gider være fængselsbetjente. Der er allerede problemer med at bemande de eksisterende fængsler. Jeg vil ikke undlade at nævne, at etniske danskere i 2018 blev en etnisk minoritet i lukkede fængsler og arresthuse i Danmark. Løsningen på problemet indebærer efter min vurdering et socialdemokratisk opgør med alverdens konventioner. Hvornår sker det?

Enig, og sæt de indsatte til at bygge dem...
Manglende fængselsbetjente kan vel erstattes af robotter...

Nu har vi gentagne gange hørt i medierne at kriminaliteten er faldet og der er færre kriminelle, hvordan hænger det sammen med at der ikke er plads til alle de kriminelle i fængslerne? færre kriminelle må da betyde færre indsatte eller er der noget jeg har misforstået?
Når der mangler fængselsbetjente p.g.a. dårlig løn og arbejdsforhold må man jo forbedre disse, også her må det vel gælde at det er udbud og efterspørgsel der sætter prisen på samme måde som i den private erhvervssektor, især når det gælder om at tiltrække "ledende" medarbejdere.

Der er jo også den logiske mulighed, at straffene i gennemsnit er blevet længere, og dermed at et lavere antal fanger alligevel udgør et øget antal fangeår/år. F.eks. fordobles straffene i en række sager, ikke baseret på forbrydelsen karakter med den uvedkommende begrundelse, om man står på det ene eller andet fortov i gerningsøjeblikket. Hele den ydre højrefløj med DF, NB og de konservative kan jo ikke få lange fængselsstraffe nok, uanset at det i diverse studier er slået fast, at der ikke ad den vej opnås mærkbar forebyggende effekt.
Derimod ved man, at jo længere man sidder inde, jo ringere er muligheden for resocialisering, og jo større er risikoen for tilbagefald og dermed forøgelse af kriminaliteten. Det er jo ikke altid de nemme løsninger eller populisternes lokkekvad, der virker ude i virkeligheden.

Også her er vi langt efter USA. Det efterslæb vil regeringen og de andre borgerlige sikkert gerne indhente?

Man kunne jo sende alle med korte domme for ikke-personfarlig kriminalitet i samfundstjeneste i stedet for fængsel. Så bliver der plads i fængslerne, mindre pres på fængselsbetjentene, og de relativt harmløse kriminelle kommer ikke i kontakt med de mere farlige forbrydere under afsoningen.

I Kina har man boliger/"reoler", hvor folk stuves sammen med kun et leje til at kunne sove på. Samme system kunne indføres herhjemme til landets "fanger". Det skal kunne mærkes at være fængslet. Et fængselsophold skal ikke agere kaffeklub. Er der nogen grund til at forkæle folk der har begået kriminalitet i den "tunge ende" ?
Nej....Stop den blødsødenhed.

Wauw - lad fangerne selv bygge nye fængsler . Fed ide , de fleste kriminelle har som alle ved , en uddannelse som murer , tømre , ingeniør osv og kriminalforsorgen er jo i virkeligheden en kæmpe entreprenør virksomhed. Da der ikke er mange fængselsbetjente tilbage til at se efter fangerne , giver det god mening , at slippe dem løs hver morgen , så de kan tage på arbejde - måske kan ubåds kaptajnen organisere byggeriet 🙄 og hvorfor har ingen kommet på den tanke , at lade robotter passe fangerne 👏🏻 Genialt , lad os få fat i 700 robo Cops som erstatning for de fængselsbetjente der mangler 👍 indtil robotterne er på plads kunne vi måske lade Tivoli garden passe på fangerne 🤔

Annonce