Annonce

Mette F: ”Vi ser antisemitismens grimme ansigt flere steder”

Statsminister Mette Frederiksen advarer mod stigende antisemitisme. Hun bebrejder dele af venstrefløjen og visse indvandrermiljøer.
”Antisemitisme har ingen plads i verden eller i Danmark.”

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) forud for en rejse til Israel, hvor hun den 23. januar skal deltage i en mindehøjtidelighed i anledning af 75-året for befrielsen af KZ-lejren Auschwitz.

Vi og kommende generationer må blive ved med at lytte, lære og mindes

Under sin rejse til Jerusalem skal Mette Frederiksen også mødes med Israels præsident, Reuven Rivlin, og nogle af de danske jøder, der overlevede Auschwitz og i dag bor i Israel.

”De nazistiske udryddelseslejre repræsenterer et særligt tragisk og umenneskeligt vidnesbyrd om, hvor brutalt og livstruende det var at være af jødisk oprindelse. Befrielsen af Auschwitz står centralt i erindringen. Vi og kommende generationer må blive ved med at lytte, lære og mindes, så de historiske grusomheder ikke gentager sig,” udtaler hun i en pressemeddelelse fra statsministeriet og fortsætter:

”Antisemitisme har ingen plads i verden eller i Danmark. Jødiske samfund skal - som alle andre - kunne leve trygt og sikkert i Danmark. Det står regeringen vagt om og yder den beskyttelse, der desværre er brug for.”

Ser antisemitismens grimme ansigt flere steder

I anledning af rejsen har Mette Frederiksen også givet et længere interview til Politiken, hvor hun advarer imod stigende antisemitisme og trusler mod jøder.

Udover de konkrete eksempler med nynazister, som på krystalnatten i november lavede hærværk mod jødiske kirkegårde, holder hun både indvandrermiljøet og dele venstrefløjen ansvarlig for en del af den stigende antisemitisme i Danmark.

”Vi ser antisemitismens grimme ansigt flere steder fra. Nu har vi haft nogle konkrete eksempler i Danmark igennem den senere tid med skænding af gravpladser og hærværk i forbindelse med Krystalnatten. Vi ser også ansatser til det på den yderste venstrefløj, og så ser vi det i dele af indvandrermiljøet i Danmark,” siger hun i interviewet.

Forfølgelsen af jøder går jo langt længere tilbage end holocaust

Adspurgt om der ikke er en bagatelgrænse for, hvornår noget er antisemitisme svarer hun, at det er umuligt at lave en liste, men:

”Det er klart, at holocaust er det værste, vi har set af systematiske folkedrab på en etnisk minoritet i Europa. Men forfølgelsen af jøder går jo langt længere tilbage end holocaust, og hvis man kigger på den jødiske historie i Europa hen over mange hundrede år, er en rød tråd jo forfølgelsen og antisemitismen. Så har den forskellige udtryk, men det er en rød tråd, og det er jo egentlig med stor undren, at man må iagttage den, for mig bekendt har det jødiske mindretal i Danmark aldrig nogensinde gjort flertallet noget som helst.”

Vi er vokset væk fra Labour

En anden pointe om antisemitisme, der ligger Mette Frederiksen på sinde, tager udgangspunkt i Socialdemokratiets britiske søsterparti, Labour, der igennem en årrække har kæmpet med beskyldninger om antisemitisk mobning rettet mod partiets jødiske medlemmer.

Der var alene sidste år 635 beskyldninger om antisemitisme i Labour, og beskyldningerne har medført otte eksklusioner fra partiet.

Beskyldninger om antisemitisme i Labour var stort set ikke eksisterende, før den afgående partiformand Jeremy Corbyn overtog magten i 2015.

Beskyldningerne om antisemitisme og hvordan man har håndteret dem, er derfor også blevet en central del af formandsvalgkampen i Labour, hvor samtlige kandidater har erklæret at den udbredte antisemitisme skal stoppes.

Det søsterlige bånd, der historisk har været mellem Socialdemokratiet og Labour, betragter Mette Frederiksen i dag som særdeles tyndslidt.

”Jeg synes, vi er vokset meget langt væk fra hinanden i dag. Det har – set udefra – været svært at sige det eneste, man kan sige: at man tager afstand fra enhver form for antisemitisme, og man accepterer det ikke. Man anerkender det ikke, og man støtter det ikke,” siger hun.

Vil have handlingsplan mod antisemitisme

Regeringen vil udarbejde en handlingsplan som blandt andet skal øge brugen af folkeoplysning om og uddannelse i antisemitisme, lyder det fra statsministeren,

I den forbindelse vil regeringen indføre en officiel definition af antisemitisme herhjemme.

Og den melding bliver positivt modtaget fra Det Jødiske Samfund.

“Det er positivt, at Mette Frederiksen allerede her i opstarten af arbejdet med handlingsplanen mod antisemitisme slår fast, hvordan vi skal definere antisemitisme. Det, vi ikke kan definere, kan vi jo ikke bekæmpe,” siger formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Henri Goldstein, i et skriftligt svar til Politiken og understreger at en sådan definition skal være “relevant og nutidig” for at det giver mening.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Frederiksen synes at følge lidt rigeligt i fodsporet på Englands højredrejede presses forløjede og ødelæggende hetz mod Labour som værende antisemitisk. Herhjemme har højredrejede medier også fyret godt op under den samme hetz, hvor fx Aia Fog så sent som i sidste måned i Den Korte Avis fordømte Labour som antisemitisk, grundlæggende med afsæt i at partiet og Corbyn kritiserer staten Israels undertrykkelse af palæstinensere.
Det burde give stof til eftertanke for statsministeren, at Aia Fog her også drager de danske socialdemokraters tidligere formand Mogens Lykketoft ind i sine falske eksempler på ”antisemitisme”. Idet hun bl.a. erklærer at Lykketoft ”har til alle tider raset mod Israel” og at ”Lykketoft ligner i den optik Corbyn - også i den forstand, at jødehadet på venstrefløjen trækker tråde langt ind mod den politiske midte.”
Kære Mette Frederiksen: Bekæmp jødehadet og antisemitismen så stærkt som overhovedet muligt. Alle steder, til alle tider, og ikke mindst her og nu hvor vi har set at antisemitismen direkte har stukket fjæset frem også i vort eget land.
Bekæmp også risikoen for at politikere og borgere ikke mere tør forsvare palæstinenseres rettigheder og kritisere staten Israels handlinger, af frygt for at blive beskyldt for noget så hæsligt som antisemitisme. Når statsministeren nu skal udarbejde sit bud på en ny officiel dansk definition på antisemitisme, skal hun derfor passe på ikke samtidig at få mistænkeliggjort eller kriminaliseret kritik af israelsk chauvinistisk nationalisme og israelske brud på international ret (som fx besættelses- og bosættelsespolitikken). Når man læser Mette Frederiksens hårde angreb på Labour og hendes påstand om at Labour ”har haft svært ved at sige” at man tager afstand fra antisemitisme, kan man få sine bange anelser. For Labour og Corbyn var og er ikke antisemitisk, men afviste og afviser antisemitismen og enhver form for racisme. Hvad man derimod ikke ønskede at afvise, var vores allesammens (jøders som ikke-jøders) helt nødvendige og legitime ret til at kritisere Israel og forsvare palæstinensernes rettigheder. Det er netop denne ret som Aia Fog reelt rokker ved, når hun i Den Korte Avis erklærer, at hvor jødehadet blandt muslimer ”er direkte og konkret, antager antisemitismen på venstrefløjen som udgangspunkt mere indirekte udtryk: her dækker man sig nemlig med figenbladet ”anti-zionisme” og ”kritik af Israel”, der pakker modviljen mod jøder ind i pseudo-politiske gevandter.”
Der findes brodne kar i alle lejre, og der kan utvivlsomt også findes antisemitter blandt folk der kalder sig venstreorienterede, socialister, Labour, socialdemokrater. Men venstrefløjen er ikke antisemitisk. Socialdemokratiet er ikke antisemitisk. Labour er ikke antisemitisk. Lykketoft er ikke antisemitisk. Corbyn er ikke antisemitisk. Og - man er ikke antisemitisk fordi man tydeligt kritiserer chauvinistisk israelsk nationalisme og klart forsvarer palæstinensernes rettigheder.

Kilde:
https://denkorteavis.dk/2019/jeremy-corbyn-er-blevet-eksponent-for-antis...