Vil bygge tusindvis af almene boliger

Statsminister i åbningstale: Centraliseringen skal bremses, det nære skal fremmes
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger i sin åbningstale i Folketinget tirsdag, at det er blevet for dyrt for almindelige mennesker at bo i Danmarks hovedstad og andre større byer.

Af samme grund vil regeringen fremlægge et boligudspil, der skal “gøre det muligt at opføre 22.000 flere almene boliger over de næste 10-15 år”.

De fleste af de almene boliger vil blive bygget i de større byer:

“Alene i Storkøbenhavn kan vores kommende boligudspil betyde en tre-dobling af nybyggeriet af almene boliger.”

Der bliver ifølge statsministeren typisk tale om familieboliger på 80-90 kvadratmeter. Med en husleje på omkring 8.000 kroner om måneden:

“Det vil kunne mærkes i bybilledet. Vi skal ikke dele os op. Byerne skal kunne rumme alle,” lyder det fra Mette Frederiksen.

Skal tegnes og bygges til mennesker

Hun lover samtidig, at der bliver tale om kvalitetsbyggeri:

“Vi vil også tage den kvalitet med fra det gamle København – at arkitektonisk værdi skal forenes med solidt håndværk.”

“Vi vil lade den nye generation af talentfulde arkitekter videreføre den stærke, danske tradition. At tegne og bygge til mennesker.”

“Så boliger både er gode at leve og bo i. Og smukke at se på.”

Mindre lejlighed på Nørrebro: Måske mere end fem millioner kroner

Statsministeren nævner i talen, at priserne på selv små ejerlejligheder på Nørrebro i København nu ligger på “fire millioner kroner. Måske mere end fem millioner”:

Hvis de er førstegangskøbere, så er det svært. Virkelig svært

“Hvad med skolelæreren, pædagogen, politibetjenten, sosu-assistenten, butiksassistenten, frisøren, tømreren eller den unge akademiker? Hvis de er førstegangskøbere, så er det svært. Virkelig svært,” understreger Mette Frederiksen.

Et andet hovedtema i statsministerens åbningstale er, at centraliseringen skal bremses, og at nærheden skal styrkes.

Statsministeren finder det trist, når dele af landet bliver tømt for vigtige funktioner.

“Uddannelser, politi, butikker lukker i en ond spiral. Den kraftige centralisering af Danmark er ikke alene blevet stiltiende accepteret. Den er også et resultat af politiske beslutninger,” betoner statsministeren, der vil sikre flere muligheder i provinsen:

Uddannelser, politi, butikker lukker i en ond spiral

“Centraliseringen rammer os alle sammen. Der er også borgere på Københavns Vestegn, der savner nærpolitiet, og her er også udfordringer med lægedækningen. Mere skal tættere på.”

“Vi er i gang”

Statsministeren understreger, at arbejdet med at stoppe centraliseringen og få tingene tættere på borgerne “er i gang”:

“Flytning af uddannelser, så de unge kan blive boende. Skattecentre med lokale jobs. Bedre mulighed for lån til boligen dér, hvor det nu er svært,” nævner statsministeren og tilføjer, at regeringen er i færd med at oprette 20 nye nærpolitistationer:

“Jeg fik lov at være med, da nærpolitiet åbnede i Struer og den nye lokale betjent gik rundt i gaderne og forhørte sig: ”Hvad døjer I med?”.

I den forbindelse nævner statsministeren også, at regeringen er i færd med at flytte en række uddannelser ud i provinsen - ud af København og de største byer:

“Det skal være godt at være ung i Danmark. I storbyen, i provinsen og på landet. Flere unge i Danmark skal have en ungdomsuddannelse tæt på, hvor de er vokset op.”

Flere unge i Danmark skal have en ungdomsuddannelse tæt på, hvor de er vokset op

Vil etablere nærhospitaler

Statsministeren nævner i sin åbningstale, at supersygehusene i de kommende år vil stå klar over hele landet med højt specialiseret kræftbehandling og hjerteoperationer.

Supersygehusene var en rigtig beslutning, understreger hun, men samtidig er den nære sundhed blevet forsømt:

“Det er særlig alvorligt i en situation, hvor vi bliver flere med kroniske sygdomme, flere med psykiske lidelser og flere ældre.”

I dag er der mange ældre, som har mange og lange ture til sygehuset

“I dag er der mange ældre, som har mange og lange ture til sygehuset. Måske for at få taget blodprøve den ene dag. Til samtale den anden dag. Røntgenkontrol den tredje dag.”

“Det er vigtigt. Men også besværligt. Ja, nogle gange helt uoverskueligt.”

På den baggrund vil regeringen som noget nyt etablere såkaldte nærhospitaler:

“Hvor kommuner, regioner og alment praktiserende læger kan arbejde tættere sammen om patienten.”

Mette Frederiksen lover i sin åbningstale også, at finde løsninger på, “at alt for mange ikke har adgang til egen praktiserende læge”. Og at der skal “være adgang til hurtig akuthjælp alle steder”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan godt være en husleje på 8.000 kr. om måneden er billigt set med en statsminister løn. Men hvordan skal en ansat hos f.eks. De 5 Stjerner på en 20 timers rengøringskontrakt betale det?

Du kan købe og betale omkostninger for et mindre hus til en pris langt under 8.000 kr..

Det er absolut en ommer. En husleje på en 80 - 90 kvm lejlighed kan sagtens opføres med en husleje på 5.000 kr.. Med mindre der skal gå spekulation i huslejen, som jo er fri for ejendomme opført efter 1994. I f.eks. Tyskland tjener private udlejere og store kapital fonde milliarder af kr. på udbytning af almindelige mennesker, som ikke har råd til en ejerbolig. En situation flere og flere herhjemme også må se sig udsat for. Før liberaliseringen af realkreditten og bolig markedet og før der blev indført vikaransættelse i løse ansættelsesforhold og før der blev indført nul kontrakter i et ansættelsesforhold med en løn ned til latterlige 110 kr. i timen, havde alle målighed for at få råd til at eje sin bolig.

Så igen. Det er en ommer. Der skal skabes rammer for, at almindelige mennesker igen kan købe sig en ejerejendom. Ellers for vi et samfund, hvor de få lever af at udbytte de mindre bemidlede. Et slaveri samfund.

Du kan sagtens bo billigt centralt i København i Mjølnerparken og på Blågårds Plads, men det hele er foræret væk til den nye befolkning fra mellemøsen og Afrika. Den anvisningsret som kommunerne får til de 22.000 almene boliger som regeringen nu vil opføre i byen, vil gå ubeskåret til Projekt Mellemøsten i Danmark.

Hold nu op, Jeppe. En husleje på 8000 om måneden for 80-90 m2 ER sgu billigt nu om dage. Det betyder ikke, at alle har råd til sådan en husleje med kun 1 indkomst (jeg har f.eks. ikke), men så må man jo bosætte sig i en mindre lejlighed, som er tilsvarende billigere. Dit eksempel med en på 20 timers arbejde om ugen overser helt, at der så kan fås supplerende dagpenge, som selvfølgelig ikke kan betale en huseje på 8000 om måneden, men hvis det er husstandsindtægten, skal man jo heller ikke bo i en så stor lejlighed. Og hvis du vil bo i ejerbolig, er det også en helt anden diskussion.

8.000 kr. for 80-90 m2 lejlighed er åger priser og lagt ud over de omkostninger, som er forbundet med sådan en lejerbolig. Men andre ord, der er nogen, som tjener kassen på at andres bolignød. Og ja. En ejerbolig er en anden sag. Helt anden sag. Personlig her jeg ALDRIG boet til leje og kommer heller ALDRIG til det. Prisen er derfor lige nu 0,00 kr., da den er betalt. Med et nyt lån ville prisen være 2.500 kr. inkl. afdrag på 30 år og 1.300 kr. uden afdrag i 10 år.

Så jo. 8.ooo kr. er dyrt. At der så er private udlejere, som sikkert tager 16.000 kr. i husleje for en lignende bolig er en kapitalistisk perversion. De tjener let 8.000 - 10.000 kr. pr. måned på sådan et leje mål.

Jesper: Almene boligselskaber opererer som non-profit organisationer. Der er dermed ingen, som tjener kassen på at udleje til ågerpriser, og der er intet kapitalistisk over den almene boligsektor.

Der skulle selvfølgelig have stået Jeppe, ikke Jesper.

"Der bliver ifølge statsministeren typisk tale om familieboliger på 80-90 kvadratmeter. Med en husleje på omkring 8.000 kroner om måneden".

Det viser hvor lidt MF ved om det samfund hun lovgiver om. Erfaring fra virkeligheden fremgår ikke af hendes CV på ft.dk.
Og som tidligere nævnt, gælder det også Københavns (sikkert) kommende borgmester Sofie Hæstorp Andersen.

Jeg græmmes.

Med integrationsydelse, boligstøtte, børneydelser til 5-8 børn, førtidspension til 3-4 koner og sort arbejde i fætters taxa, bliver det en smal sag for den nye befolkning fra mellemøsten og Afrika, der kommer til at få tildelt de nye boliger. Bare vent og se. Om 20 år når de for længst er opført og bosat af mellemøsten, så kan du gå herind igen og finde denne kommentar. Hvad sagde jeg!

En almen bolig koster fra 55oo til omkring 95oo pr måned PLUS forbrug. Virkeligheden er den at altfor MANGE på ingen måde har råd til at bo i disse boliger. Kun "de særligt udvalgte". DEM der kan få støtte fra det offentlige til at betale huslejen. Og så er der et andet problem nemlig dette store,at de fleste almene boliger er på størrelse med "dukkehuse". Og bliver slet ikke bygget udfra principper andet end at der skal kunne bo flest muligt i en betonklods. Beton på beton. Folk i lag.Hvor mange ministre,borgmestre samt øvrige politikere bor mon i den slags "KASSER". KONSEKVENSEN af samfundets tydelige KLASSESKEL er essensen af hvad
"almene boliger " er. Intet andet. Og det lyder så frelst og flot at sige der skal bygges flere af den type boliger. Imens kan eliten prinse sig i deres flotte villaer,palæer,og idyller med havudsigt.

Hvis du kører forbi de "billige almennyttige boliger til alle" i Mjølnerparken vil du tro, at regeringen er på besøg derinde. Den ene ministerbil efter den anden, der holder parkeret. Problemet er bare, at det er beboernes! Man burde overveje at omdøbe "boligstøtte" til "BMW-støtte".

Og så er det på tide at HELT ALMINDELIGE samfundsborgere over 5o år kan LÅNE og KØBE "egen bolig". Og dermed SELV
bestemme i hvad disse vil bo og hvor. Det er blevet så godt som UMULIGT at låne så meget som en krone i landets banker hvis man er over 5o år.Eller hvis man ikke har fast lønjob. Alle kan fandme da ikke være født af godsejere og direktører i store koncerner.

Nej, kommunerne vil anvise boligerne til mellemøsten og Afrika, give dem fuld boligstøtte og betale alting. Bare vent og se.

"FAMILIEBOLIGER"...... Alt i dette samfund er baseret på FAMILIER.. Men,hvad med de mange ENLIGE der også trækker vejret ? Betyder de intet ? Åbenbart ikke. Der er masser af enlige. Disse har knap økonomiske midler til at få til dagen og vejen. Og HVEM er det der skal købe de mange nye "miljørigtige biler" ??? Biler fra 15o til 3oo tusind eller mere ? Der er kun EN gruppe der har råd og kan få råd til det hele ....EN gruppe.Den sædvanlige der har sit på det tørre og som aldrig har manglet noget. "ÅBNINGSTALE" ak ak ak som om ingen kan gennemskue hvad det hele det er ....AK

Familieboliger er et meget pænt ord for klanboliger til familiesammenføringen af hele mellemøsten i Danmark.

.........."det nære skal fremmes"..... En masse samfundsborgere kender ikke noget "nært".De kan ikke se det,ikke mærke det,og aldrig opleve det.. Deres liv er en KAMP hver eneste dag. Af mange forskellige grunde der aldrig bliver nævnt på den politiske "teaterscene" hvor "teaterstykket" aldrig handler om netop den gruppe. Hvornår bliver samfundets svageste grupper "belønnet" med et "løft" ? ...Bliver deres STEMMER bare talt op så nogen kan "gnide sig i hænderne" ?

Man får huslejetilskud, og 6/8000 kr er yderst realistisk , det betaler folk i seniorboliger, boliger til 5000 kr. Det er kun boliger, som alm. Boliger der er bygget i 70erne og 80erne som kan matche en husleje på 4/5000 kr. Det er ikke single boliger, men par boliger på 90 M2 altså til par og evt et barn. Det er realistisk. En lærer og en politibetjent tjener tilsammen minimum 60.000 og 35000 efter skat. Og det er indenfor kommende ti år. Det er bestemt realistisk

Jeg vil meget gerne møde den lærer og den politibetjent, der får henholdsvis 120.000 og 70.000 kroner i løn om måneden før skat.

Peter Jensen, Der står tilsammen kr. 60.000,00 pr. måned og tilsammen kr. 35.000,00 efter skat. Det synes meget realistisk, hvorimod det du skriver er noget vrøvl.

Helle hvor har du dog de tal fra, at en lærer tjener minimum kr. 60.000 og en betjent kr. 35.000, altså ialt minimum kr. 95.000 EFTER skat, godt nok om 10 år. Inflationen skal da godt nok tage sig sammen og blive større.
Og hvad hjælper det bolignøden, hvis huslejerne følger inflationen.

Hvis du læser hvad INA skriver, så står der at de tilsammen tjener minimum kr. 60.000,00, så hvor du har dine kr. 95.000,00 fra forstår jeg ikke.

Der skulle stå HVAD HELLE skriver

OK, det kan så tolkes på flere måder. Det var vi i hvert fald 2 der gjorde. Men hvis din udlægning er rigtig, så giver det mere mening, selv om jeg mener at kr. 60.000 før skat til sammen er for lidt, og alt for lidt om 10 år.

Det er uden tvivl for lidt, men Helle skriver jo også minimum 60000 (før skat) om måneden.

I folkeskolen fra 1960erne havde man lige fra 2. kl. noget der hed Læs og forstå, Man læste teksten og så skulle man svare på nogle spørgsmål ved x tegn, og på den måde kunne lærerne kontrollere at eleven havde læst korrekt.
Jeg gentager. En uddannet lærer har ca. 30.000 om md. på fuld tid, en politibetjent også. 30.000 og 30.000 er 60.000. minus alm fradrag og skat, så er der nok en 35000 tilbage. Som par har de mulighed for at bosætte sig i KBH. Hvis der kommer de omtalte boliger på 90 m2. De krav folk i dag stiller til en lejlighed koster. Og f. eks er man jo i fuld gang med at renovere f.eks Vibo boliger. Så deter faktisk realistisk.

Kun 22000 på 15 år kan ikke dække behovet bare tilnærmelsesvis. Der kommer 300.0000 flere borgere i DK. Det kan ikke være en Social Demokratisk statsminister der har så lille ambition om at give borgere mulighed for at bo demokratisk (almene bolig selskab).
Det er dog rigtigt set at boligerne skal opføres i Storkøbenhavn, 3 kants området og Århus, for det er langt mere grønt at bo i lejlheder og område med offentlig transport eller cykelstier. Det er også her at videns økonmomi virksomheden skaber jobs, hvis ikke alle højindkomst virksomheder flytter til Nordens megaby/metropol Stockholm. Da grønne klimareformen medfører affolkning af udkants Danmark, så må flere boliger omdannes til fritidshuse eller nedrives.

Kaptajnen er atter på sin plads og hun nyder det! Og gud ske tak og lov for det!
En voksen til stede på broen alt imens skibet sejler forbi oversvømmelser, tørke på flere kontinenter og tropiske storme.
Lavbundsjorder i Danmark sat på politisk formel og kvinderne i nyt outfit der afsøger iPhones facebooksider alt imens kaptajnen holder sin tale til mandskabet og nationen.
Barnet endnu i sin første trodsalderen lister uden for kameraernes søgelys på sin plads!

Alt er ved det samme! Coronaen er snart fortid!

“Der er nogen der skal tage ansvaret!”

Diskussionerne taget i betragtning, må man give statsministeren medhold!

Frontløbere med vores 0,1% udledning af verdens CO2.

Men vores vidensniveau udgør 10%. Synd at de ikke ved det i Sverige, i Storbritannien, i USA.

Skal man lade sig vaccinere?

Vil du leve i et frit samfund som det danske. Med få døde. Og en økonomi der buldrer derudad!

Deadline for de ubegavede! Deadline for ham der udborer sin knallert og kører 90 km i timen. Deadline for vanvidsbilister!

Deadline for alle der skal have det på den hårde måde! Deadline for en Mette Frederiksen, der tør stå ved facts!

Vise verden at omstillingen kan ske uden at uligheder stiger! Landbrugsforliget om klimaindsatsen! Alle Folketingets partier!

Nærklima! Nærpoliti! Nærhospital! Nærboliger! Nærtankegang! Nærdemokrati!

Fugle flyver i flok! Når de er mange nok! Når nærmiljøet skaber fuglereder og mad og klima! Fugleunger drukner, udtørres eller reden væltes af træet i storm!

Under coronaen stod 85 % sammen! Resultatet var godt!

Under landbrugsaftalen stod 98% sammen!

“Der er nogen der skal tage ansvaret!”

Tak til finansminister Nicolai Halby Wammen

Født 7. februar 1971, søn af journalist Christian Frederik Wammen og talepædagog Lotte Halby Wammen.

Du italesatte alt det kaptajnen vil! Og Folketingets partier lyttede på din analyse og fandt den nødvendige og formålstjenelige deadline for de grønne tiltag og deres tilblivelse!

Nærdemokrati på Christiansborg!

Måtte nærboliger blive det næste store klimapolitiske udspil med CO2-neutrale boliger betalt af alle de ivrige klima-grønne unge og ældre politiske iagttagere!

Start en grøn klimafond! Lad alle der nævner ordene klimavenlig, klimakrise, bæredygtig, CO2-neutral you name it- ord, indbetale 20 kroner for hvert ord!

Og klimafonden kunne hurtigt finansiere 100.000 klimavenlige boliger overalt i Danmark til 5.000 kr. i måneden.

Aflyste flyrejser, halverede tøjbudgetter, kødfrie middagsmenuer, neglelakker og kosmetikken væk for altid, nips, smykker og tasker væk, ja, verden kunne hurtigt reducere sit CO2 udslip.

Og pengene kunne gå i klimafonden til 5.000 kroners boliger overalt i Danmark. Bare søg fonden!

Når mændene så skærer bilbudgettet til det halve, kan lejeprisen reduceres til 3.000 kroner i måneden.

Sikke et fantastisk Danmark!

Og fuglene vil igen synge bag bøgehækken! Og storken finde sin plads! Som dengang i 1960erne før Tjæreborgpræsten og Spies lokkede danskerne på grisefester på Mallorca!

“Festen er tilbage i Danmark!”, sagde statsministeren i sin åbningstale!

Men hvilken fest? Din eller min? Jeres eller vores? De røde eller de blå?

98% stemte for landbrugsforliget? Festen kan begynde!

Men husk! Enhver fest har en pris!

Klimavagthunden er på plads!

Og snart sænker sundhedsmyndighederne deres alkohol-anbefalinger fra 21 genstande for mænd til 7 genstande om ugen og fra 14 til 7 genstande om ugen for kvinder.

Ligestilling og CO2 aftryk er afgørende!

Bøvsende alkoholikere er som majspruttende køer!

Desuden reduceres alkoholrelaterede færdselsuheld med 70%.

Viden er Danmarks handelsvare nummer et. Sagde statsministeren! Så lad os bruge den!

I Tyskland har de oktoberfeste og fri hastighed på motorvejene.

I Danmark nøjes vi med at feste og har hastighedsgrænser overalt!

Viden og rettidig omhu!

Kaptajnen er på plads! Nærdemokrati når det er nærmest! Skibsdrengen har fået sin læreplads på dækket i al slags vejr! Jo mere han brokker sig, desto sikrere bliver sejladsen!

Selv hvis et isbjerg overses af radar, skibsfører og kaptajn!

AKSEL, for h...... tag dig nu sammen: skriv kort hvad det er for et budskad du gerne vil berige os andre med.

Prøv nu.

Annonce