Ny trepartsaftale skal sikre flere hænder til arbejdsmarkedet

Regeringen, kommunerne, lønmodtagerne og arbejdsgiverne giver hinanden håndslag på at skaffe danske lønmodtagere til et sultent arbejdsmarked.
Dansk økonomi er kommet godt ud af coronakrisen og danske virksomheder efterspørger arbejdskraft som aldrig før.

I juli måned lå den samlede lønmodtagerbeskæftigelse over 51.000 personer højere end i februar 2020, hvor store dele af landet lukkede ned første gang.

Onsdag har arbejdsmarkedets parter sammen med landets kommuner landet en aftale, som skal sikre at flere kommer ud på arbejdsmarkedet.

Aftalen indeholder en række ændringer, som skal skabe bedre match mellem ledige og virksomheder, en styrket indsats for at få ledige seniorer tilbage i job og bedre hjælp til virksomheder til at rekruttere europæisk arbejdskraft.

Og så strammer man rådighedsreglerne for de ledige for at sikre, at ledige søger og tager de jobs, der er i hele landet.

Trepartsaftalen glæder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

"En, synes jeg, rigtig fornuftigt og balanceret aftale, som selvfølgelig ikke løser alle problemer, men som er et væsentligt skridt til at gøre en forskel ude i virkelighedens verden," siger han.

FH-formand: Undgik udenlandsk arbejdskraft

Hos lønmodtagerne er man glad for aftalen.

Glad for, at vi satser på at få de ledige i Danmark i job

FH-formand Lizette Risgaard fremhæver især, at man har undgået, at der åbnes op for mere billig arbejdskraft, som vil kunne presse lønnen for medlemmerne.

”Først og fremmest er jeg meget glad for, at vi satser på at få de ledige i Danmark i job i stedet for at åbne sluserne for udenlandsk arbejdskraft. Det er nu, vi har chancen for at få alle ledige dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere i gang.”

Lizette Risgaard understreger, at manglen på arbejdskraft ikke er et generelt problem, men et fænomen i nogle områder og brancher - og at det er her der skal sættes ind:

”Der er ikke en generel mangel på arbejdskraft, men lokale udfordringer med rekruttering i nogle brancher. Derfor er det også klogt, at der med aftalen afsættes midler til lokale indsatser, der kan modgå mangel på arbejdskraft.”

Aftalen betyder, at man midlertidigt skærper rådighedsreglerne for de ledige.

Det er ikke noget, der huer FH-formanden, men det har været den pris som arbejdsgiverne har krævet, for at være med, siger hun:

”Vi ved, at de ledige meget gerne vil have et arbejde, og vi mener, at reglerne allerede er stramme i dag. Derfor har vi ikke set behovet for at stramme yderligere, men det var en forudsætning for den samlede aftale,” siger Lizette Risgaard.

Arbejdsgiverne: Vil stadig have flere udlændinge

Hos arbejdsgiverne er tilfredsheden mere afmålt. Der er enkelte gode elementer, men ifølge direktør hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad, løser den slet ikke udfordringen.

Aftalen løser på ingen måde den kritiske og akutte mangel på hænder

"Det er positivt, at vi har lavet en aftale med nogle enkelte gode elementer - som eksempelvis at få flere unge, der ikke er motiveret for uddannelse, i gang med et job og penge til hurtigere sagsbehandling af adgang for udenlandske medarbejdere," siger han og fortsætter:

"Vi ville gerne have lavet nogle langt mere omfattende løsninger på udfordringen med mangel på arbejdskraft. Aftalen løser på ingen måde den kritiske og akutte mangel på hænder, som vores virksomheder og samfund står midt i."

Arbejdsgiver-direktøren peger på arbejdsgivernes ønske om at sænke beløbsgrænsen, så de kan hente mere billig udenlandsk arbejdskraft uden for EU:

"Der er blandt andet brug for at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft og gøre det mere attraktivt for seniorer at blive ved med at arbejde - for eksempel ved at droppe modregning af arbejdsindkomst i folkepension helt og hæve efterlønspræmien," siger han.

Minister på barsel

Aftalen bliver i øvrigt det sidste fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards hånd i dette efterår.

Fredag har han nemlig sidste arbejdsdag i ministeriet inden han skal på forældreorlov frem til midten af december.

Som vikar bliver det udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der indtil da, også kan skrive beskæftigelses- og ligestillingsminister på visitkortet.

Fakta: Trepartsaftale om arbejdskraft

Styrket fokus på jobformidling i kommuner og a-kasser

De regionale arbejdsmarkedsråd (RAR) kan iværksætte initiativer målrettet brancher, der mangler arbejdskraft

Jobrettede aktiviteter for kommende dimittender

Forsøg med jobrettet indsats for unge og styrket voksenlærlingeordning

Midlertidig mulighed for gratis a-kasse-medlemskab til elever og lærlinge med bijob

Forbud mod at screene ansøgninger på baggrund af alder

Pulje til særlig indsats for seniorer

Fokus på lokale løsninger til øget fastholdelse af seniorer på arbejdspladsen

Styrket jobrotationsordning

Kilde: FH



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor meget kan en såkaldt arbejder regering og vires tidligere fagforeninger sælge ud ? I er godt nok de mest usympatiske mennesker i dette land , hold dog op hvor må I nyde at slikker røv . 🤮🇩🇰👊

- Det kan de desværre gøre, indtil befolkningen siger STOP

Også denne gang havde ingen aftale været bedst!

Flere stramninger, flere restriktioner - ja flere pisk til de ledige.
Sikke et menneskesyn Socialdemokratiet repræsenterer! I trænger til at komme ud og opleve virkeligheden alle til hobe. Hold da op hvor skulle I skamme jer!

Et forbud mod at gøre alder / fødesels dato obligatorisk for at kunne indsende en ansøgning, når der ikke er oplagt formål.

Annonce