Det politiske tv-kommentariat har spillet fallit

Politiske kommentatorer reducerer politik til magtspil, taktik og fluktuationer i vælgerstrømme. Det ville være mere konstruktivt, hvis de interesserede sig for politikernes værdier og visioner.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har indenfor den seneste tid indirekte kritiseret danske medier for at være konfrontatoriske og sensationslystne. For at skabe mere splid end samtale.

Den kritik vil jeg gerne udvide, for jeg mener også, at det politiske tv-kommentariat har spillet fallit.

Jeg tænker specifikt på typer som Søs Marie Serup, Mogensen & Kristiansen, Jarl Cordua og så videre.

Disse mennesker, mener jeg, bidrager ikke til reel oplysning af os. Tværtimod, så er de med til at fordumme os, idet de får alt til at handle om kortsigtet taktik, magtspil, motivspekulation, meningsmålinger og så videre.

Det er især deres endeløse snak om fluktuationer i vælgerstrømme, der slår mig som kortsigtet 'aktiesnak'.

Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal bruge det til.

På vej ud af nødvendighedens politik

Denne - hvad der med rette kan betegnes som - overfladiske kvantificering af politik har ophav i, at der i årevis har manglet visioner i det politiske embede, eller hvad vi også kender som 'nødvendighedens politik'.

Kald mig bare overoptimistisk, men jeg synes faktisk, at vi er på vej ud af det.

I årevis, så har danskerne eksempelvis opfattet centralisering som en slags naturlov, men det har Mette Frederiksen med rette udfordret.

Alligevel er det som om, at kommentariatet ikke er fulgt med. De tror stadig, at politik mere eller mindre bare er en kynisk magtleg, hvor politikere fisker efter stemmer, og jeg mener ærligt talt, at det er med til at skabe unødvendig mistillid til politikerstanden.

Vognen bag hesten, tak

Såfremt vognen atter skal bag hesten - og ikke forblive foran - så burde kommentariatet interessere sig mere for noget så banalt som politikernes holdninger, værdier og visioner, hvilke de forøvrigt - og i bedste fald - priser vigtigere end dét at lefle for folkestemninger.

Med dét mener jeg, at rigtige politikere gør, hvad de gør, primært på grund af deres holdninger og overbevisninger, og ikke alt muligt andet. Det er simpelthen dét, der driver værket.

Så, hvad er deres holdninger og overbevisninger, egentlig? Deres visioner for samfundet? Og hvad er der i det hele taget på spil i dansk politik? De store linjer?

Det er på tide, at kommentatorer atter får blik for den slags. Også på den måde kan vi styrke den demokratiske samtale.

Dennis Larsen er cand. mag. i filosofi, handicaphjælper, filosofiblogger og tidligere omsorgshjælper i psykiatrien. Han bor i Aarhus.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Du er ikke alene om at være træt af "kommentariatet". Mogensen og Kristiansen ser faktisk også selv ret trætte ud efterhånden, lidt mere frisk virker Søs Marie Serup, hun pifter sig også op med jævne mellemrum, mens Jarl Cordua oftest er en sur gammel mandschauvinist at høre på. Hverken socialistiske eller konservative kvinder er hans livret.
Men kan vi undvære "kommentariatet". Ja, det kan vi godt. Der er jeg helt enig med dig. For kommentariatet og politikerne lever af hinanden og er dybt indspiste. Jeg savner i den grad nogle skæve hoveder, akademikere eller arbejdere der taler frit fra leveren. Ligegyldigt, bare nogle andre end dem vi altid ser, og gerne nogle der kan chokere en studievært i ny og næ.

Tak Dennis Larsen. Det er godt - og pænt - skrevet.

Rigtigt, megen pressedækning ser alene politik som taktiske manøvrer. En del politik er selvfølgelig også bare et magtspil, og politik og presse afspejler og påvirker hinanden. Men fra magtspil til dårlige hensigter er der ikke langt. Typisk i den stærke amerikanske påvirkning, vi er udsat for, er at politikere per difinition opfattes som kyniske magtstræbere = korrupte = halv- eller hel-kriminelle, jfr fx House of Cards. Faktisk er den danske tv-serie Borgen enestående i verden ved at tilkende politikere idealer og gode hensigter trods magtspillet. Og jeg synes, at vores nuværende regering faktisk har bragt idealer og visioner tilbage i politik, og dermed også mere langsigtede visioner og planer. Det sås tydeligt under coronaen, hvor oppositionen ikke kunne præsentere et alternativ og udelukkende prøvede at finde fodfejl, altså gøre det til magtspil, så man kunne anklage regeringen for at være magtbegærlig. Begrædeligt i et demokrati.

Mogensen og Kristiansen er en omgang politisk pop, hvor studieværten gør et stort nummer ud af, at man kan vinde en kop med "de herres" portræt. Uanset hvordan seerspørgsmålet lyder, bliver det altid komplimenteret af en af "de herrer" som et godt spørgsmål.

"Politiske kommentatorer reducerer politik til magtspil, taktik og fluktuationer i vælgerstrømme"

"Moderne" Fox News journalistik. På DR TVA er journalister begyndt på nærmest at skælde ud på de mennesker, særligt politikere fra den siddende regering, som de interviewer. Det er sket efter blå bloks voldsomme nedskæring af DR og efterfølgende indsættelse af et mørke blåt hold i DR's bestyrelse.

Jeppe L. Hvor har du ret, jeg krummer tæer, ja bliver nærmest vred over "spørgeteknikken", "man" optræder nærmest som dommere og ikke som neutrale journalister, det er helt tydeligt sket en skævvridning i DR, som mere og mere ligner TV 2. DR glemmer at de er HELE danmarks kanal, og er som sådan financieret af hele befolkningen. STOP venligst med at male DR BLÅ.

Annonce