Regeringen har lyttet til københavnernes bolig-opråb

Flere og billigere boliger er vejen til at tøjle det københavnske boligmarked, hvor almindelige mennesker i stigende grad bliver ladt i stikken.
Historien om det københavnske boligmarked er en trist fortælling om almindelige mennesker, der bliver ladt i stikken.

Unge studerende kan knapt betale for et kosteskab i Hvidovre. Nystiftede familier flytter ud af byen for at få tag over hovedet. Pædagoger og politibetjente vinker farvel til drømmen om at bo tæt på deres arbejdsplads i byen.  

Konsekvensen er et mindre blandet København. En mindre mangfoldig by. Et VIP-projekt, hvor de velhavende presser priserne i vejret, og almindelige mennesker bliver kastet for bolighajerne på lejemarkedet, mens de venter på at komme forrest i køen til de almene boliger.

Åbningstale var som sød musik

Statsminister Mette Frederiksen (S) bekendtgjorde i sin åbningstale, at der er brug for flere boliger, som kan betales af folk med helt almindelige lønninger.

Jeg glæder mig til at se regeringens boligudspil sort på hvidt, men det var som sød musik i mine ører, da Mette Frederiksen sagde, at vi kan se frem til en tredobling af nybyggeriet af almene boliger.

Virkeligheden er nemlig den, at vi ikke kan sikre flere og billigere boliger, hvis ikke Christiansborg bidrager til at løse opgaven.

Ritt ramte hovedet på sømmet

Allerede i 2005 ramte Ritt Bjerregaard hovedet på sømmet, da hun sagde, at der var brug for flere almene boliger.

Af den årsag er hun tit blevet klandret for løftebrud, men folk burde i stedet vende deres vrede mod Anders Fogh og Lars Løkke, som ikke gav os de værktøjer, vi havde brug for dengang.

Folk burde i stedet vende deres vrede mod Anders Fogh og Lars Løkke

Den borgerlige regering lod markedskræfterne hærge, mens hovedstadens socialdemokrater pressede på for at tøjle udviklingen.

Slagsmål med venstrefløjen

Under Thorning-regeringen fik vi endelig mulighed for at stille det rimelige krav, at 25 procent af de nyopførte boliger skal være almene.

Det har hjulpet gevaldigt - men der er behov for at gå endnu længere. Derfor er det godt, at vi nu har en regering, der både anerkender problemet og vil være med til at løse det.

Til gengæld må vi som socialdemokrater i København være klar til at tage slagsmålene med den venstrefløj, der gang på gang har blokeret for nyt byggeri.

Vi skal selvfølgelig finde en fornuftig balance mellem at udvikle byen, bevare historien og sikre de grønne åndehuller, men vi skal også være klar til at stå fast på det, vi tror på: At der er behov for flere boliger, og at det hensyn indimellem må veje tungere.

Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Hun er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Laura Rosenvinge
Der er masser af billige boliger centralt i Kabulhavn. På KAB's og FSB's hjemmesider kan jeg finde flere ledige boliger i Mjølnerparken og på Blågårds Plads under fleksibel udlejning, der blot kræver et fuldtidsarbejde eller et studie. Hvorfor flytter du ikke bare til Mjølnerparken? Du er måske en racist og nazist, der kun vil bo i Goldman Sachs danskerghettoer til 22.000 kroner om måneden?

De største vindere af masseindvandringen, Projekt Mellemøsten i Danmark og kommunernes anvisningsret af mellemøsten til alle de centrale billige almennyttige boliger i Kabulhavn er kapitalfonde og ejendomsspekulanter, der bliver kimet ned af efterspørgslen fra danskere, der vil bo i danskerghetto i Kabulhavn. Boligpriserne ville rasle ned, hvis man hjemsendte de uintegrerbare.

Med venlig hilsen
Peter Jensen

Så længe markedskræfterne har frit spil på boligmarkedet, sker der intet afgørende nedslag i priserne i de dyreste boligområder i Danmark.

Annonce