Red Barnet om hjembragte Syrienbørn: Bør blive sammen med mødre

14 danske Syrien-børn og deres tre mødre er nu evakueret. Mødrene står til flere år i fængsel for at have støttet terrororganisationen Islamisk Stat
De 14 børn, som nu - i et nært samarbejde med Tyskland og USA - er hentet ud af fangelejre i det nordlige Syrien til Danmark, er traumatiserede.

Og det vil traumatisere børnene yderligere, hvis de bliver adskilt fra deres mødre i forbindelse med dagens retsmøder i Danmark.

Det mener Red Barnet. Organisationen foreslår derfor, at man finder en ordning så mødre og børn kan bo sammen under mødrenes forventede fængsling.

Den første tid er afgørende

“Den første tid er afgørende. En surrogat-løsning, hvor de kan blive sammen, mens straffesagen verserer, vil give børnene ro,” siger Janne Tynell, stedfortrædende generalsekretær i Red Barnet, til Politiken.

Den danske taskforce, som var i Syrien for at tilse børnene, fraråder også en adskillelse.

Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder appellerer også til myndighederne om at lade mødre og børn blive sammen.   

S-ordfører: Op til relevante myndighederne

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, siger til Netavisen Pio, at det er op til relevante myndigheder at håndtere situationen omkring de hjemvendte børn:

"Alle beslutninger om børnene træffes ud fra, hvad der er bedst for børnene. Ligesom i alle andre sager, hvor der er børn der lider overlast, så er det ikke folketingsmedlemmer, der skal afgøre, hvad der skal ske. Det gør relevante myndigheder. Kommunerne har ansvaret for at håndtere de hjemvendte børn og de har mulighed for at få rådgivning af specialister fra Socialstyrelsen."

Stoklund understreger, at børnene er bragt i en tragisk situation:

Børnene er bestemt bragt i en tragisk situation af deres mødre

"Børnene er bestemt bragt i en tragisk situation af deres mødre. Som i andre sager, hvor en forælder er sigtet for alvorlig kriminalitet – i dette tilfælde oven i købet terror – så fritages man ikke fra straf, fordi man har børn."

Grundlovsforhør og fængsling

De tre danske mødre, der nu befinder sig i Danmark, kan se frem til grundlovsforhør inden for de næste 24 timer.

I maj, da regeringen - efter pres fra de tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten - besluttede at hjemtage de tre danske kvinder og deres 14 børn, vurderede Rigsadvokaten, at kvinderne var rejst ud for at støtte Islamisk Stat.

Derfor er der grundlag for at rejse tiltale mod dem efter en eller flere terrorbestemmelser i straffeloven.

kvinderne står til fængselsstraffe på mellem tre og fem år

Forventningen er, at kvinderne står til fængselsstraffe på mellem tre og fem år.

I Norge blev en kvinde i maj - efter en mildere terrorparagraf end den danske - idømt tre et halvt års fængsel for terrordeltagelse ved at at have passet børn og hjem for en fremmedkriger i Syrien.

Lettelse blandt støttepartier

De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, hilste onsdag på Twitter evakueringen velkommen:

“En kæmpe lettelse -14 danske børn og deres mødre vender endelig hjem! Det har vi knoklet for i ⁦De Radikale⁩ siden valget, - men det holdt godt nok hårdt for ⁦regeringen⁩ at handle og tage ansvar for danske skæbner.”

placeholder

 

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr udtrykte onsdag på Twitter stor glæde over evakueringen af de danske Syrien-børn:

Et vigtigt skridt som ikke var sket uden bl.a. SFs pres.Godt for børnene og deres fremtid."

placeholder

 

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, skrev onsdag slet og ret  “Velkommen hjem” på Twitter - og flankerede sit tweet med et billede af et Syrien-barn.

placeholder

 

Udenrigspolitisk Nævn blev onsdag eftermiddag af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) orienteret om, at evakueringen var “nært forestående”.⁩

Bopælskommuner bestemmer

I forhold til hvad der konkret skal ske med de 14 evakuerede børn, er det kvindernes danske bopælskommuner, der skal står for håndteringen.

Det normale er, at kommunen placerer barnet et midlertidigt sted i forbindelse med en varetægtsfængsling. For eksempel i en døgninstitution.

Ender varetægtsfængslingen op i egentlig fængsling vil kommunen normalt finde en permanent løsning og anbringe barnet. Frivilligt eller med tvang.

Opdateret kl. 15.15 med kommentarer fra udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S)

Opdateret 0.5.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

De tre evakuerede mødre

Her er hvad vi ved om de tre evakuerede danske kvinder.

Kvinde, ca. 31 år, etnisk dansk, fra Nordvestsjælland. Har to børn på 4 og 5 år. Den ene en pige, som har fået konstateret ptsd. Moren tog til Syrien i 2014 for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Kvinde, ca. 33 år, etnisk dansk, fra Sydvestjylland. Konverterede i 2005, og blev gift med en dansk-somalisk mand, som siden har fået frataget sit danske statsborgerskab.

Har fem børn mellem 2 og 15. Kvinden forlod Danmark i 2014 for at tilslutte sig Islamisk Stats såkaldte kalifat. 2-3 af børnene er født i Danmark. Kvinden har stævnet den danske stat på vegne af sine børn for at få børnene hjem.

Kvinde, 37 år, dobbelt statsborgerskab, hun er både dansk og bosnisk statsborger. Forlod i 2014 Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stat. Har syv børn, fem er født i Danmark. Har også 15-årig dreng, der i 2019 blev evakueret fra Syrien, da han var såret af skud i ryggen.

Kilde: Politiken

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det bliver en langstrakt cirkusforestilling vi godt kunne have undværet. Nu skal vi tilmed betale for den. Suk.

Konklusionen må være, at private rejseforsikringer reelt er blevet overflødige og overtaget af staten. Det er bemærkelsesværdigt at Red Barnet ikke forlanger, at alle øvrige varetægtsarrestanter med børn ikke skal i fængsel, men det ønsker de sikkert også. Målet er nok at alle kriminelle og terrorister i hele verden skal samles og være på fri fod i Danmark med fuld dansk pension.

Det er danske statsborgere, og børnene skal ikke betale for mødrenes dumme beslutninger...

Det har de allerede gjort. Spørgsmålet er om der kan rettes op på det.

Bjarne, at være dansk statsborger er da ikke en rejseforsikring?

Hvert år bliver der i Danmark tvangsfjernet tusindvis af børn fra deres forældre, men ikke desto mindre har jeg overordentligt svært ved at forestille mig bare en eneste af disse mange sager, hvor tvangsfjernelsen har været mere oplagt, end den vil være med disse vanvittige mødre, som med åbne øjne har tilsluttet sig den mest groteske dødskult i mands minde, og har bragt deres børn med til dødskultens kerneland midt i en krigszone (eller har fået børnene der).

Kort og præcis beskrivelse.
Fornemt!
Helt enig.

Annonce