HK-formandskandidat: Vi skal være mere markante og synlige

Men vi er stadig en del af løsningen, skriver næstformand Martin Rasmussen, der stiller op til formandsposten i HK.
De seneste tre år har jeg haft fornøjelsen af at være næstformand i HK Danmark, men jeg har faktisk arbejdet i HK i 30 år.

Jeg har helt naturligt været rundt i mange kroge i HK og tror på, at jeg med min brede erfaring, mit store netværk og ikke mindst de resultater jeg har opnået, kan blive en rigtig god formand for HK.

Om mindre end en måned stopper Kim Simonsen som formand for HK Danmark. For Kim har det vigtigste altid været resultater for medlemmerne i HK.

Kim har aldrig været bange for at være upopulær, hverken i HK, FH eller på gangene på Christiansborg, hvis bare han vidste, at han arbejdede for det bedste for HK’erne.

Med over 200.000 medlemmer er HK Danmarks næststørste fagforening, og derfor er mange helt naturligt optaget af, hvem der den 30. oktober 2021 sætter sig i hjørnekontoret på Weidekampsgade.

Jeg fik min første lønseddel fra HK er faktisk fra august 1991.

Jeg har helt naturligt været rundt i mange kroge i HK og kender organisationen bedre end min egen bukselomme. Jeg tror på, at jeg med min brede erfaring, mit store netværk og ikke mindst de resultater jeg har opnået, kan blive en rigtig god formand for HK.

Medlemmernes historier har formet mig

Resultaterne er mange, men fælles for dem alle er, at de er tæt forbundne til historier, som vores medlemmer fortæller mig.

Kelds historie om at blive nærmest lammet af stress rørte mig dybt, men gav mig samtidig energi til at kæmpe ekstra hårdt for det psykiske arbejdsmiljø.

Eller Trine som glæder sig over udsigten til mere øremærket barsel til fædrene, fordi hun som ung kvinde uden børn, føler sig udsat når hun søger job.

Eller Tina som blev ramt af ledighed og mærkede de økonomiske konsekvenser ved et dagpengesystem, som er udhulet over en årrække.

Det er netop den slags historier, der har formet mit arbejde som næstformand, og som vil forme mit arbejde fremadrettet.

Garant for det gode arbejdsliv

Men hvad er det så, for et forandret HK vi får? Det afgør jeg jo ikke alene, hvis jeg er den heldige, der bliver valgt, men jeg har klare visioner for fremtiden. En af de vigtigste handler om vores arbejdsliv.

Vi er alle klar over, at vi kommer til at arbejde længere, end mange skal i dag. Vi ser gerne i HK, at pensionsalderen ikke bliver hævet mere, men vi skal gerne have flere til at arbejde længere, og det kan de kun, hvis de også har gode og sunde arbejdsforhold.

Derfor vil I komme til at opleve et HK, som er bannerfører i kampen for det gode arbejdsliv. Vi vil fløjte, når vi cykler på arbejde, men vi vil også fløjte, når vi cykler hjem igen.

Det er vigtigt at være glad for sit arbejde, have den rette mængde opgaver og at ens arbejde løbende kan tilpasses med hjemmearbejde, sygeorlov og senioraftaler når vi bliver ældre. Hvis alt det er på plads, så har vi ikke brug for et folketing, der hæver pensionsalderen.

Vi skal selvfølgelig også fortsætte med at udvikle et uddannelsessystem, der kommer flere til gavn, få gjort en mærkbar indsats for langtidsledige og sat en meget mere klimabevidst retning for HK specifikt og fagbevægelsen generelt. Der er nok at tage fat på.

Behov for mere synlighed

I HK har vi ikke været synlige og markante nok. Mange har altid fokus på vores struktur i HK, men jeg tror nu ikke, at strukturen i HK er den eneste årsag til, at vi ikke er markante nok. Vi har blot forsømt at finde enigheden frem for forskellighederne.

Medlemmerne har sagt det klart til os. Vi ønsker et mere fælles HK, vi ønsker et HK, der kan tale med en samlet stemme.

Det er jeg helt enig i, og det bliver et vigtigt tema på vores kongres. Og efter kongressen vil I komme til at se et mere synligt, enigt og markant HK end I ser i dag.

Bliver den nye formand for HK en ny Dennis Kristensen? Nej, ikke hvis jeg får kongressens tillid og sætter mig i formandsstolen.

Så får man en formand, der ønsker at skabe resultater og vækst - ikke kun for HK’erne - men for Danmark som samfund.

En formand der vil arbejde solen sort, og som godt er klar over, at HK ikke altid kan få sin vilje, men at kompromiset og resultaterne på længere sigt gavner alle parter. Men også en formand der bliver bedre til at fortælle, om de resultater vi opnår og præger samfundsdebatten.

To ting vil stadig være det samme i HK, hvis det er mig, der bliver formand. Vi tror stadig på, at sammen er vi stærkere og at HK altid er en del af løsningen.

Næstformand i HK Danmark.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fagforeningerne skal stå sammen om at bekæmpe de faldende løn- og arbejdsforhold i Danmark for lønmodtagerne. Alle lønmodtagere. Før det er for sendt. Der skal sættes stærkt og slagkraftigt ind mod "nemlig.com"merer, vikarbureauer og nul-timers kontrakter, som efterlader flere og flere i fattigdom på randen af et eksistensminimum. Det skal vi ikke have i Danmark.

Det er Jeres absolutte kerneopgave og hele Jeres eksistensgrundlag. Gør I ikke det, så vil det for flere og flere lønmodtagere blive ligegyldigt om der er en fagforening eller ej for dem - For de bliver alligevel ikke hørt og repræsenteret.

Så se at komme i gang. I har sovet længe nok og i årevis og bare ladet stå til.

Er der overhovedet nogen, som kan huske og forstå ordet generalstrejke i det her land? Dem havde vi lønmodtagere før i tiden som et effekttivt og slagkraftigt våben mod ulighed og dårlige forhold. Det har været pakket væk i alt for mange år, hvor arbejdsgivere har haft frit slag på alle hylder med den ene skræmmekampagne efter den anden med trusler om globalisering og udflytning af arbejdspladser, hvis lønmodtagerne ikke makke ret. Samtidig med pengene strømmede ind i virksomhedernes lommer med forarmelse af flere og flere lønmodtagere tilfølge. Men nu begynder det at vende. Med klimaudfordringen og forsyningssikkerhed følger krav om, at flytte produktionen retur til EU og Danmark.

Nye tider er på vej.

Andelen af befolkningen der tilhører de "working poor" / de arbejdende fattige er stigende. Understøttelsen udgør mindre og mindre andel af ens løn. Lønniveauet falder specielt for de lavt uddannet. Svaret er faglig organisering betalt af HKs medlemmer. De skal indse at de ringe arbejdsforholdene for de arbejdende fattige, påvirker dem selv negativt. Alernativet er EUs model hvor det er lovgivning der fastsætter en mindste løn. Det er fagforeningenes død. Aktivering af HKer kunne hjælpes på vej ved at afskaffe/revidere funktionærloven. Uddannelse bør ikke være en så bestemmende faktor for løn, nu når der er så rigeligt med uddannet specielt akademikere.

Desvære går det den helt helt forkerte vej med fagforeningerne efter de toneangivende fagforeninger har tilsluttet sig en lavere dagpengesats for dimittender og dermed givet udtryk for deres støtte til genoplivning af Thorning-Schmidt's "nødvendige" nedskæringspolitik. Helt galt er det at dimittenders dagpengeperiode nedsættes fra 2 år til bare 1 år.

Sådan er det med Mutter Mette. En Socialdemokratisk statsminister, som hellere plejer de bonede gulve frem for sine vælgere.

Skruen mod bunden fortsætter med Socialdemokratiets fulde accept.

Annonce