Voldsom tone på de sociale medier: “Du taler jo ikke sådan der over spisebordet”

Onde og nedladende kommentarer på de sociale medier, afskrækker især unge mennesker for at deltage i den demokratiske debat.
Man skal ikke lede længe i kommentarsporene på sociale medier som Facebook, før internet-krigere har været til tasterne og drypvist efterladt hadefulde beskeder.

Og det giver unge mindre lyst til at deltage i debatten online.

Det viser en analyse foretaget af analysevirksomheden Epinion for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Here svarer 3 ud af 5 unge i alderen 16-25 år, at de er helt eller delvist enige i, at tonen i samfundsdebatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende.

Unge presses ud af debatten 

Det er altså ikke fordi unge mennesker ikke vil engagere sig i debatten, mener Chris Borup Preuss, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Det handler tværtimod om den grimme tone online, mener han.  

“Det er jo særligt et problem, når vi ved fra andre undersøgelser, at unge er enormt demokratisk engagerede - de deltager i demonstrationer, de køber varer efter deres egne overbevisninger og så videre,” siger Chris Borup Preuss til Netavisen Pio og fortsætter: 

“Men når det kommer til debatten på sociale medier, så fravælger unge det, fordi når de deltager, så oplever unge at få smidt en spand skidt i hovedet.”

Præget af ekstreme holdninger 

Debatten i online-universet er også præget af ekstreme holdninger, mener en stor del af de adspurgte i analysen.

Flere end to ud af tre adspurgte unge - helt præcist 71 procent - er helt eller delvist enige i, at debatten online er præget af ekstreme holdninger, viser analysen.

Tallene kommer fra den såkaldte ‘Demokratianalyse’ fra 2021 foretaget af Epinion, der hvert år undersøger unges deltagelse og holdning til den demokratiske tilstand.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i 560 interviews med unge mellem 16 og 25 år.

Et demokratisk problem

Resultaterne peger på et demokratisk problem, da en del af befolkningen i mindre grad tilkendegiver deres mening i debatten online, mener Chris Borup Preuss.

“Grundlæggende så synes vi jo, at det er et demokratisk problem, at unge fravælger at deltage i debatten online, fordi den er præget af ekstreme og hadske holdninger. Det betyder jo, at en del af vores befolkning i mindre grad deltager i demokratiet,” siger han.

Den demokratiske samtale er blevet værre

Tonen er skarp på de sociale medier, og afviger i høj grad for måden man taler på i det daglige eller inden for hjemmets fire hvide vægge.

Det mener Katrine Evelyn Jensen, der er næstformand i den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU.

“Mange taler om at de sociale medier har gjort noget godt for den demokratiske samtale, at vi nu har kunne rykke tættere på magthaverne ved at skrive med dem på Facebook,” siger hun til Netavisen Pio og fortsætter: 


“Jeg synes, at den demokratiske samtale er blevet værre. Du sidder jo ikke og taler sådan der over spisebordet, eller til familiefester eller i skolen. Jeg har aldrig oplevet at blive talt til i virkeligheden på den måde, man kan blive udsat for på de sociale medier.”   

 

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis man kan blive krænket over en kommentar på en computerskærm, så tror jeg at man skal se ind. Hvis nogen er uenige med mig i dette, skal I være velkommen til at svine mig til på det groveste og udstille jeres egen IQ foran mig. Jeg vil alligevel spise en mør rib-eye bøf og stadig åbne en flaske rødvin lige om lidt. Der er gået inflation i at opfinde og undersøge alverdens "krænkelser".

Nu handler det jo ikke om krænkelser Peter, det handler om at holde en rimelige tone i de diskussioner vi befinder os i.

Hvis ikke unge mennesker har mulighed for at afprøve deres argumenter, så bliver de aldrig klogere, det er en del af dannelsen.

Når disse mødes med ren galde fra vrede mennesker, så trækker man sig - lidt ligesom hvis en ung er til møde i en forsamling, afprøver sit argument og for at vide, at "du skal sætte dig ned på din krænkelsesparate røv, holde din kæft og lade de voksne tale - idiot" Dette ville aldrig blive accepteret - i hvert fald ikke i de kredse hvor jeg har debatteret i de sidste 45 år.

Når det ikke accepteres i et mødelokale, når det ikke accepteres omkring et middagsbord, hvorfor er det så acceptabelt på et netmedie?

At du er i stand til at ryste det af dig og være ligeglad, et er godt for dig, hovedparten af den øvrige befolkning, altså os andre, bliver påvirkede i negativ grad af skæld-ud og møgfald. Dette er der talrige studier der underbygger - også danske, f.eks Sigsgaard

Haha, får du voksen skæld ud? Årh, Erik.

Annonce