Debat: Patienten fik hjertestop - var det min skyld?

Politikerne kan ikke blive ved med at ignorere, at sundhedsvæsnet synker længere og længere ned, mener sundhedsplejersker.
Siden juli måned har jeg arbejdet som sundhedsplejerske og har i løbet af min arbejdsdag, hver dag, haft mulighed for at gå på toilet samt at spise frokost.

Mit nye speciale har fået mig til at tænke endnu mere over, hvor forfærdeligt mit arbejdsmiljø var, da jeg selv arbejdede som sygeplejerske.

Tænk en gang, at noget så basalt, som at gå på toilettet og at spise frokost, ikke var en selvfølge.

Desværre er problemerne i sundhedsvæsenet ikke gået væk, bare fordi jeg har skiftet speciale. Heldigvis mærker jeg det ikke længere på egen krop, hvilket jeg er meget taknemmelig for.

Jeg blev syg af at arbejde under de kummerlige forhold hvor egenomsorg tit var en by i Rusland.

Alt imens jeg passede på syge, der havde brug for mig, blev jeg selv syg.

Jeg havde været uddannet i under to år og måtte sygemelde mig med stress. En dag væltede himmelen ned over mig. Jeg græd og kunne ikke bevæge mig. Jeg var tung i hovedet og i kroppen.

Desværre er jeg ikke alene om at blive syg af at være sygeplejerske. En undersøgelse fra 2018, viste at hver syvende nyuddannede sygeplejerske blev sygemeldt med stress. Det skyldes blandt andet underbemanding samt mangel på introduktion.

Blev sat til at passe respiratorpatient

Jeg husker tydeligt en episode hvor jeg, som forholdsvist nyuddannet, og slet ikke færdigoplært i at passe en patient i respirator, fik til opgave at gøre netop det.

Jeg sagde fra, men fik at vide, at det var sådan det var. Det var en vagt hvor vi var underbemandet.

Patienten fik hjertestop på min vagt og jeg bebrejdede mig selv længe. Var det mon min skyld at det skete? Havde jeg mon gjort noget forkert?

Heldigvis overlevede patienten og set i bakspejlet, kan det sagtens være, at patienten havde fået hjertestop uanset hvad, men da jeg stod i situationen var jeg bange og frygtede for hvilke konsekvenser det havde for patienten og mig selv.

Efterfølgende gjorde jeg mig tanker om, hvad der ville være sket, hvis patienten ikke var overlevet. Ville jeg så have haft på mig, at jeg havde slået en patient ihjel?

Sygeplejerskerne er mere værd

Sygeplejerskekollegaer fortæller mig, at vilkårene desværre ikke er blevet bedre. Tværtimod.

Formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) har for nyligt udtalt, at ”alle, der beskæftiger sig med sundhedsvæsenet, kan se, at vi er ved at være helt i knæ”.

Den selvsamme Anders Kühnau, sad overfor sygeplejerskerne i den lange strejke og fortalte igen og igen, at der ingen penge var.

Men pludselig kan han se, at sygeplejerskerne er mere værd. Han mener, at coronapandemien, sygeplejerskekonflikten og RS-virus er med til at øge presset og at sygeplejerskerne skal have mere for deres arbejde.

Jeg er ked af at røbe dette for ham, men sundhedsvæsen har været i knæ i lang tid og det var såmænd derfor, at sygeplejerskerne sagde nej og stadig siger nej.

Det er ikke en holdbar løsning, at give sygeplejersker flere penge for at tage ekstra vagter. Det er som at tisse i bukserne.

Grundlønnen skal op

Der er længe blevet råbt op og skreget op om hvor grelt det står til i sundhedsvæsenet, men det er som om, at ingen vil lytte. Medmindre det er tæt på et valg af den ene eller anden slags.

Hvor langt ud skal vi, før at der for alvor tages hånd om problemerne? Skal patienterne dø i bunkevis, før at de ansvarlige politikere vågner op?

Vi, der arbejder i sundhedsvæsenet er hverken grådige eller forkælede. Vi ønsker blot at kunne udføres vores arbejde forsvarligt med respekt for borgerne og patienterne, men det kan vi ikke, så længe vi ikke bliver værdsat.

Flere sygeplejersker vil blive syge

Sygeplejersker vil blive ved med at løbe væk og arbejdsmiljøet vil blive mere og mere slidt og udsultet.

Når de erfarne sygeplejersker smutter, er der ikke nogle til at oplære de nye og derved sker der kun flere og flere fejl og flere og flere sygeplejersker vil blive syge af deres arbejde.

Hvordan fastholder man nogen i deres arbejde? Ved at sikre dem en ordentlig løn og sikre, at der er et sundt arbejdsmiljø!

Sådan som det er nu, så styrtbløder sundhedsvæsenet, det fosser ud med erfarne medarbejdere der burde være der for at oplære de nye samt være med til at sikre det gode arbejdsmiljø og patientsikkerhed.

En afdeling bestående af en masse nyuddannede fungerer selvsagt ikke, der er behov for sygeplejersker med erfaring.

Tilbage er patienterne og borgerne, som er taberne i det her. I bund og grund er vi alle sammen tabere. For vi kommer alle sammen på et eller andet tidspunkt til at få brug for en sygeplejerske.

Fik et tørt honninghjerte som tak

Under coronakrisen var det som om, at pengesedlerne sprang op fra brønddækslerne.

Der var penge til hjælpepakker og meget andet, sygeplejerskerne fik et ”tak”, klapsalver og et tørt honninghjerte.

Der skal gøres noget nu. Vi kan ikke blive ved med at ignorere at sundhedsvæsnet synker længere og længere ned - allerede nu ses afgrunden i det fjerne.

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I har fået en ny overenskomst...
En løn på 42000 om måneden - og i klager stadig...
Gå op på fuld tid som det første - i kan ikke få fuld løn for deltid...
Henvend jer til jeres ledere ang. arbejdsmiljøet...brug assistenterne mere...
Hvis ikke der er sygeplejersker nok, må vi have udenlandske arbejdere ind...

Bjarne, 42000 om måneden er nyt for mig. Hvor har du info fra? Og er det for fuld tid?
"Gå op på fuld tid som det første", hvis jeg havde skifteholdsarbejde ville jeg også være på nedsat tid, 32 timer pr.uge.
"udenlandske arbejdere" nej men måske udenlandske sygeplejersker, hvis de fagligt kan måle sig med de dansk uddannede, og hvis de taler så godt dansk at enhver misforståelse er udelukket.

Endnu en der IKKE har fattet en brik
Deltids amsættelser er jo nok fordi de ikke kan holde til det opskruede tempo uden tid til at udføre det de er uddannet til . Omsorg og pleje.
OG så er det jo en fidus at arbejdsgiver bare kan pålægge ekstra arbejde for det er jo ikke oversrbejde før efter 37 timer.
Skal der tilkaldes udenlandsk arbejdskraft ja så skal de tale flydende dansk. Jeg ville ikke bryde mig om at blive behandlet af en jeg ikke forstår og som.ikke forstår mig
Vi har personale men der kommer ikke flere og de erfarne stopper pga stress og jag .

Henrik fra liberal alliance siger det ikke handler om penge men om moral. Tag en tur på de tyske motorveje og få syn på sagen. Moralen kører i indersporer!
Og ude til venstre leger drengene i de fede biler og fyrer godt op under samfundsøkonomien.
Da liberal alliance havde moral sad de oppe i træerne og fik bilerne bare i nærheden af tysk standard.
Til gengæld må de tyske drenge stadig have mundbindet frem, når de dyre dråber skal betales!
Det koster at køre i overhalingsbanen!
Især på den intensive!

Se det er god moral!

Altid en kvinde klar til at holde i hånd. Når drengene falder ned fra træerne, eller slår sig i overhalingsbanen!

Coronakrisen viste at moralen er langt bedre end liberal alliance gik og troede.

Den danske model og det offentlige arbejdsmarked er for længst død.

Vælgerne vil tale ved næste valg!

Du bliver hvad du får!

Tyske motorveje er stop and go og køer i timevis!

I Danmark er vi langt klogere!

Alle vil bo i København. Der snart bliver en bilfri hovedstad!

Frit valg på alle hylder! Noget liberale alliancer forstår!

Selv ambulancer blive eldrevne Christiania longjohns!

Og sygeplejerskerne smiler som de sidste, når du ender på den intensive!

Penge og moral der følger hinanden hånd i hånd!

Fri hastighed på motorvejene i Tyskland er det sidste en tysker vil give afkald på i klimaets hellige navn. Socialdemokrater, frie demokrater, kristelige demokrater og de grønne.

Alle lande har deres egen indre moral.

I Danmark indså vi allerede i 1960erne nødvendigheden af hastighedsgrænser. Selv på de store motorveje!

Når det kommer til storsygehusene vil moralen auto-magisk indfinde sig.

Uden sygeplejersker kører de ikke langt på literen!

Ej heller for en liberal. Der er blot kø på gangene!

Stau! Stau! Stau! Stauning.... Steinke....

Aksel, kan det siges' med færre ord?

Annonce