EU-politikere strammer asbest-regler

Det kommer til at redde menneskeliv, vurderer dansk parlamentsmedlem, som har forhandlet vedtagelse på plads.
De europæiske politikere vil sikre, at færre mennesker mister livet på grund af asbestrelateret kræft.

Det står klart, efter at Europa-Parlamentet tirsdag vedtog en rapport, der kræver bedre beskyttelse af lønmodtagere og strammere krav til håndtering af det kræftfremkaldende stof, asbest, der hvert år fører til 130 tilfælde af lunge- og lungehindekræft i Danmark.

”Vi skal ikke finde os i, at folk må sætte  livet på spil  for at passe deres arbejde”, siger Marianne Vind, der er parlamentsmedlem for Socialdemokratiet i en pressemeddelse:

“Derfor er det godt, at Europa-Parlamentet nu presser på for strammere regler.”

Rapporten blev vedtaget med 675 stemmer for og kun to, der stemte imod.

Asbest har været ulovligt at bruge i EU siden 2005, men stoffet hærger stadig i gamle bygninger og på affaldsanlæg, hvor det koster liv.

80 procent af alt arbejdsrelateret kræft i EU skyldes asbest, og 90.000 europæere dør hvert eneste år som følge heraf.

Vil redde menneskeliv

Rapporten er er forhandlet på plads af det danske parlamentsmedlem Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

Han kalder vedtagelsen af rapporten historisk og mener, at den vil redde menneskeliv:

“Hvert år dør tusindvis af bygningsarbejdere, fordi de ikke har været godt nok beskyttet mod asbest. Derfor er jeg også vanvittigt glad for, at det i dag er lykkedes mig at samle et stort flertal i Europa-Parlamentet bag kravet om få fjernet al den dødsensfarlige asbest i Europa. Det er historisk og vil komme til at redde menneskeliv” siger Nikolaj Villumsen.

Får betydning for Danmark

Europa-Parlamentet vil sænke den nuværende grænseværdi markant. For selv den mindste smule asbeststøv kan nemlig være skadelig, fordi den flyver ned i lungerne, sætter sig fast og forårsager kræft.

Derudover vil de europæiske politikere også have nationale registre over gamle bygninger med asbest samt stiller krav om asbest-screening af gamle bygninger før renoveringer.

“I Danmark er grænseværdien stadig ret høj, så det her kan komme til at få stor betydning for rigtig mange danskere, som i deres arbejde kommer i nærheden af asbest,” vurderer Marianne Vind, der sidder i Europa-Parlamentets særlige kræft-udvalg.

EU-Kommissionen forventes at spille ud med forslag til nye asbest-regler i det kommende år. Med denne rapport tydeliggør Europa-Parlamentet, hvad de vil stille af krav i forhandlingerne med EU-Kommissionen og Ministerrådet.

Glæde hos fagforening 

Henrik W. Petersen, der er forbundsformand for fagforeningen Blik- og Rørarbejderforbundet, som har sat asbest på dagsordenen i Danmark, er glad for, at at den nye strategi er blevet vedtaget:

“Det glæder mig utroligt meget, at der på tværs af politiske skel er opnået enighed i parlamentet om, at vi skal have gjort noget ved det asbestproblem, som kun bliver værre, jo ældre og mere slidte bygningerne bliver,” udtaler Henrik W. Petersen.

Han håber, at EU’s beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, vil følge op på initiativerne i rapporten:

“Asbestrapporten, som er blevet vedtaget af EU-Parlamentet, indeholder en lang række tiltag, som – hvis de bliver ført ud i livet fra kommissionens side – vil kunne redde tusindvis af menneskeliv på europæisk plan.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kunne Folketinget have gjort det uden Europa-Parlamentet? Ja. Om unionen så vedtog, at jeg skulle have udbetalt 100 kroner af den modvillige danske stat, så ønsker jeg ikke mere union, men mere Danmark.

Omkring 1980 havde vi et forbud mod asbest, hvad blev der af det?

I 1972 blev asbest forbudt til brug i isoleringsmaterialer.
I 1980 blev forbudet udvidet, men var fortsat tilladt til anvendelse i tagbelægning, bremsebelægninger og funktionspakninger.
I 1986 blev forbudet igen skærpet, men måtte stadig bruges til bølgeeternit (B6 og B9), pakningsmaterialer og friktionsbelægninger.
I 1988 stoppede alt brug af asbest til tagbelægninger.
I 2005 kom der et totalt forbud mod import og produktion af asbest og asbestholdige produkter i Danmark.

Annonce