3F: Giv lønmodtagere og arbejdsgivere samme vilkår: Fuld fradragsret

”Arbejdsgiverne vil altid kunne finde nemme, snedige smutveje,” mener SF’s Karsten Hønge
Hos Danmarks største forbund, 3F, fastholder man, at arbejdsgivere og lønmodtagere bør have ens vilkår, når det drejer sig adgangen til at trække udgiften til fagligt kontingent fra i skat.

Lige nu er det sådan, at arbejdsgiverne kan trække deres udgifter til f.eks. medlemskab af arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri fra i skat - uden begrænsninger. Uden loft.

Modsat er der fastsat et loft over, hvad lønmodtagerne må trække fra i udgift til medlemskab af en fagforening. Loftet lyder på 6.000 kroner årligt.

Det er en urimelig forskel påpeger forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, 3F:

Det er helt enkelt og fair

“Det er helt enkelt og fair, at der ikke skal være et fradragsloft for lønmodtagere, når der ikke er noget for arbejdsgiverne,” siger han til Netavisen Pio.

Arbejdsgiverne vil altid kunne trække fra i skat

Han hæfter sig ved endnu en - hidtil upåagtet - manglende ligestilling mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne.

Som oplyst i Netavisen Pio torsdag har skatteminister Morten Bødskov (S) i sidste uge oplyst over for Folketingets beskæftigelsesudvalg, at såfremt man indførte en begrænsing af arbejdsgivernes ret til at trække udgiften til faglige kontingent fra i skat, så ville det alligevel ikke få nogen praktisk betydning for arbejdsgiverne:

“Det bemærkes, at hvis fradraget for kontingentindbetalinger fjernes, må det forventes, at en del af kontingentindbetalingerne omkvalificeres til konsulentydelser mv., hvor fradraget opretholdes,” lød det således i svaret fra skatteministeren.

Derimod indførte man et loft på lønmodtagersiden

Tilbage i 2010 lagde den daværende Lars Løkke-regering op til at begrænse både lønmodtagernes og arbejdsgivernes ret til at trække udgifter til faglige kontingenter fra i skat. Men undervejs droppede VK-regeringen at indføre et loft for arbejdsgiverne.

Derimod indførte man et loft på lønmodtagersiden. Således at man kun måtte fratrække 3.000 kroner af sin udgift til fagforening fra i skat.

Overgaard: De blå medier var helt tavse

Men ingen medier satte spot på blå bloks vennetjeneste over for arbejdsgiverne, påpeger Henning Overgaard:

Men ingen af de borgerlige medier satte dengang fokus på det som ”blå vennetjenester”

“Bagefter valgte VKO så - i al stilhed - at lade virksomhederne beholde deres fulde fradragsret for medlemskontingentet til arbejdsgiverorganisationer. Men ingen af de borgerlige medier satte dengang fokus på det som ”blå vennetjenester” over for de selvstændige og virksomheder, der med store bidrag støtter de borgerlige partier.”

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, peger på, at arbejdsgiverne - modsat lønmodtagerne - altid vil kunne finde smutveje:

“Hvis der skulle komme begrænsninger i fradragsretten, vil arbejdsgiverne altid finde nemme, snedige smutveje forbi sådanne begrænsninger: Konsulentopgaver, konsulentydelser og så videre,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.

Han mener vi i øjeblikket oplever “et lavineskred af dobbeltmoral”:

Ølse for, ølse bag. Pølsen bevarer dog samme smag

“Ølse for, ølse bag. Pølsen bevarer dog samme smag”, synger de i arbejdsgiverorganisationerne. Vi oplever et lavineskred af dobbeltmoral. Minimalt til lønmodtagerne og maksimalt til arbejdsgiverne.”

Arbejdsgiverkontingenter i millionklassen

Det er i øvrigt ikke småbeløb arbejdsgiverne trækker fra i udgifter til medlemskab af en arbejdsgiverforening.

Ifølge Dansk Industris hjemmeside betaler en række større medlemsvirksomheder op til godt 6,1 millioner kroner i kontingent til Dansk Industri. Et beløb, som altså fuldt lovligt fuldt ud kan trækkes fra i skat.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, jeg holder stadig med 3F i denne sag. Der er overhovedet ingen grund til at have et loft for lønmodtagerne og ikke for arbejdsgiverne.

Som eks. tillidsmand for Dansk Metal, som SF´er, vil jeg stemme for fuld fradragsret for de overenskomstskabende Fagforeninger og Arbejdsgiverforeninger. Basta

Vi ser samme ulighed andre steder.
Fx kan arbejdsgiver trække udgiften til uniform til personalet fra i skat. Men lønmodtageren kan ikke trække udgiften fra til fx det fodtøj som der er krav om.
Jeg er sygeplejerske. Og bruger årligt omkring 3000 kr på sko. Som jeg KUN må bruge på job. En udgift jeg syntes er træls.

Vi ser samme ulighed andre steder.
Fx kan arbejdsgiver trække udgiften til uniform til personalet fra i skat. Men lønmodtageren kan ikke trække udgiften fra til fx det fodtøj som der er krav om.
Jeg er sygeplejerske. Og bruger årligt omkring 3000 kr på sko. Som jeg KUN må bruge på job. En udgift jeg syntes er træls.

Annonce