Overvejede tidligt aflivning af mink og problemer med penge til grønlandske børn

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Statsministeriet overvejede tilsyneladende at lade alle mink i Danmark aflive op til fem uger før den egentlige beslutning herom blev truffet først i november sidste år. Det kom frem under fredagens afhøring i Minkkommissionen.

Og så er en særbevilling til udsatte grønlandske børn ikke nået frem til børnene endnu.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Statsministeriet overvejede aflivning af mink sidst i september

Allerede 30. september sidste år - altså omkring fem uger før den officielle beslutning - var embedsmænd i Finansministeriet af den opfattelse, at man i Statsministeriet havde seriøse overvejelser om at aflive alle mink i Danmark.

Det fremgår af en intern mail i Finansministeriet, som blev fremlagt under afhøringerne i den såkaldte Minkkommissionen fredag.

Det skriver Ritzau ifølge TV 2.

“Tilsyneladende meget tæt på, at STM sendte militæret ind for at gasse alle mink i aften,” hed det blandt andet i en intern mail, som blev sendt rundt til fire embedsmænd i Finansministeriet.

En af modtagerne var den daværende fuldmægtig i ministeriet, Casper Mondrup Dahlmann, der fredag blev afhørt af Minkkommissionen.

Han forklarede i kommissionen, at mailen efter hans opfattelse var en slags afrapportering fra et møde i regeringens økonomiudvalg.

 

Penge til grønlandske udsatte børn brugt til noget andet

Folketinget sende i 2019 en ekstrabevilling på 80 millioner kroner til det grønlandske selvstyre. Det skete på baggrund af beretninger om en del overgreb mod børn i Grønland.

Pengene skulle gå til at hjælpe de mest udsatte børn og deres familier, men ifølge Martha Lund Olsen, der er direktør for børn og familie i kommunen Sermersooq, er ekstrabevillingen ikke kommet børnene til gavn.

Hun oplyser ifølge overfor mediet Sermitsiaq AG, at langt det meste af hjælpen er gået til opbygning af Socialstyrelsen med 60-80 ansatte og betale danske kommuner for at stille fire socialrådgivere til rådighed.

Det betegner grønlandsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Jespersen, som uanstændigt:

“Jeg synes, det er uanstændigt, hvad der er foregået, at man simpelthen har brugt pengene til noget andet. Det er ikke godt nok.”

De 80 millioner kroner er en særbevilling ud over det årlige bloktilskud fra Danmark til Grønland.

Ifølge Søren Espersen var det første gang i ti år, at der blev givet en ekstrabevilling til Grønland.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var en embedsmands egen opfattelse og tolkning af en mail fra anden embedsmand som mente at have opfattet noget sådant, og det blev ikke til noget. Men man kan jo altid spørge om der havde været snak om nogen aflivning samt hvorfor. Mink var farlig smittekilde.

Hvordan kan TV2 news tillade sig d.d. at lave udsendelse med en udenlanddk minkavler som kender til smitte, mutationer m.m. og påstår man jo havde vacciner mod det i USA, når man i dag via detektor ved, at de ikke er tilgængelige endnu. Skulle Danmark have satset på dette, tør jeg slet ikke tænke tanken om, hvad så var sket. Utrolig det ikke er tjekket og undersøgt før man sender. Pinligt. Det burde Pio pil da undersøge. Jan Kjærsgaard!! Det må da være din opgave nu.

Det er mig fuldstændig ubegribeligt at Barbara Bertelsen ikke for længe siden er sparket ud at statsministeriet, helt ud.
Hvad bilder hun sig ind at kommandere med embedsværket. Og hvorfor et Mette F. helt passiv.

Annonce