Annonce

Omstridt aarhusiansk skoleleder fratræder

Sag om snyd med afgangsprøver koster nu både skoleleder og en anden medarbejder jobbet.
Søndervangskolen i Aarhus skal have ny leder, efter at en række tidligere lærere og elever har beskyldt skolen for at snyde med afgangsprøverne.

Anklagerne har blandt andet ført til en redegørelse i Aarhus Kommunes Børn og Ungeudvalg, spørgsmål fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, ligesom kommunen har iværksat en ekstern undersøgelse af blandt andet prøveafvikling og tilsyn med skolen.

Sagen får også skolens leder til mu at fratræde sin stilling:

"Skoleleder Rani Hørlyck har på baggrund af det pres, der har været, ønsket at indgå en fratrædelsesaftale, hvilket Aarhus Kommune har imødekomme," oplyser Børn og Unge-chef i Aarhus Kommune Lisbeth Schmidt Andersen i en pressemeddelelse.

Samtidig har skolens viceskoleleder valgt at fratræde sin stilling, og også han vil være fritstillet frem til sin fratrædelse fra skolen.

Der vil ifølge Lisbeth Schmidt Andersen snarest muligt blive taget skridt til at indsætte en midlertidig skoleleder og pædagogisk leder på Søndervangskolen.

Gav eleverne ekstra tid

Sagen handler om at en række tidligere og nuværende lærere og tre tidligere elever anklagede skolens ledelse for, at der var foregået bevidst snyd ved skolens afgangsprøver, med det formål at hæve skolens gennemsnit.

Søndervangskolen har nærmest udelukkende tosprogede elever.

Afgangseleverne fik blandt andet mere tid til de skriftlige prøver og lærerne fik på forhånd melding om hvilke fag eleverne skulle op i, lød anklagerne.

Sagen, som vi også har beskrevet her på Netavisen Pio, blev også taget op på Christiansborg, hvor undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) krævede en redegørelse fra kommunen.

Blev hyldet og præmieret

Rani Hørlyck har været skoleleder på Søndervangskolen siden 2008, og har modtaget adskillige hædersbevisninger for sit arbejde.

Under hendes ledelse blev skolens karaktergennemsnit nemlig fordoblet.

Hun var bl.a. nomineret til prisen som 'Årets Dansker' af Berlingske og til 'Årets Leder'. Hun har desuden udgivet bogen 'En skole for alle- Ranis forsvar for fællesskabet' som udkom i 2019 og som bl.a. handler om hvordan man har skabt de gode resultater på skolen.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte skolen i 2017, hvor han også roste skolen og skolelederen for hendes arbejde.

De højere karakterer gav også Søndervangsskolen en kontant præmie på 1,3 millioner kroner, som regeringen havde udlovet til skoler der kunne hæve elevernes gennemsnit.

Penge som Børne- og undervisningsministeriet nu undersøger om skal tilbagebetales.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

1 ud af 10.000 venstreekstremistiske aktivister forklædt i et offentligt embede afsløret.

@Peter Jensen
Hvor er det ærgerligt: Fagbladet Folkeskolen og dagbladet Politiken har dokumenteret en række grove uregelmæssigheder på en skole.
Det får så Peter Jensen til at aflevere en fuldkommen udokumenteret sviner om offentligt ansatte!
Hvad med denne her: Peter Jensen forklædt som demokratisk debattør afslører sig selv som højtråbende trold uden antydning af argumenter og eksempler!
Ærgerligt og sørgeligt.
Det er iøvrigt offentligt ansatte på samme skole, der har været kilder til afsløringerne!

DU MÅ HAVE SKIDT SØM

Er der slet ingen, der har fokuseret på, at det så rent faktisk er muligt at øge karakterniveauet, bare man giver lidt ekstra tid? Hvem har bestemt, hvor længe en eksamen skal vare? Efter hvilke kriterier?

Kan være, at nogle skoleelever fik for lang tid til at løse deres eksamensopgaver.
Det medførte højere karakterer til de elever. Så med ekstra tid kunne de elever forbedre deres mulighed for videre uddannelser. Til glæde for alle. Ikke mindst statskassen.

@Leif Mikkelsen
Jo, det er der nogen, der har set på. For der er forskel på at få højere karakterer og at blive dygtigere.
Og der er en del, der tyder på, at det kun er karaktererne, der er blevet højere. I hvert fald er der temmelig mange elever fra Søndergaardskolen, der klarer sig rigtig dårligt, når de kommer i gymnasiet.

Thorkild, "temmelig mange elever fra Søndergaardskolen, der klarer sig rigtig dårligt, når de kommer i gymnasiet."
Er der noget dokumentation for det?
For hvis det har stået på længe, så har Viby Gymnasium fortiet vigtige oplysninger må man formode.

Den 1.oktober skrev Skolemonitor: Gymnasierektor om snyd med afgangsprøver: »Eleverne har lidt nederlag hos os«
Rektor på Viby Gymnasium kunne ikke forstå udfordringerne med elever fra Søndervangskolen. Nu har hun måske fået en del af forklaringen.

Annonce