Radikale: Automatisk sletning af sms’er skal ophøre

“Vi skal først og fremmest have gendannet de slettede sms'er,” mener De Radikales retsordfører.
Regeringens ene støtteparti, De Radikale, stiller tre krav i kølvandet på sagen om slettede sms-beskeder i Statsministeriets top.

For det første skal de slettede sms’er gendannes. Dernæst skal praksis med automatisk sletning af sms-korrespondance ophøre - både i Statsministeriet og i alle andre ministerier. Og hvis der opstår behov for at slette udvalgte sms’er, så skal der etableres en ordning, der betyder, at de slettede sms-beskeder til enhver tid kan genetableres.

Det fastslår De Radikales retsordfører, Samira Nawa, over for Netavisen Pio.

Hvad skal der ske med de slettede sms-beskeder i Statsministeriet?

“De skal gendannes, så de kan indgå i kommissionens arbejde.”

Systematisk sletning er problematisk

Hvordan bør ordningen omkring minister-sms’er være fremadrettet?

Det er ikke anderledes end anden skriftlig kommunikation

“Det er ikke anderledes end anden skriftlig kommunikation: Mailudvekslinger, vigtige notater, der bliver sendt frem og tilbage. Der er sms at sidestille med det. Og sådan burde det også have været i denne her sammenhæng.”

Samira Nawa finder automatisk sletning af sms-beskeder for problematisk:

“Jeg ser i al fald ikke for mig, at nogen går ind systematisk og sletter deres mails. Og derfor synes jeg, at denne her systematiske sletning af sms-beskeder er problematisk. For det betyder jo konkret, at efterspurgte sms’er pt. ikke findes.”

Mener du, at der i dag eksisterer regler, som betyder at den slette-praksis, vi nu kender fra Statsministeriet, er i strid med de nuværende regler?

“Men der bør jo slet ikke ske sådan en automatiseret sletning. Hverken af mails, sms’er eller notater.”

“Det som jeg mener, det bør have af konsekvenser, det er at vi først og fremmest får gendannet de slettede sms-beskeder, så de kan indgå i kommissionens arbejde. Men også at der bliver rettet op på den praksis, at man har den automatiske sletning.”

“Hvis det så viser sig, at der er behov for sletning, så må man på en eller anden måde etablere en løsning - og den har jeg ikke lige på stående fod - så udvalgte slettede sms’er opbevares et sted, så de til enhver tid kan gendannes - sådan at man ikke står i den her kattepine.”

sådan at man ikke står i den her kattepine

EL: Kan ikke se motivet

Hos et andet af regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, hæfter partiets tidligere politiske leder, Pernille Skipper, sig ved det helt grundlæggende, nemlig at aflivningen af samtlige danske mink i første omgang foregik uden lovhjemmel.

I den forbindelse efterlyser Pernille Skipper i et opslag på Facebook hvilket motiv statsminister Mette Frederiksen skulle have for at “begå bevidst lovbrud og så efterfølgende slette sms’er for at dække over det”:

“Hun (Statsminister Mette Frederiksen, red.) havde af flere omgange i den tid stået på pressemøder og foreslået endda meget indgribende ting, som der ikke var lovhjemmel til. Men som hun så bagefter fik lovhjemmel til af Folketinget. Og hun havde også i tilfældet med mink et solidt flertal for substansen. Hun kunne uden problemer have lavet endnu en hastelov uden at risikere noget,” skriver Skipper.

Pernille Skipper hæfter sig ved, at det var regeringen der af egen drift fortalte offentligheden om den manglende lovhjemmel:

Det var endda regeringen selv, der fortalte den måbende omverden, at der manglede lovhjemmel

“Det var endda regeringen selv, der fortalte den måbende omverden, at der manglede lovhjemmel. Ingen af os andre, politikere eller journalister, spurgte til det af egen drift.”

Drager ingen konklusioner nu

Skipper nævner, at hun i alle andre sager omkring ministre har kunnet se motivet: 

“I alle andre tilfælde af fusk og løgn fra ministre kan jeg se motivet. Om ministeren så har villet gennemtrumfe egen politik, der var uforenelig med menneskerettighederne, eller ministeren har villet dække over noget andet, så har der været en motiv.”

I alle andre tilfælde af fusk og løgn fra ministre kan jeg se motivet

Skipper understreger, at hun ikke drager nogle konklusioner nu - eller frikender nogen som helst, men:

“Nogen må da kunne svare på, hvad hun (Mette Frederiksen, red.) skulle have fået ud af det hele? Andet end et frygteligt rod?”

placeholder

 

SF: Kort sms-slette-frist undrer

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, hæfter sig ved, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen - som tidligere departementschef i Justitsministeriet må have vidst, at der var regler på vej for opbevaring af mails, og derfor undrer Statsministeriets korte sms-sletteprakis - automatisk sletning efter 30 dage - hende:

så burde noget lignende være gældende for sms’er

"Man burde have tænkt, at når der nu var regler på vej omkring mails, så burde noget lignende være gældende for sms’er," siger Lorentzen til Politiken.

I retningslinjerne for opbevaringen og sletning af mails, som blev offentliggjort i september, fremgår det, at embedsmænd skal gemme mails i fem å. Chefer skal dog gemme mails i hele ti år, mens ministre, departementschefer og særlige rådgivere skal gemme deres mails i 25 år.

Justitsministeriet beder politiet om hjælp

I et tweet skriver Justitsministeriet fredag, at man efter aftale med Statsministeriet har bedt politiets teknikere om bistand til at få genskabt automatisk slettede sms-beskeder ikke bare i Statsministeriet, men også i Justitsministeriet.

placeholder

 

Opdateret kl. 12.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Efter diverse skandaler inden for politiet, ikke mindst Tibetsagen, så sidder jeg tilbage med en følelse af at politiet ikke skulle have haft den omtalte justitsministerielle anmodning. Politiet vil muligvis gøre deres bedste, hvilket kan vise sig at være ødelæggende, men skulle politiet få held med deres opgave, forestiller jeg mig også at de vil sende gendannede SMS'er til gennemsyn hos de relevante politikere inden offentliggørelse.
Der findes faktisk professionelle firmaer der lever af at gendanne slettede filer.

Tak Skipper for at en politiker bevarer fornuften. Og der er lovhjemmel, bare vent og se. Vigtige sms journalisternes, og andre slettes, det må da være en privat sag. Man sågu da ikke gemme alle sms gennem 25 år , det kan en mobil slet ikke rumme. Politikere gider jo ikke engang lære af erfaringerne, og bruge den viden man har f.eks indenfor folkeskolen. De starter forfra igen, som om ting er nye. Ikke test udspillet det flot, men man ved andre ting.

Ifg. Hans Engell skal de bare journalisere det, som kan have med sagsbehandling at gøre, og så kan de herudover med god samvittighed slette alt andet. Og man må da gå ud fra, at det, som skal journaliseres, er blevet det længe inden de 30 dage.

Bortset fra det virker det meget amatøragtigt på mig, når man sender sms'er, som alene grundet tonen og sproget ikke er egnet til andres øjne end modtagerens, også selv om essensen er nok så legitim.

Stort set alle aviser enten skriver direkte at de slettede SMS'er er Statsministerielt svindel eller i det mindste lidt humbugagtigt og pressen går i større eller mindre grad direkte efter struben på regeringen.
Vi kan vælge at glæde os over at pressen toner rent flag i "sagen" - - men er sagen nu også helt ren, eller er jeg ene om at tøve en kende om at følge trop om at slagte Mettes regering? Det ville glæde mig om nogen kunne pege på en eller anden del af pressen som ikke løber med på angrebene på regeringen, eller skal vi blot se på at den borgerlige presse intet middel skyer, når de blot kan ramme regeringen?

Stort set alle aviser enten skriver direkte at de slettede SMS'er er Statsministerielt svindel eller i det mindste lidt humbugagtigt og pressen går i større eller mindre grad direkte efter struben på regeringen.
Vi kan vælge at glæde os over at pressen toner rent flag i "sagen" - - men er sagen nu også helt ren, eller er jeg ene om at tøve en kende om at følge trop om at slagte Mettes regering? Det ville glæde mig om nogen kunne pege på en eller anden del af pressen som ikke løber med på angrebene på regeringen, eller skal vi blot se på at den borgerlige presse intet middel skyer, når de blot kan ramme regeringen?

Den borgerlige presse er ene og alene partipolitisk propaganda, mens andre medier kun har sensationer og fede overskrifter som trækplaster.
De "intelligente" journalister har jo allerede afgjort skyldsspørgsmålet. Ingen grund til at afvente juristernes og kommissionens undersøgelse.
Demokratiets 4. statsmagt er i den grad en skændsel, der IKKE fortjener nogen form for statsstøtte, med mindre staten også støtter bænkfolkene i parken for at ytre sig.

Hans Jensen. Det er parti politisk propaganda. Har lige printet en mail ud med TV2 logo øverst. skrevet 29.10.21 kl 1835. Statsministeriets advokater der var faktisk lovhjemmel til at aflive alle mink, hvorfor offentliggør TV2 ikke dette. De skal i en løgnedetektor men den eksploderer vil bare. Ole Simonsen

Desværre er det lemming- effekten, som er kommet tilbage til den blå borgerlige presse, de løber med halve vinde, har ingen facts på bordet, eller beviser. Hidses op af politikere fra VKO og LA, Og Hønge er også lidt dum ind i mellem, hopper med på limpinden, trist . Jeg må give Pernille Skipper ret. Og MF synes jo også helt rolig og afklaret. Hun ved hun intet vidste, hun troede, der var hjemmel. Hun havde ansvaret for at smitten ikke kom ud af kontrol gr. mink, og i det sekund hun fik besked om, der manglede hjemmel, handlede hun ved at kontakte folketingets formand, samt Jakob Ellemann ,som lovede at bakke op og få lovhjemmel på plads. Støttepartierne bakkede op. Så vendte V på en tallerken, nu skulle der være ballade og de har skabt sig siden.
Uden skrammer slipper regeringen ikke, men hvem f... tror, at vi havde overlevet,så godt som vi har, hvis de blå havde haft magten, nej vel ? Selv nu, hvor der er grund til sammenhold og passe på hinanden svigter de igen.

Nej Elleman,skulle tage og takke vores dygtige statsminister,hun har klaret et dødlig virus til bravur,spørg bare farmand Jacob.Hatten af for skipper fra enhedslisten for ikke at gå med i de blås hylekor,mon ikke bedemanden skal vise sin tlf i Støjsenderns rigsretssag,han gav jo forkerte beskeder i undersøgelses kommisionen,så skiftede han standpunk da der var afslutnings debat i folketinget,da havde han pludselig godt vist at Inger gik lige til stregen,så sidder han og er så hellig i toget fra århus den lille hellige luspuster til Løkke den rene

... Husk også en kæmpe tak til Barbera Bertelsen - tænk hvis hun ikke vedholdende var gået til Sundhedsstyrelsen og måske er gået uden om "de rigtige kommandolinjer" - så var vi måske endt med svenske tilstande. Tak fordi at du satte dig godt ind i udviklingen og risikoen ved corona virussen. Tak fordi du var medvirkende til at mange kunne overleve.

Altså Samira - skal Mettes Imessages til Bo og deres børn også stilles til offentligt skue ? Privatlivet fred ??

Manglende kendskab til datasikkerhed bør ophøre!

Yderst problematisk såfremt politikere og embedsfolk i vid udstrækning benytter sig af SMS-korrespondance, når det drejer sig om sagsbehandling, der er offentligheden uvedkommende.

Det er ikke uden grund, at Datatilsynet eksempelvis nævner følgende – Citat:

”Det er endvidere Datatilsynets vurdering, at indhold med følsomme oplysninger og oplysninger, som skal undergives fortrolighed, normalt ikke skal sendes som SMS”

“Hun havde af flere omgange i den tid stået på pressemøder og foreslået endda meget indgribende ting, som der ikke var lovhjemmel til. Men som hun så bagefter fik lovhjemmel til af Folketinget.”

Taler fru Skipper om Inger Støjberg eller statsminister Mette Frederiksen?

Indtil regeringsskiftet var der fuld opbakning i folketinget til fru Inger Støjbergs gøren og laden.
Indtil regeringsskiftet er der sikkert også fuld opbakning i folketinget til fru statsministerens gøren og laden.

Og nu skifter meningsmålingerne. Og skoene kridtes påny! Til endnu en rigsret!

Moderne dansk parlamentarisme!

Så længe som vi har råd!

100 millioner på brudesagen. 200 millioner på minksagen.

Tænk hvor mange veluddannede sygeplejersker, jordemødre og læger, som vi kunne have fået for de penge.!

Hvem lægger sig først fladt ned? De røde der startede miseren. Eller de blå der nu fortsætter den?

Læs Jyllandspostens leder. Og bliv klog som få!

Kvinde når kvinde er kvinde bedst!

Tænk hvis man blot i København havde 100 jordemødre mere?

Tænk hvis de røde begyndte at tænke i, hvor skal pengene komme fra?

100 millioner på en Støjberg-sag.
Kvinden der reddede Danmark fra svenske og tyske tilstande.

Hun burde som sygeplejerskerne der reddede os fra svenske tilstande, få en ekstra månedsløn.

Men Mette Frederiksen stØtter den danske model.

Rigsretssager en mass!

Inger Støjberg forsøgte ikke at skaffe en lovændring, men det gjorde Mette Frederiksen mange gange og også med minkene. Denne graven i diskussioner om hvem der politisk skulle tage ansvar for beslutningen er den slags pindehukkeri som visse folk på borgen elsker at misbruge.

HOLDDAHELTK...
Hvor er alle dog kloge på dét emne.
ikke alene er de bagkloge.
De ved allesammen hvordan DE ville have handle, hvis De havde været (osv osv)

Hvis reglerne skal følges til punkt og prikke, må SMS’er vedrørende regeringsbeslutninger eller sagsbehandling, først slettes, når de er blevet journaliseret på sagen. Selv om de ikke slettes, skal de alligevel journaliseres på sagen. Som tidligere Venstre-minister Søren Pind i dag skriver i Berlingske, er der i imidlertid ingen, der i praksis journaliserer SMS’ere. Det hele er rent hykleri. De politikere, der i denne sag angriber Mette Frederiksen, er nogle skinhellige sv…

Hvis reglerne skal følges til punkt og prikke, må SMS’er vedrørende regeringsbeslutninger eller sagsbehandling, først slettes, når de er blevet journaliseret på sagen. Selv om de ikke slettes, skal de alligevel journaliseres på sagen. Som tidligere Venstre-minister Søren Pind i dag skriver i Berlingske, er der i imidlertid ingen, der i praksis journaliserer SMS’ere. Det hele er rent hykleri. De politikere, der i denne sag angriber Mette Frederiksen, er nogle skinhellige sv…

Hvis reglerne skal følges til punkt og prikke, må SMS’er vedrørende regeringsbeslutninger eller sagsbehandling, først slettes, når de er blevet journaliseret på sagen. Selv om de ikke slettes, skal de alligevel journaliseres på sagen. Som tidligere Venstre-minister Søren Pind i dag skriver i Berlingske, er der i imidlertid ingen, der i praksis journaliserer SMS’ere. Det hele er rent hykleri. De politikere, der i denne sag angriber Mette Frederiksen, er nogle skinhellige sv…

Samira Nawa leverede løsningen på den gordiske knude.

Som en anden Hilmar Baunsgaard.

Dansk politik er måske på vej til sin første borgerlige kvindelige statsminister!

Sagen er sagen! Baunsgaards styrke!

Annonce