Statsministeren vil trække flere penge fra rige til fattige kommuner

Regeringens udkast til udligningsreform: Gentofte skal give mere til Kalundborg.
I fremtiden skal de rige kommuner hoste op med flere penge til de fattige kommuner.

Det mener regeringen, som i den kommende reform af kommunernes udligningssystem har som pejlemærke, at de velbjergede kommuner skal give mere til de udfordrede kommuner, end det er tilfældet i dag.

Hvis man skal sige det meget enkelt, så bliver Gentofte den kommune, der kommer til at bidrage mest

Hvert år bliver der omfordelt 17 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner. Men ifølge Mette Frederiksen (S) er der en række “tekniske problemer” i systemet, der bør rettes op på.

“Hvis man skal sige det meget enkelt, så bliver Gentofte den kommune, der kommer til at bidrage mest i den her udligningsreform. Og Kalundborg Kommune er en af de kommuner, der kommer til at modtage flest penge,” siger statsministeren ifølge DR Nyheder.

Det endelige udspil offentliggøres torsdag, men regeringen har allerede løftet sløret for en række af ændringer, som man ønsker gennemført.
 

  1. Au pairs skal ikke tælle som udlændinge 

I dag regnes au pairs med, når kommuner som Gentofte gør deres udlændingetal op. Men det er “skævt”, mener statsminister Mette Frederiksen, som vil have au pairs ud af statistikken, fordi de ikke belaster kommunens økonomi.

Et højt antal udlændinge bonner nemlig ud i udligningsregnskabet, så kommuner med mange udlændinge modtager tilskud fra kommuner med færre udlændinge.

I fremtiden mener regeringen dog, at tilskuddet til udlændinge i stedet skal målrettes kommuner med belastede ghettoområder.
 

  1. Fraflyttere skal ikke give bonus 

Tilskud for indbyggere, der flytter fra en kommune, skal ikke længere kunne gå til velhavende kommuner.

Tilskuddet for fraflytninger er indført for at kompensere udkantskommuner, som oplever stor fraflytning, men i år har både Gentofte og Frederiksberg også nydt godt af tilskuddet.

Samtidig ønsker regeringen et loft over fraflytnings-tilskuddet på 100.000 kr. per borger.
 

  1. Ældres sundhed som parameter 

Ikke kun borgernes alder men også deres helbred, skal tælle med som en faktor i udligningen.

På den måde vil regeringen tage højde for den ulighed i sundhed, som findes mellem velstillede og fattige kommuner.
 

  1. Loft over skatterabat

Der skal sættes et loft over den særlige rabat, som kommunerne får, hvis de har en lav skatteprocent.

Belønningen for lav kommuneskat går i dag primært til velhaverkommuner omkring København som Frederiksberg, Gentofte og Rudersdal, skriver DR Nyheder.
 

Fredag går regeringens vikarierende finansminister Morten Bødskov (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S) i gang med de første forhandlinger om en udligningsreform. Det er regeringens ambition, at Venstre skal være med i aftalen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu et oplæg fra socialisterne som ikke har opbakning i befolkningen.
Så dårlige drevne kommunen skal selvfølgelig belønnes, typisk socialistisk tankegang!

Vi bor i Gentofte kommune i Vangede og har en middel-landsindkomst og 3 børn. Hvis vi i stedet boede i Herning eller Skanderborg kommune, kunne vi bo i et dobbelt så stort hus og have et ca. 100.000 kr. større rådighedsbeløb årligt. Jeg vil gerne understøtte svage borgere med et reelt behov, men ikke generelt ukritisk flytte endnu flere penge fra øst til vest, så familier som vores i Jylland får et endnu større årligt overskud på deres rådighedsbeløb sammenlignet med os. Det er ikke en "Fair løsning".

Astrid mmm Krag snakker om dyre biler i nogle indkørsler;-)
Det bliver mere og mere patetisk!

DANMARK burde være EN STOR KOMMUNE som staten betalte "regninger" for. Det ville give en mere RETFÆRDIG
fordeling af skattemidler. HVAD skal landet med de mange forskelligartede kommuner ? Det koster personalelønninger at drive dem. Beløb der kunne bruges mere kontruktivt.

At have borgmestre,byråd,og kommunalbestyrelser til at fordele statens midler i landets kommuner,er en tåbelig ordning. Staten burde fordele pengene efter de BEHOV der måtte være i de enkelte kommuner/områder.

Annonce