HK-kongres: Hvem indtager tronen i faglig mastodont?

Danmarks næststørste fagforbund gør klar til et måske historisk formandsvalg.
Kongressen i landets næststørste fagforbund, HK, begyndte torsdag.

Der er lagt op til et spændende kampvalg om formandsposten i forbundet, der bliver ledig, når den nuværende formand, Kim Simonsen, falder for forbundets aldersgrænse.

Fagforbundet skal også vælge en ny næstformand.

Valgkamp i et år

De i alt 362 delegerede skal vælge mellem en af de to formandskandidater.

De to kandidater er den nuværende næstformand for HK, Martin Rasmussen og Anja C. Jensen, der er næstformand for HK Privat, der er en af HK's i alt fire sektorer og som dækker ansatte i industrien.

Valgkampen mellem de to kandidater har stået på i mere end et år, da de to kandidater meldte deres kandidatur i september sidste år.

Valgkampen har især drejet sig om forbundets manglende synlighed, medlemsudvikling, men også ligestilling har fyldt en del - ikke mindst fordi Anja C. Jensen er i den position, at bliver hun formand, så bliver hun den første kvinde i spidsen for et fagforbund, hvor et stort flertal - tre ud af fire - af medlemmerne er kvinder.

Tre kandidater

Der er hele tre kandidater til posten som næstformand, der bliver ledig, da Martin Rasmussen stiller op til formand.

De tre kandidater er Heidi Juhl Pedersen, der er formand for HK Stat Sjælland, Jesper Thorup, der er fællesformand for HK Østjylland og Pernille Lange, der er næstformand for HK Stat Hovedstaden.

De delegerede, kandidaterne og offentligheden må dog vente til lørdag før spændingen om hvem, der skal stå i spidsen for forbundet, de næste fire år, udløses.

Du kan følge kongressen på livestreaming her.

Mere end sekretærer og butiksansatte

HK havde 1. januar 226.011 medlemmer, hvilket gør det til landets næststørste fagforbund efter 3F.

HK's medlemmer er funktionærer i butikker og på kontorer i private virksomheder, samt i centraladministrationen, regioner og kommuner.

Laboranter, lægesekretærer, klinikassistenter, handelsrejsende, IT-ansatte, advokatsekretærer, merkonomer, administrationsbachelorer samt bachelorer i erhvervssprog hører også til blandt medlemmerne.

HK er opdelt i fire sektorer, der har ansvaret for at forhandle overenskomster.

HK Privat, primært for de ansatte i industri og serviceerhverv, HK Handel for de butiksansatte, HK Kommunal, der er for de ansatte i kommuner og regioner og endelig HK Stat, som er de statsansatte.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er sjovt. Når man kører på arbejde kl. 6 om morgenen, ser vejarbejdere i regnvejr eller håndværkere på en byggeplads, så er alle hvide europæiske mænd, men når man er i byen om aftenen, når man besøger Tivoliland eller et shoppingcenter om eftermiddagen, så er alle fra mellemøsten og Afrika.

Funnyland Danmarkistan.

Det lyder rigtigt; min søn kører faktisk på arbejde en halv time tidligere, men det har jo ikke meget med formandsvalget i HK at gøre. Heldigvis var det for en gangs skyld en kvinde der vandt formandsvalget. Det synes jeg godt nok var på tide.
NB: Og lad nu være med at kalde hende en forkvinde. "Mand" har to betydninger: både en mand og et menneske.

Annonce