Annonce

Fagforening ser kæmpe potentiale for dansk eksport til Tyskland

Tusindvis af arbejdspladser i vente, hvis danske virksomheder kan øge eksporten til Sydtyskland, så den kommer op på niveau med den til nord, mener Dansk Metal.
Den danske eksport til Tyskland går primært til de tre nordlige delstater:  Schleswig-Holstein, Hamburg og Niedersachsen.

De tre delstater står for knap 42 procent af den samlede tyske import af danske varer.

Det er til trods for at indbyggertallet i de tre stater kun udgør omkring 15 procent af den samlede tyske befolkning.

Hvis danske virksomheder bliver lige så dygtige til at eksportere til Syd- som til Nordtyskland, kan der skabes ca. 19.000 flere arbejdspladser i Danmark.

Det viser en ny analyse fra Dansk Metal, som også peger på, at Danmark kan opnå en eksportgevinst på 32 milliarder kroner.

Et stort uudnyttet potentiale

Tallene undrer Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal:

"I Dansk Metal undrer vi os over, at eksporten primært strander i de nordlige regioner i Tyskland.”

"Der er et stort uudnyttet potentiale for de virksomheder, der formår at komme længere sydpå i Tyskland. Det kan forbedre eksporten og den danske økonomi - og ikke mindst skabe flere gode arbejdspladser, bl.a. for medlemmerne af Dansk Metal," siger han og fortsætter:

"Det er nok lidt mere trygt og sikkert at kigge tættere på ens egen adresse, når man skal afsætte sine produkter. Selvom det er svært, kan der være meget at hente, så virksomhederne bør gøre forsøget".

Gør tysk obligatorisk

Fagforeningen opfordrer til, at man fra statens side understøtter eksporten til Tyskland:

"I Danmark har vi mange små og mellemstore virksomheder. De kan have svært ved at afsætte ressourcer til at lave deres egne erhvervsfremstød.”

“Derfor kan de med fordel bruge de danske innovationscentre, som kan åbne nye døre, eller de kan gå med andre virksomheder om at lave eksportfremstød," siger Thomas Søby som også opfordrer til, at man forstærker indsatsen i tysk i folkeskolen:

"Tyskland er et meget vigtigt eksportmarked for Danmark, og det er vigtigt at kunne tale sproget. Derfor bør man overveje at gøre tysk obligatorisk i grundskolen, så vores unge mennesker får et basalt kendskab til det tyske sprog og den tyske kultur."

Overhalet af USA

I mange år var Tyskland Danmarks største eksportmarked, men nu er vores nabo mod syd blevet overhalet af USA, og er nu kun det næststørste eksportmarked. Samtidig er Tyskland gået fra at aftage næsten en fjerdedel af vores vareeksport til nu kun at aftage omkring 14 procent.

Sidste år eksporterede danske virksomheder varer og tjenester for 155 milliarder kroner til Tyskland. Primært på grund af corona, faldt eksporten med omkring 14 milliarder kroner.

Eksporten til Tyskland giver, ifølge Dansk Industri, skaber omkring 120.000 arbejdspladser i Danmark.

Læs hele notatet her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor skal arbejdskraften komme fra, når det fleste skal stå i restauranterne og lave dårligt og dyrt mad til dovne danskere???

Gør tysk obligatorisk
Det er en helt enestående historisk udmelding, og erkendelse, når Danmarks stærkeste fagforening, FH-organisationen Dansk Metal, opfordrer til, at man fra statens side
understøtter eksporten til Tyskland, blandt andet ved at gøre tysk obligatorisk i grundskolen. Og det gør Dansk Metal ifølge Netavisen Pio.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6861606699715874817