Norden skal træde i karakter overfor Kina og Qatar

Det nordiske samarbejde skal være mere end skåltaler og gode hensigter, Vi skal sætte handling bag ordene, mens tid er, mener ny ungdomsformand i Nordisk Råd.
Norden er nødt til at stå stærkere sammen i et forsvar for vores nordiske værdier mod autoritære stater som Kina og Qatar.

Det nordiske samarbejde må ikke stoppe ved skåltaler og gode hensigter, vi skal sætte handling bag ordene mens tid er.

I disse dage er Nordisk Råds 73. session i fuld gang i København.

Hele Norden er samlet for at diskutere de mest presserende problemer for den nordiske region. Det nordiske samarbejde er mere end nogensinde nødvendigt.

I år er temaet hvad Norden kan lære af coronakrisen.

Et meget tiltrængt emne, da vi desværre så, at samarbejdet svigtede under coronakrisen og der stadig er dybe sår, der skal læges.

Vi så sidste år, at der opstod grænsekonflikter flere steder mellem de nordiske lande, testresultater der ikke blev anerkendt, kærestepar der ikke kunne se hinanden og studerende, der ikke fik adgang til deres uddannelse i et andet nordisk land. Ikke engang de digitale kurser kunne de få.

Fælles værdier under pres

Der er dog også større problemer som Norden står over for.

Vores fælles værdier om frihed, demokrati og menneskerettigheder er under pres som aldrig før. Vi troede engang, at alle stater ville blive demokratiske, hvis bare vi frihandlede med dem – der tog vi fejl.

Sidste år da coronapandemien stod på sit højeste afviklede Kina Hongkongs demokrati, mens vi i Norden var handlingslammede.

De 7,5 millioner frie borgere i Hongkong råbte på vores hjælp, mens vi var stille. Det må ikke ske igen.

I disse år ser vi et angreb på vores samfundsmodel, når Kina eksporterer deres censur til resten af verden med bøllemetoder, investeringer og aggressiv købsadfærd dominerer andre staters økonomi og kritiske infrastruktur.

Vi må fordømme Kina

Udviklingen er undervejs i EU og selv her i Norden kan vi ikke være sikre på, at vi også om 50 år lever i et frit og demokratisk samfund.

Vi er nødt til at tage et fælles nordisk forsvar for vores værdier og fordømme Kina, når de begår brud på menneskerettighederne.

Vi skal i Norden ikke tolerere, når Kina foretager opkøb i vores region eller EU.

Her bør vi i samarbejde med efterretningstjenesterne og ekspertpaneler i Norden og EU identificere samfundskritisk infrastruktur og forbyde opkøb af dette.

Og så bør vi opsige vores venskabsaftaler med kinesiske byer, så længe Kina ikke respekterer fundamentale frihedsrettigheder.

Skal ikke være en snakkeklub

Det nordiske samarbejde må aldrig blive en snakkeklub, hvor vi roser hinanden og så tager hjem til vores respektive lande og fortsætter som om intet var hændt.

Vi skal bruge Norden som en platform for politisk forandring i hele Norden og hele verden og det kræver, at der kommer konkrete løsninger på bordet og at Nordisk Råd bliver en stærkere platform end i dag.

De sidste 25 år er budgettet til det nordiske samarbejde halveret relativt til statsbudgettet. Det er ikke godt nok, i disse tider hvor verden er i opbrud, har vi brug for det nordiske samarbejde mere end nogensinde før.

Når stærke stater med stærke mænd og svage ambitioner forsøger at knægte vores nordiske værdier, skal vi rykke sammen i bussen.

Rasmus Emborg er præsident (formand) for Ungdommens Nordiske Råd og medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hver gang vi køber varer fremstillet i Kina p..... vi egen rede. For hver container der lander på kajen i DK bygger Kina et nyt fly de kan bruge til at genere Taiwan med.

Taiwan er ikke et land. Det er en ø, hvor Mao Zedongs barndomsven og mangeårige allierede Chiang Kai-Shek flygtede hen og dannede sin egen eksilstat, fordi han tabte en magtkamp til sin barndomsven.

Langt størstedelen af grønlænderne ønsker selvstændighed og også på Færøerne er der en spirrende uafhængighedsbevægelse. Konsekvensen af at vi begynder at lege politimand i det sydkinesiske hav vil helt oplagt være, at Kina begynder at interessere sig for grønlandsk frihed.

Det er fuldstændig sindssygt, at der nogle der ønsker konflikt med Kina. Vi skal ikke eksportere dansk demokrati og danske systemer nogen steder hen. Bare se, hvordan det er gået i Irak, Libyen og Afghanistan. Vi skal blande os fuldstændig uden om!

Skaber det en konflikt med Kina eller leger vi politimand ved at begrænse køb af varer der?

De eneste hæderlige forbrugeraktivister der har levet, var dem der døde nøgne af sult. Vil du stoppe med at tænde for varmen? Vil du stoppe med at spise peber? Vil du stoppe med at køre benzinbil? Du elsker måske Saudi-Arabiens og Madagaskars regimer? Held og lykke med livet som forbrugeraktivist, Kurt Jensen. Jeg glæder mig (ikke) til at møde dig nøgen og udsultet på gaden. Hvis du kun vil handle med folk du kan lide, så handler du ikke med nogen. Lad Kina være Kina. Kineserne i Kina må selv klare det.

Jeg købte i dag 400 gram hakket oksekød af en hættemåge med shariatørklæde på i Netto. Jeg hader Salling Group og islamistiske symboler, men det var den bedste handel.

Rasmus Emborg, vi skal blande os helt uden om. Rejs til Libyen og Afghanistan, hvis du vil se hvordan de seneste danske tvangsdemokratiprojekter er gået. Hvorfor går du ikke selv forrest i kampen mod Kina og Qatar? Hvorfor venter du hele tiden på alle mulige andre?

Rigtig god tvangsdemokratikamp i Kina og Qatar. Send et postkort, når du har indført de systemer du godt kan lide dernede.

Annonce