Lars Løkke får nyt arbejde

Den tidligere statsminister skal være juridisk rådgiver i stor advokatvirksomhed. Problematisk, mener Enhedslisten,
Tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) skal fra april være "Senior Special Advisor" for advokatfirmaet Gorissen Federspiels kunder.

"Store virksomheder forventes i stigende grad at tage samfundsansvar ud over deres kerneforretning, og geopolitiske og internationale strømninger kan ændre deres verden fra den ene dag til den anden,” fortæller Martin André Dittmer, der er Managing Partner hos Gorrissen Federspiel, i en pressemeddelelse om baggrunden for Lars Løkkes tilknytning til advokatfirmaet.

Martin André Dittmer fortsætter:

“Vi kender vores klienters forretning og vi skal forstå, hvordan den omkringliggende kontekst påvirker dem. Det gælder også den samfundspolitiske og ikke mindst geopolitiske kontekst – og her ser vi Lars Løkke Rasmussen bidrage med en indsigt i danske samfundsforhold og et udsyn i verden, der er med til at styrke os som advokatfirma.”

Lars Løkke Rasmussen skal arbejde på deltid som “selvstændig rådgiver” i advokatfirmaets samlede juridiske rådgivning.

Det glæder mig meget, at jeg nu kan bruge den viden og de kompetencer, som jeg har opbygget, til at rådgive store danske og internationale virksomhede

Gorrissen Federspiel rådgiver virksomheder, fonde og offentlige myndigheder. Advokatfiramet har blandt andet rådgivet om infrastrukturprojekter og tilsvarende investeringer i Danmark og udlandet. Og det er netop det arbejde, som Lars Løkke Rasmussen nu skal bidrage til:

”Hele mit voksne liv har centreret sig om udviklingen af det danske samfund og Danmarks rolle i verden. Det glæder mig meget, at jeg nu kan bruge den viden og de kompetencer, som jeg har opbygget, til at rådgive store danske og internationale virksomheder i at tage kloge beslutninger for dem og for det samfund, som de er en del af,” udtaler Lars Løkke Rasmussen.

Har gang i flere sideprojekter

55-årige Lars Løkke Rasmussen er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og har blandt andet været byrådsmedlem (85-97), amtsborgmester (97-01), indenrigs- og sundhedsminister (01-07), finansminister (07-09) og statsminister i to omgange fra 09-11 og igen fra 2015 til 2019. Lars Løkke har været medlem af Folketinget siden 1994.

Siden Løkke stoppede som Venstre-formand, har han kastet sig ud i flere erhvervsprojekter, både en privat bog-turné og som arrangør af rejser til Færøerne sammen med hustruen Solrún.

Lars Løkke Rasmussen bliver tilknyttet advokatfirmaet som selvstændig rådgiver. Det betyder, at han i teorien kan de slippe for at blive modregnet i det eftervederlag, han fortsat oppebærer som tidligere minister.

Hvis man skyder pengene ind i et selskab, så kan slippe for at blive modregnet. Ekstra Bladet har beskrevet finten her. Lars Løkke Rasmussen vil til samme avis ikke afsløre hvordan han bliver aflønnet i sin nye rolle.

Får kritik for dobbeltrolle

Lars Løkke Rasmussen fortæller til Børsen, at han - ligesom pladsen i Folketinget - har tænkt sig at beholde den post i Det Udenrigspolitiske Nævn, som han bestrider i dag.

Den nye dobbeltrolle undrer Enhedslistens retsordfører Rosa Lund:

"Helt alvorligt, man kan ikke både være lobbyist og folketingsmedlem," konstaterer hun på Twitter og fortsætter:

"Det er åbenlyst, at det er problematisk at sidde i Udenrigspolitisk Nævn og få fortrolige oplysninger for at rådgive om (det) samme dagen efter. Der skal være klare regler for habilitet."

I en kommentar afviser Lars Løkke, at han skal være lobbyist. Han skal være rådgiver, og det er ikke det samme:

placeholder

Juridisk er der ingen regler, der begrænser folketingsmedlemmers arbejde ved siden af Folketinget. Det fortæller professor i forvaltningsret, Sten Bønsing, fra Aalborg Universitet til Ritzau:

"Så sådan helt principielt kan man sige, kan de (Folketingsmedlemmer, red.) aldrig komme i en juridisk interessekonflikt," siger han.

Eventuelle hverv og arbejde skal dog oplyses til Folketingets hvervsregister, men det har Lars Løkke Rasmussen valgt ikke at gøre.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har onsdag aften ikke ønsket at kommentere Lars Løkke Rasmussens nye stilling over for Børsen.

Flere V-profiler med dobbeltroller

Der er som sagt ingen regler, der forhindrer at folketingsmedlemmer har lønnede hverv eller arbejde ved siden af folketings-gerningen. Det er der flere fremtrædende medlemmer af Venstres folketingsgruppe, som har valgt at benytte sig af.

Forleden kom det frem, at Bertel Haarder skal være formand for bestyrelsen hos Det Kongelige Teater. En dobbeltrolle som blev kritiseret, da Haarder hidtil har været formand for Folketingets kulturudvalg. En post som han siden valgte at trække sig fra.

Tidligere energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har fået sig en bestyrelsespost i det private erhvervsliv sideløbende med folketings-gerningen. Kort efter regeringsskiftet indtrådte han som bestyrelsesmedlem i den fynske affaldskoncern Marius Pedersen.

Venstres tidligere næstformand, Kristian Jensen, har også meldt ud, at han ønsker sig bestyrelsesposter, men indtil videre er det blevet ved tanken.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja mærkeligt man kan få høj løn samt en masse tillæg for at være i folketinget nu og da. Det gør jo grin med vælgerne. Enten passes det job, man er valgt til, ellers er det ud. Og fem jobs ved siden af, og vil genopstille, manden er jo ved at være pinlig. Barfod tog job i advokat firma som advokat, det kunne Løkke også gøre, hvor der arbejdes. Regeringen bør lave nogle regler for afgående ministre og en karenstid.

Annonce