Radikal byrådskandidat vil have kvinder i kjole på trafiklys

Halvdelen af lyssignalerne på Frederiksberg skal udskiftes med kvinder, og der skal være lige mange veje opkaldt efter mænd og kvinder, mener Kirsten Lee
Det tidligere radikale folketings- og regionsrådsmedlem Kirsten Lee stiller op til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg ved kommunalvalget næste år.

Hun vil især kæmpe for ligestilling i det offentlige rum, hvis hun bliver valgt ind.

Kirsten Lee har i mange år undret sig over, hvorfor lyssignalerne ved fodgængerovergange kun er repræsenteret ved mænd og ikke kvinder.

Derfor vil hun udskifte halvdelen af dem til kvinder i kjole og med langt hår.

Det fortæller hun til TV 2 Lorry.

Debatten om ikonerne på trafiklys er ikke ny. I 2019 talte flere politikere - blandt andet Alternativet og De Radikale i København og Enhedslisten i Aarhus - for idéen om at indføre kønsneutrale lyssignaler.

Mand og kvinde stadig det almindelige

Kirsten Lee mener ikke, at man ved at udskifte halvdelen af lyssignalerne med kvinder vil genere eller støde personer, der identificerer sig som andet end mand og kvinde - eksempelvis trans- eller interkønnede.

“Nogle af dem går i mandetøj, nogle af dem går i kvindetøj. Jeg har sådan set aldrig set nogen transkønnede, der går i noget helt andet,” siger hun til Netavisen Pio.

Hvorfor så kalde det mande- og kvindesymbol? Hvorfor så ikke bare kaldet det nogen, der har mandetøj på, og nogen der har kvindetøj på?

Fordi det almindelige er nu stadigvæk mand og kvinde

“Fordi det almindelige er nu stadigvæk mand og kvinde, selvom vi har en hel masse transkønnede og alle mulige andre køn, som jeg ikke altid kan finde ud af.”

Kirsten Lee mener, at der er mange kvinder, der vil finde det rimeligt, at de også bliver repræsenteret på lyssignalerne i bybilledet. Samtidig regner hun ikke med, at mændene vil interessere sig for hendes forslag.

Ligestilling på antallet af veje 

Hun vil også have flere kvindelige vejnavne. Derfor mener hun, at kommunen bør indføre et princip om helt ens antal veje på Frederiksberg, som er opkaldt efter mænd og kvinder.

For at nå dertil bør man ifølge Kirsten Lee indføre et stop for at opkalde flere veje efter mænd, indtil der er lige så mange veje opkaldt efter kvinder som mænd.

“Det er vigtigt, fordi kvinder er en stor del af samfundet, og vi skal repræsenteres på alle områder i samfundet, så hvorfor skal vi ikke også repræsenteres i vejnavne?” lyder det fra Kirsten Lee.

Det er vigtigt, fordi kvinder er en stor del af samfundet, og vi skal repræsenteres på alle områder i samfundet

Hun mener dog ikke, at man bevidst har set bort fra kvindelige navne, når man har skullet give navne til forskellige veje.

“Man har bare ikke tænkt på det, men det er den opmærksomhed, jeg gerne vil skabe. Jeg tror ikke, at der ligger nogen onde hensigter bag. Det er bare manglende opmærksomhed,” siger Kirsten Lee og peger på, at det kan være et spørgsmål om strukturer:

“Det er den her “Rip, Rap og Rup-effekt”: Der sidder flest mænd og bestemmer den her slags ting, og de tænker ikke på, at der også er en hel masse kvinder, der burde repræsenteres.”

78-årige Kirsten Lee sad i Folketinget fra 1987-1990, og hun var i mange år gift med den - nu afdøde - tidligere radikale leder og udenrigsminister Niels Helveg Petersen.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad er der dog galt med alle de fodgængerlys, der viser kvinder i smarte bukser?

Hun kunne godt selv have tage en kjole på når hun præsenterer et sådant forslag, jeg tror også det er de færreste kvinder der går i kjoler, uden for sommersæsonen, men hvorfor skal vi reklamere for tekstiler, mænd og kvinder adskiller sig på en langt mere interessent måde, som med fordel ville kunne vises ved fodgængerfelterne, hvilket sikkert også vil interessere turisterne meget mere.

Annonce