Kun en tonedøv minister kommer for rigsretten

Ny højaktuel debatbog om rigsretten, var lige hvad vores anmelder havde brug for på en regnvåd fridag.
Leif Donbæk Thomsen fik bedre tid, da han blev fravalgt som dommer i rigsretssagen, mod Inger Støjberg, og gik i stedet hjem og skrev en debatbog om Rigsretten.

Den debat er der god brug for, men det er ret usikkert, hvornår debatten bliver mulig.

Venstres retsordfører, advokat Preben Bang Hansen tilkendegav under Folketingets forberedelser af Støjberg-sagen, at han gerne så ”hele rigsretskomplekset ændret totalt,” men Venstre har allerede lagt sig i selen for at få den næste rigsretssag, så nogen kan bures inde fordi minkburene blev tømt for liv.

Hvis Skattekommissionen en dag bliver færdig med de mange skatteministres lemfældige gennemhulning af skattelovgivning, så burde der blive mange kandidater til næste omgang. Især fra Venstre.

Altså skal der være nogenlunde ro, hvis det skal blive muligt at ændre Rigsretten: tiltalen, sagernes indhold, udvælgelse af dommere, straffe og så meget andet.

Og dog. Bogen gør det klart, at vi sagtens kunne være kommet uden om de seneste to sager ved Rigsretten.

Overskud af dumstædig selvretfærdighed

Sagen mod justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) og den aktuelle mod Venstres tidligere næstformand, Inger Støjberg, der er tiltalt for sin adfærd som udlændingeminister i Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister.

Det er retshistorikeren, professor, dr.jur. Ditlev Tamm, der har hjulpet mig til overskriften om de tonedøve. Han er citeret i bogen.

Og han har jo ret i, at både Erik Ninn-Hansen og Inger Støjberg havde overskud af dumstædig selvretfærdighed. De kunne læse i dygtige folks kommissionsrapporter, hvad der var sket.

De kunne være gået hjem med en næse, eller hvis Lars Løkke Rasmussen havde fyret Støjberg som minister, så havde vi ikke være i Rigsretten i dag.

Det gælder om at sige undskyld i tide, tage imod næsen eller fratræde. Tilbage bliver så kun de rigsretssager, hvor ministeren har stjålet af kassen og ikke kan klare sig med den politiske afklaring på tinge.

Måtte træde ud af rigsretten

Leif Donbæk Thomsen, der er advokat i fagbevægelsen med fokus på erstatningssager, skulle have deltaget som SF-udpeget dommer i Støjberg-sagen, men da to af Højesterets dommere erklærede sig inhabile, måtte et par af de politisk udpegede dommere afmeldes, så der igen var lige mange fra Højesteret og fra gruppen udpeget af Folketingets partier.

Dermed er vi inde i temaet om dommerudvælgelsen: 15 dommere fra Højesteret er uundgåeligt, men hvem skal de have med til afgørelsen? 

Partirepræsentanter, endda da også nogle som på forhånd har sagt, hvad de mener om tiltalen? 

Noget er helt skævt. Selvfølgelig kan det tænkes, at en partiudpeget person vil stemme efter sin overbevisning, og derfor taler meget stadig imod, at vi får navngivet, hvordan den enkelte dommer har stemt.

Vi kommer pænt gennem debatten om den totale åbenhed med tv-transmissioner fra Rigsrettens forhandlinger. Leif Donbæk er for. Det er jeg også, men kun i Rigsretten.

Giver kuldegysninger

Undervejs i læsningen kommer tankerne i sving. Medvirkens-ansvaret gjort gældende fuldt ud, hvis der er tale om en regeringsbeslutning? Jeg får kuldegysninger.

Ministeransvarlighed er nødvendig, nødvendigt er også det særlige system, som vi også møder alle steder i udlandet.

Men nu spørger jeg så: Kunne de folkevalgte ikke klare sagerne selv, så vi ikke tager 15 højesteretsdommeres tid? Det er skrækkeligt at tænke på de ressourcer, som bruges i Støjberg-sagen.

Og det er skrækkeligt, at ministre stilles for retten for handlinger, som en meget stor del af Folketingets medlemmer bare lige syntes var så gode.

To ting gjorde indtryk ved at få læst op på tingene. Folketinget kan opgive sagen indtil Rigsrettens dom er afsagt. Og betragtningerne om det rigtige strafniveau med bødeniveaet som undtagelse.

Svigtet af redaktør

Som politisk og juridisk nørd var bogen lige, hvad jeg havde brug for på en regnvåd fridag. Det skal ikke afholde mig fra at kritisere den sproglige fremstilling.

Der er alt for mange tilløb til, hvad der nu skal fortælles. Om hvad der nu skal bruges eller ikke bruges kræfter på, inden vi kommer til sagen. Her har Karnovs forlagsredaktør svigtet sin forfatter, så det gør ondt.

Leif Donbæk Thomsen. 'Rigsret? - en debatbog' . 200 sider. 399 kroner. Udkommer på Karnovs forlag den 29. november.

Forfatter, journalist, cand. jur og medlem af Socialdemokratiet i Rødovre. Forfatter til en lang række bøger, blandt andet "Efterretningstjeneste på udflugt", 1970, og har bidraget til flere bøger om efterretningstjeneste og overvågning. Har desuden skrevet flere politiske biografier bl.a. om Viggo Kampmann, der var aktiv i modstandsorganisationen Frit Danmark. Han skriver for tiden på en biografi om en af besættelsestidens hovedpersoner.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rigsret - fili-ong-gong-gong
Vil du gi' en dom, så kom, kom, kom

Den herligt jordnære og pragmatiske Leif Donbæk Thomsen er i forvejen min yndlings-SFer, så den bog kunne jeg også sagtens finde på at skrive på ønskesedlen til jul.

Tak! Den kommentar blev jeg virkeligt glad for!

Annonce