Vaccine-skeptikere stemmer især Nye Borgerlige og Liberal Alliance

Hele 15 procent af Liberal Alliances vælgere erklærer sig som vaccine-skeptikere: “Vi er som parti på ingen måde vaccine-skeptisk,” fastslår LA-leder
Vaccine-skeptikere er især tiltrukket af to partier: Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

TV 2 refererer en Hope-undersøgelse, der har set på hvilken andel af partiernes vælgere, der ved folketingsvalget 2019 angiver at være modstandere af at blive vaccineret. Og her tegner Liberal Alliance sig for en andel på 15 procent.

Knap så overraskende er det - måske - at også mange vaccine-skeptikere er tiltrukket af Nye Borgerlige. Ved folketingsvalget i 2019 angav 21 procent af Nye Borgerliges vælgere at være modstandere af at blive vaccineret.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, har det noget blandet med at være vaccine-skeptikernes yndlingsparti nummer to:

“Nej, for hvis ikke ens læge anbefaler, at man ikke skal tage imod en vaccine, så er det helt klart min personlige holdning, at man skal tage en vaccine. Jeg vil politisk ikke vride armen om på folk, der ikke ønsker det. Der er jeg tilstrækkelig liberal til at respektere folks frie valg. Men Liberal Alliance er som parti på ingen måde vaccine-skeptisk,” understreger Alex Vanopslagh over for Netavisen Pio.

Han peger i den forbindelse på, at Liberal Alliance rent faktisk kæmpede for, at folk skulle have mulighed for hurtigt at tilvælge Johnson & Johnson-vaccinen:

Vi kæmpede for, at man skulle have adgang til flere vacciner

“Vi kæmpede for, at man skulle have adgang til flere vacciner.”

Så vaccine-skeptikerne har taget fejl af Liberal Alliance?

“Nej, man kan jo godt stemme på Liberal Alliance og så have den personlige holdning, at man ikke ønsker en vaccine, men det er jo ikke ensbetydende med, at Liberal Alliance er imod vacciner eller er vaccine-skeptisk på nogen måde.”

Du håber, at vaccine-skeptikerne også stemmer på jer på grund af andre ting?

“Jeg håber de stemmer på os på grund af lavere skatter, en mere effektiv offentlig sektor, mere frihed, og ikke fordi de tror, vi er et vaccine-skeptisk parti. Men man skal have fulgt meget dårligt med, hvis man tror, at LA er imod vacciner - eller er skeptisk over for vacciner.”

Hvis vaccine-skeptikere alene stemmer på LA, fordi man tror I et et vaccine-skeptisk parti, vil du så sige til dem: Smut over til Pernille Vermund, det er der I hører hjemme?

Jeg tror, at hvis man skal stemme på det mest vaccine-skeptiske parti, så er det jo nok Nye Borgerlige

“Jeg tror, at hvis man skal stemme på det mest vaccine-skeptiske parti, så er det jo nok Nye Borgerlige. Men jeg vil da ikke bede vælgere om at smutte. Det har jeg slet ikke råd til.”

Vermund: Vi skal respektere, hvis folk ikke ønsker at lade sig vaccinere

Hos Nye Borgerlige er melodien noget anderledes. Her gør Pernille Vermund rigtig meget ud af at understrege, at det at lade sig vaccinere er en personlig beslutning, som alle bør respektere: 

Pernille Vermund, partileder, Nye Borgerlige - Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard

“Jeg synes, det er godt, at der er plads til, at man kan træffe en personlig beslutning. Jeg er selv vaccineret, og er ikke bange for vaccinerne. Jeg spiser også panodiler uden at vide, hvad der er i dem. Men jeg har fuld respekt for, hvis der er nogen, der siger: ‘Jeg har ikke lyst til at tage en vaccine, der er så ny, så det venter jeg lidt med. Og så indretter jeg min tilværelse derefter’,” siger Vermund til Netavisen Pio.

Pernille Vermund er forarget over, at der er en række partiledere, der efter hendes mening ‘udskammer’ dem, der ikke lader sig vaccinere:

“Så sent som i går står statsministeren jo og siger, at man ikke spiller efter spillereglerne, hvis man ikke lader sig vaccinere. Der må jeg bare spørge: Hvad er det for spilleregler? Der er altså ikke lovpligt til , at man skal lade sig vaccinere. Det er helt lovligt og legitimt at sige, at ‘jeg vil ikke vaccineres’. Det er også helt lovligt og legitimt for os andre at sige: ‘Jeg vil gerne lade mig vaccinere’."

Der er altså ikke lovpligt til , at man skal lade sig vaccinere

Vermund mener, at ‘udskamningen’ risikerer at skubbe skeptiske folk endnu længere væk fra at lade sig vaccinere: 

“Når man udskammer folk, når man taler om ‘spilleregler’, så risikerer man at skubbe nogle mennesker fra sig, som normalt ikke har problemer med vacciner, men som tænker: 'Der er noget galt her, siden det er så afgørende at udskamme os for ikke at gøre det rigtige'.”

Opdateret kl. 13.56: Procenttal rettet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Stemmer de virkelig NB og LA ude i Vollsmose? Interessant.

Njah, næppe. Nye Borgerlige ligger til omkring 7% af vælgerne, og LA har sneget sig op på hele 3% af vælgerne. Hvis jeg ellers kan lægge tal sammen, så giver det tilsammen omkring 10% af vælgerne, men det synes at være omkring 25% der mangler at lade sig vaccinere. Rigtig mange af de 10% meget liberale vælgere er dog allerede vaccinerede som det fremgå af artiklen, så mon ikke vi skal se bort fra partifarven?
Mette udskammede i realiteten den ikke-vantro del af befolkningen, og det vil jeg da gerne anerkende. Tesfaye arbejder bare alt for langsomt. Brug nu aftalen med Rwanda, Mattias, og gør Mette en stor tjeneste.

Tak kære Gunnar.

Du fik igen drejet snakken væk fra virkeligheden og over mod racismesnak, som vi har lært dig!

Mange tak.

Din Pernille.

Sød musik i mine ører. Fortsæt bare, tak.

Gunnar Johansen, af de ca. 25% ikke vaccinerede er en stor del børn. Ud af dem, der har fået tilbudt vaccine har ca 85% taget imod tilbuddet.

Efter jeg har hørt NB Pernille Vermund i dag i FT. undre det mig ikke Jeg troede en gang hun havde stil, det har hun ikke. Hun er plat og ubehagelig at høre på. Efter statsministerens appel i går bookede 11.000 tid og i dag har 37.000 booked tid, så noget har de hjulpet ,men ikke nok, der skal flere med, hvis vi skal undgå nedlukning og restriktioner på sigt.

Pernille Vermund , NB, kan ønske sig Emma Gads ": Takt og tone" til Jul, Den har hun rigeligt brug for.

Det kan vel ikke undre.

Netop de to partier hylder jo egoismen, og de der skider på samfundet og fællesskabet!

At NB så kan tiltrække nogle tosser, der netop har behov for samfundet, via deres racismetilgang, er en anden sag.

Jeg kan godt forstå den første del at dit indlæg, men den sidste del forstår jeg ikke:
"...tosser, der netop har behov for samfundet, via deres racismetilgang..."
Jeg fatter simpelthen ikke meningen.
Forklar, forklar.

Man kan jo godt få den tanke, at uddannelse og intelligens hos de to partiers vælgere har lidt indflydelse på holdningen.
Især spidskandidaterne hos NB virker lidt skadede.

Flere af NB kandidater har måttet gå af under valgkampen p.ga deres rabiate udtalelse, som er blevet for meget, for selv de platte NB medlemmer. der er gode til at råbe op . Handling er det alt for lidt af , ser man i trådene på facebook , så er de blå, som er så hadefulde i deres retorik ,så man må tage sig til hovedet og tror det er løgn, Mon deres leder kan klare et medansvar, til at lede landet, NB praler af det Paradis de vil lave, det eneste de vil , er at rage til sig i form af skattelettelser og magt. Men deres vælgere er lige så blinde. som NY kurs vælgerne er i det parti. Har noget tænkt på hvordan danskerne har haft det med de blå ved roret?.

"Vaccine-skeptikere stemmer især Nye Borgerlige og Liberal Alliance
Hele 15 procent af Liberal Alliances vælgere erklærer sig som vaccine-skeptikere"

Ja, så skal de 15 % ikke behandles, når de rammes af Coronaen...

Hvilken menneskekærlighed du udviser. I øvrigt har langt de fleste Covid-19-patienter ikke brug for nogen behandling, og hvis de har brug for en, så får behandlingen alt for sent.

I hvilke partier mon der er flest som lader deres negle farve røde eller med røde nuancer?
Lad os straks få tallene frem? Og udspørge lederne om de farvede klør?
Og hvis farven er sort? Ja, så er de garanteret racister!

Man kunne jo også lave en undersøgelse af hvilke partier, som har flest personer der skriver lange, og for det meste, uforståelige kommentarer her i Netavisen Pio. Jeg tror næppe at "skribenterne" forstår hvad de selv skriver.

Annonce