Statsministeren åbner for ændring af offentlighedsloven

SF’s formand efterlyser under spørgetime mere åben offentlighedslov
Statsminister Mette Frederiksen gav tirsdag under Folketingets spørgetime tilsagn om at indkalde partierne til drøftelse af offentlighedsloven.

Tilsagnet blev givet i forbindelse med, at SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, under Folketingets spørgetime efterlyste en "væsentlig mere" åben offentlighedslov - uden bestemmelsen om ministerbetjening, som flere partier betegner som en mørklægnings-bestemmelse.

"Jeg indgår gerne i en diskussion af offentlighedsloven," lød svaret fra statsminister Mette Frederiksen.

Pia Olsen Dyhr kvitterede straks for tilsagnet i folketingssalen og på Twitter:

Lad os invitere folk ind i folkestyret og komme af med stregerne i aktindsigterne

"Tak til statsministeren for at åbne for forhandlinger om offentlighedsloven til dagens spørgetime! Jeg ser frem til invitationen fra justitsministeren. Mistillid og politikerlede vokser. Lad os invitere folk ind i folkestyret og komme af med stregerne i aktindsigterne" skriver Pia Olsen Dyhr i et tweet.

placeholder

 

Alle tre støttepartier ønsker revision af offentlighedsloven

Under spørgetimen efterlyste De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, også en revision af offentlighedsloven. Mink-forløbet har, ifølge Sofie Carsten Nielsen, tydeligt vist, at der er behov for mere åbenhed.

I kølvandet på statsminister Mette Frederiksens og justitsminister Nick Hækkerups sms/mink-pressemøde onsdag aften i sidste uge understregede både Enhedslistens corona-ordfører, gruppeformand Peder Hvelplund, og SF's retsordfører, Karina Lorentzen, at hele sms-forløbet har vist et behov for en revision af offentlighedsloven.

Dermed presses S-regeringen af alle tre støttepartier - De Radikale, SF og Enhedslisten - for en ændring af offentlighedsloven, sådan at offentligheden via aktindsigt kan få bedre indblik i beslutningsprocesser og tilknyttede dokumenter end man kan i dag.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

God ide, og lad så oppositionen samtidig få et kursus i takt og tone og god opførsel. Arrogance, plathed,og beskyldninger uden bevis, klædte hverken Ellemann, Pape, Pernille Vermund, DF lederen eller LA lederen.
Venstre Og Konservative ( Ellemann og Pape) skal ikke kaste med sten, de nedlagde Irak kommissionen over night, fordi de kunne. Og DF glemmer vist deres egne sager, om dokumentfalsk blot for at nævne de så frelste oppositionspolitikere som blev sammenlignet med skurkene i Moby Dick i alt fald, hvis man skal følge den færøske politisker, som svarer til SF. Han ramte skiven med sin humoristiske fortælling om hansopfattelse af folketinget p.t.

Jeg ved godt enhver so synes bedst om sine små grise, men alligevel må jeg sige, at trods presset på Mette F. fra oppositionen, som var åh så forudsigelige og træls, så klarede hun det godt, Ellemann fik ikke et ben til jorden trods hans arrogance og overlegne facon. Jeg ved ikke om den måde de opfører sig på virker godt på andre, men på mig virker de dumme, jeg kan ikke finde andre ord der dækker, platte og dumme. De sidder og fniser og godter sig og hvisker og tisker som mopperne i en 7. klasse. Nu skal hun ned med nakken. SÅ uværdigt for et folketing.

Hvad sidder de og laver om natten
Stjæler de mon mus fra katten
Mon valgretsalderen hæves over atten
Eller skal alle betale mere over skatten

Demokratiet er hele mit liv
Der forsvinder i politisk tidsfordriv
Hvor er mine drømme og livsperspektiv
Vælgerhavet som vestenvinden i grønne siv

Hvert fjerde år jeg har en stemme
Som politikerne snart vil glemme
Hvad de egentlig gir deres solostemme
Kan vælgeren sjældent istemme

Hvordan de når frem til deres røst
Bliver juristernes enlige trøst
Hvad der for politikere virker mageløst
Rimer sjældent med demokratiets høst

I ny og næ en spørgetime
Hvor politikere har deres egen stime

Regeringsmagten er lukket land
Overgår de flestes forstand

Putin, Trump eller Angela Merkel
Åndeløs spænding som fra en tuberkel

Hvad bliver det næste ord
Der gør vælgernes hverdag stor

“Men også en ekstra indsats igen.”
Lev med det, min bette ven!

Hvem skriver statsministerens tale?
Hvem beordrer alt det fatale?

Sms’er der kører i uafbrudte ministerielle ring
Uden om offentlighedslovens verificering

Tænk, justitsministeren har meddelt, at de personer, der har skrevet de slettede mails, selv skal udvælge, hvilke mails der skal i granskningskommissionen. Hvis det holder vand, er det jo intet værd, heller ikke for en gammel socialdemokrat. Lad dog kommissionen afgøre, hvad de vil se.
Den tænksomme

Annonce