Sygeplejersker siger nej tak til midlertidigt lønløft og nyt om hadforbrydelser

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er det blevet fredag og tid til ugens sidste udgave af Netavisen Pios korte nyhedsoverblik Aktuelt, som i dag blandt andet indeholder nyt fra mink-kommissionen, en presset faggruppe som siger nej tak til ekstra penge og endelig en faggruppe, som er mest udsat for corona.

Tak fordi du læser med.

 

Mink-kommission: Statsministeriet bag ændring

Der har igen været afhøring i mink-kommissionen og fredag var turen kommet til Johan Legarth, der er departementschef i Justitsministeriet.

Han fortalte, at var Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen  der ønskede, at slette en sætning i materialet til mødet, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet.

Det skriver DR.

Johan Legarth sagde at sætningen for "patosfyldt" og at det var et ønske fra Statsministeriet, at sundhedsfaren kom til at fylde mere.

På embedsmandssprog lød det sålede:

"En halv time før mødet har jeg en dialog med Statsministeriet. Vi var bekymrede for vægtningen i dokumentet. Det sundhedsmæssige er skrevet meget nøgternt, og der er lagt en markant og patosfyldt vurdering ind om branchen. Statsministeriet har et ønske om, at det bliver nivelleret ud, og så kan konsekvenserne foldes ud på mødet."

I næste uge er det bl.a. førnævnte Barbara Bertelsen og justitsminister Nick Hækkerups tur til at vidne i kommissionen.

Læs hele historien her.


Udvider lov om hadforbrydelser

Et flertal bestående af regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten vil tydeliggøre i straffeloven, at der er tale om en hadforbrydelse, uanset om motivet helt eller alene delvist er had.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Straffeloven fastslår i dag, at det er en skærpende omstændighed, hvis en forbrydelse har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, handicap, seksuelle orientering eller lignende.

Det fremgår dog ikke udtrykkeligt af bestemmelsen i dag, at både helt og delvist hadmotiverede forbrydelser er omfattet.

Det vil regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten nu lave om på ved, at det skal tydeliggøres i straffeloven, at der er tale om en hadforbrydelse, uanset om motivet kun delvist er had.

Konkret ønsker partierne, at det skal fremgå udtrykkeligt, at det i almindelighed skal indgå som en strafskærpende omstændighed, hvis en forbrydelse helt eller delvist har baggrund i f.eks. offerets seksuelle orientering.

Læs mere her.


Sygeplejersker siger nej til midlertidigt lønløft

En række partier vil bruge penge fra den såkaldte corona-krigskasse til at give sygeplejerskerne - og andre i den offentlige sektor - et midlertidigt lønløft. Men det bliver et pænt "nej tak" fra sygeplejerskernes formand Grete Christensen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Stigende coronasmitte og pres på sygehusenes akutafdelinger presser på den ene side sygehusene, og samtidig er der – på den anden side – ophobede pukler af ventende patienter, der har fået udskudt deres behandling pga. pandemien. Og det er altså det problem, som politikerne vil løse med en kontant bonus.

Men forslaget falder altså ikke i god jord hos Dansk Sygeplejeråd:

"Helt ærligt, vores sundhedsvæsen er ved at krakelere. Der er behov for et fastholdelsestillæg, så sygeplejersker ikke fortsat søger væk fra sygehusene og et tilsvarende tillæg for at trække nye til. Og her taler vi permanente tillæg, for det er vi værd pga. vores uddannelse og det ansvar, vi påtager hver dag," siger formand Grete Christensen.

Læs hele historien her.


Omstridt ungdomsradio får lov til at skifte navn

Radio- og tv-nævnet har netop givet grønt lys til, at Berlingske Media kan øge sin ejerandel af Radio Loud til 91 procent, og samtidig siger nævnet god for, at Loud skifter navn til 24syv.

Det skriver Journalisten.

Godkendelsen af ejerskiftet kommer dog på betingelse af, at Berlingske Media A/S sammen med de to øvrige ejere garanterer, at programtilladelsen i det hele bliver overholdt.

Nævnet slår fast, at den primære målgruppe fortsat skal være personer mellem 15 og 32 år – det har ellers været et ønske fra Loud at udvide målgruppen til 15-44-årige.

Radio- og tv-nævnet fastholder det særlige tilsyn med kanalen, og slår fast at kravene til flow-radio ikke må udvandes af et eventuelt fokus på podcast, som flere private aktører på markedet har frygtet.

Ungdomsradioen modtager hvert år omkring 60 millioner kroner i statsstøtte.

Radio Loud skifter navn til 24syv den 4. januar.

Læs hele historien her.

 

3F'ere hårdest ramt af corona

Medarbejdere i 3F-brancher er sammen med sundhedspersonale blandt de danskere, som oftest får konstateret corona-virus. Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut.

Det skriver Fagbladet 3F.

Opgørelsen viser, at ansatte på hoteller og restauranter samt medarbejdere i sundhedsvæsenet ligger i toppen blandt de beskæftigede, der er blevet smittet med corona-virus. Ansatte inden for blandt andet rengøring er branchen med tredje flest smittede.

Hos 3F Privat Service, Hotel og Restauration der organiserer medarbejerne i to af de mest coronaudsatte brancher er man ikke overraskede over tallene, og man glæder sig over at det er her at regeringen i første omgang har valgt at genindføre coronarestriktioner.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor det skal have forsider og kæmpeoverskrift i medierne, at departement chef Berthelsen siger en sætning skal droppes, da det er mere risikofyldt end oplyst i udkastet, og man skal tage det på mødet. Det er der da intet mærkeligt i. Nu er sms gendannet så vidt vides, så hvad vil de blå og journalisterne nu kaste sig over og gøre til kæmpekonspirationsteorier.
Jeg har lige set et samråd, hvor Venstre især, jagter Trine Bramsen, de er syge i hovederne, og det grænser til mobning og chikane, hun har oplyst alt på 5 tidligere, alligevel bliver de ved. Det er ikke normalt som de opfører sig. Har V for god tid, keder de sig, de kunne jo bruge tiden til noget mere fornuftigt.

Helle, du har så evig ret.
Blå blok, og deres medløbere i medierne, har så travlt med at beklikke Mette, at intet middel skyes.
De har ingen, som i INGEN, interesse i hverken mink eller minkavlere. De ville jo have gjort nøjagtigt det samme og stemte jo også for at lovgivningen skulle på plads.
Det er bemærkelsesværdigt, at medierne hver evige eneste dag skal komme med mere eller mindre lødige reportager fra minkkommissionen.
Hvorfor er der ikke den samme opmærksomhed om granskningskommissionens arbejde?
Nå-nej, der er der jo tale om en blå på anklagebænken.

Du mener nok instrukskommissionen😁😁men jeg forstår ikke den fuldstændig hysteriske interesse for ministers sms, det de skal vurdere er om ministre vidste der ikke var hjemmel før d3.11 og det er der intet som tyder på de vidste,alle har først vidst omkring d.8.11, men de bliver ved og ved. De andre politiske partiledere omtales ikke. Embedsmændene gav ikke besked videre , ikke af ond vilje, men jeg tror alt har været panik over smittefaren som pludselig viste sig katastrofal muligvis et nyt Wuhan, vil man hellere have haft det. Synes oppositionens politikere og medier er ulidelige.

Helle, du har selvfølgelig ret: instrukskommissionen.

"Sygeplejersker siger nej til midlertidigt lønløft"

Sker der regulering af sygeplejerskers grundløn, vil det udløse en fuldstændig uoverskuelig konsekvens på resten af det offentlige arbejdsmarked.
Som FOA's formand siger det - "Det vil udløse 3. verdenskrig på arbejdsmarkedet"

Annonce