Annonce

Kamp om kæderne: Her er de mest interessante valg vest for Storebælt

De her kommuner i Vestdanmark er det værd at holde særligt øje med på valgaftenen.
Tirsdag er der kommunalvalg.

Vælgerne skal vælge byrådsmedlemmer, og de nyvalgte skal finde ud af hvem, der skal bære de gyldne kæder de næste fire år.

Selv om det er svært at vide på forhånd, hvor der bliver drama, så er der alligevel en række kommuner, hvor meningsmålinger, historik og vælgersammensætning gør, at der på forhånd er lagt op til spænding om udfaldet.

Her er det kommunerne i Vestdanmark, som der skal holdes særligt øje med. Se listen med kommunerne i Østdanmark her.

 

Kolding

Det er ikke unormalt, at tidligere ministre forsøger at blive borgmestre, men at to af dem stiller op mod hinanden er ikke helt almindeligt.

Men det er situationen i Kolding, hvor tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) stiller op imod Venstres Eva Kjer Hansen i kampen om at afløse bykongen Jørn Pedersen (V), der har siddet på posten i 12 år.

Villy Søvndal stillede ved sidste kommunal- og regionsrådsvalg op i Region Syddanmark, hvor han prøvede at lancere sig selv som det direkte alternativ til Venstres Stephanie Lose, men det gik ikke specielt godt.

Måske har han bedre held i hjembyen Kolding mod en Eva Kjer Hansen, der nok har været valgt til Folketinget fra området i mange år, men som flyttede til kommunen kort inden der skulle findes en ny spidskandidat for Venstre.

Socialdemokratiet, der sad på borgmesterposten i Kolding indtil 2009, virker til at være presset helt ud af billedet i kampen mellem de to mere kendte kandidater, og er derfor ikke rigtigt en faktor.

 

Silkeborg

I Silkeborg er man ikke uvant med at magten skifter, når der er kommunalvalg. Siden 2007 har kommunen haft både konservativ, socialdemokratisk og nu Venstre-borgmester.

En meningsmåling forleden viste dødt løb mellem den nuværende borgmester Steen Vindum (V) og den socialdemokratiske udfordrer Helle Gade. De to partier står begge til knap 30 procent af stemmerne.

Står den meningsmåling til troende, så kan afgørelsen - ligesom ved sidste valg - ende med at ligge i hænderne på de radikale, der står til to mandater.

 

Esbjerg

Venstre har siddet på borgmesterposten i landets sjettestørste kommune siden 1994, men ved sidste valg var der kun et mandat, der skilte rød og blå blok.

Denne gang håber Socialdemokraterne, at en kombineret tilbagegang til Venstre og Dansk Folkeparti vil være nok til at partiet, som stiller med spidskandidat Jakob Lykke, vil kunne fravriste Venstres Jesper Frost posten.

 

Tønder

Kommunalpolitik i Tønder har været alt andet end business as usual. I den ellers stensikre Venstre-kommune skete der det, at borgmesteren Henrik Frandsen tabte kampen om at blive genopstillet.

Han trådte derfor ud af Venstre, og dannede Tønder Listen sammen med en række partifæller.

Dermed ser det ud til at de traditionelle Venstre-stemmer i kommunen bliver splittet mellem partiet og Tønder Listen. Det åbner op for et interessant konstitueringsspil, hvor både Slesvigsk Parti og Socialdemokratiet kan få en nøglerolle.

 

Syddjurs

Den socialdemokratiske borgmester Ole Boller, der var en af sidste kommunalvalgs større overraskelser, genopstiller ikke. Dermed er spillet om at blive borgmester helt åbent.

Der er to tidligere borgmestre, Claus Wistoft, fra Venstre og Kirstine Bille fra SF, er begge på stemmesedlen, men også Michael Stegger Jensen fra Socialdemokratiet kan ende med at bevare posten på sit partis hænder.
 

 

Du kan følge optælling af stemmerne på Netavisen Pios Facebook-profil og Twitter-konto tirsdag fra klokken 18.00.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad har Venstre på plakaten
Ud over velfærdsstaten
Et knæk hen over midten
Da Løkke blev ramt af smitten

Taburetten mistede magten
Og partiet kunne ej følge takten
Spindoktoren var gået i hi
Nøglernes tid igen forbi

Nu lever vi alle med det!
Fortidens spor ka’ vi slet
Luk lortet var Løkkes mission
Siden lukkedes for nitten tusinde million

Hvad forsvinder når statsministeren går
Og vi en helt anden på pladsen får
Spindoktorer i win eller forsvind
Fejl er enhver beslutnings gevind

Barbara blev et politisk navn
Der politisk rimer på megen gavn
Vest for Storebælt blev vor Mette
Blot til hende der kunne slette

Løkke slettede et helt parti
Og er statsministerens pari
Snart går de sammen hånd i hånd
Og følger statsministrenes onde ånd

Magtfuldkommenhedens brise
Imod borgmestrenes lokale lise
Alt hvad de taler om på gader og stræder
Inclusive Hvordan borgmesteren optræder

Christiansborgs følgevirkning
På borgmesterens vælger-prikning
Vest for Storebælt levede minken
Hvilken effekt har mon plakatsminken?

Så skete det.

Den sublime sejrstime sluttede vest for Storebælt.

Og det skete efter på en aften, der slet ikke afspejlede, hvordan folketingsåret har været. For det har været et stærkt år med Coronaen som højdepunktet.

Nederlaget i Jylland var også beviset på, at der manglede relationer mellem flere af lokalpolitikerne, fordi statsministeren var ude i tredje og fjerde led for at hente politikere.
- Politik er et utrolig fint spil. Når man laver så mange udskiftninger, som vi gjorde, så bliver man udfordret. For tingene sidder ikke bare lige i skabet, pointerer Statsministeren.

Der har landstræner Kasper Hjulmand som sit helt store idol!

Et ganske fortjent nederlag, som statsministeren konstaterede på en aften, hvor hun også fik set, at det er svært at spille lige op med et Jylland vest for Storebælt, når man er uden 10-15 af de normale spillere i truppen.

Alligevel ser statsministeren positivt på fremtiden! Nye udfordringer venter i det nye år!

Du har vist glemt salig Storm P. " Det er svært at spå, især om fremtiden ".

Annonce