Socialdemokratiet går frem i Danmarks tidligere mink-kommune nummer et

I andre kommuner med tidligere stor mink-produktion går S tilbage
Mange har spået at Socialdemokratiet ville gå markant tilbage i alle de kommuner, hvor der indtil for et år siden blev produceret mange mink.

Men den forudsigelse holder ikke stik. I stedet er valgets tale mere blandet.

I Danmarks tidligere mink-kommune nummer et, Jammerbugt Kommune, der blandt andet inkluderer halvøen Gjøl, hvor mink-farmene lå på rad og række, er Socialdemokratiet således gået frem med 1,6 procentpoint. Således at S nu har opbakning fra 28,7 procent af vælgerne.

er Socialdemokratiet således gået frem med 1,6 procentpoint

Samtidig går Venstre tilbage i Jammerbugt Kommune med 0,6 procentpoint. Således at Venstre nu har tilslutning fra 45,9 procent af vælgerne.

I andre af tidligere store mink-kommuner står Socialdemokratiet derimod til en tilbagegang.

“Lidt kantede facon”

I Hjørring Kommune, der også ligger i Nordjylland, står Socialdemokratiet til en markant tilbagegang på 12,6 procentpoint af stemmerne. 31,7 procent af vælgerne bakker fortsat op om S.

I TV 2 vurderer politisk kommentator, Hans Engell, at tabet til S i Hjørring Kommune nok så meget handler om S-borgmester Arne Boelts ‘lidt kantede facon’ - snarere end om mink-spørgsmålet:

Nogle opfatter ham nok som lidt for meget

“Nogle opfatter ham nok som lidt for meget,” vurderer Hans Engell.

En stor del af Danmarks mink-produktion fandt sted i den midt-vestjyske Holstebro Kommune. Her er Socialdemokratiet gået tilbage med 4,5 procentpoint til nu 38,5 procent af stemmerne.

Venstre har ikke vundet på Socialdemokratiets tilbagegang. Partiet er således gået 0,3 procentpoint tilbage til nu 30,8 procent af stemmerne i Holstebro.

Holstebros socialdemokratiske borgmester, H. C. Østerbye, vurderer, at aflivningen af samtlige mink i Danmark - og de deraf meget følelsesladede diskussioner - har haft indflydelse på Socialdemokratiets tilbagegang i Holstebro.

I skrivende stund ser Hjørrings hidtidige borgmester, Arne Boelt, ud til at må levere borgmesterkæden videre til en blå, mens H. C. Østerby i Holstebro ser ud til at kunne fortsætte som borgmester.

I Jammerbugt Kommune ser den hidtidige V-borgmester, Mogens Gade, ud til at kunne fortsætte - selv om en privat bolig-sag har givet ham ridser i lakken.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er nok meget godt, der ruskes lidt op her og der. Men klart med den massive presse kritik og angreb på MF grundet på mink, som var den rigtige beslutning, og sms, det har da sat sine spor hos mange. Det undrer mig at NB har fået 65 mandater. Jeg forstår, at K har og lukreret på V og DF `s tilbagegang, ikke fordi de har nogen speciel god politik, for hvad står de egentlig for ?? Men hvor skulle blå vælgere ellers gå hen, og S har mistet til Ø og R. Fint Kolding snød V, og faktisk også SF, og KBH er fortsat en rød kommune sammen med e andre store byer, tilbagegang, ja men fortsat S kommuner.

Den største sejr for Mette Frederiksen er da, at hun fik
aflivet alle mink, dernæst fik hun danset så meget med
Kristian Thulesen Dahl, at han nu forlader posten som formand for
Dansk Folkedanse parti, nu vil han ikke danse med Mette mere.
Gad vide om han ikke kunne holde takten, eller hun dansede for tæt.

- Vi bliver ramt af en landsdækkende ting, der hedder sms’er i forbindelse med mink-sagen. Jeg havde håbet på, at vi kunne undgå det, men desværre har det fyldt, siger han.

Han tilføjer desuden, at Mette Frederiksens beslutning om at aflive alle mink kan forklare Socialdemokratiets tilbagegang. H.C. Østerby er fortsat ikke officielt udpeget som borgmester i Holstebro, som han har styret siden 2009.

De mistede stemmer er således nok i denne omgang gået til NB.

Annonce