Annonce

Tulle-exit: Trækker sig efter valgnederlag

Der indkaldes til ekstraordinært årsmøde med valg af ny formand, siger Kristian Thulesen Dahl efter kommunalvalgsnederlag
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl tager nu konsekvensen af partiets resultat ved kommunalvalget tirsdag.

“Jeg er på vej til at tage den fulde konsekvens af det her”, siger Thulesen Dahl inden et gruppemøde i partiet.

Hovedbestyrelsen i partiet er indkaldt og den skal beslutte om der skal indkaldes til et ekstraordinært årsmøde i partiet, med et punkt på dagsordnen: Valg af ny formand.

"Jeg må påtage mig ansvar, det kan være vi skal prøve noget nyt," siger han.

Dansk Folkeparti tabte 60 procent af sine byrådsmedlemmer.

På landsplan fik partiet 4,1 procent af stemmerne, hvilket er mere end en halvering fra 2017, hvor partiet fik 8,7 procent.

Dansk Folkeparti er gået tilbage i næsten alle kommuner.

Kristian Thulesen Dahl var med til at starte Dansk Folkeparti i 1995 og har været formand siden 2012, hvor han overtog posten efter Pia Kjærsgaard.

Messerschmidt overvejer

Kristian Thulesen Dahl vil ikke selv pege på en afløser, men partiets næstformand Morten Messerschmidt siger, at han vil overveje at stille op som formand for Dansk Folkeparti.

"Det er noget, jeg vil overveje, men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg nu på syvende år går rundt med en stor sky over hovedet," siger han til Politiken med henvisning til dommen fra byretten om svig med EU-midler og dokumentfalsk.

En dom, som Messerschmidt har anket.

Et andet bud på en formand kunne være partiets nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod. Adspurgt af Politiken om det, siger han "ingen kommentarer".

Opdateret

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja han virkede afklaret, nærmest lettet. Lad Peter Kofod og Anders Vistisen komme i ledelsen. Samme ledelse i over 35 år er forkert, så stangerer man. Pia K skal tillade nye at komme til. Hvis man vælger Messerschmidt går det helt galt.

25, men det føles som 35 😊

Hvis man vælger Messerschmidt går det helt galt, men er det så ikke det man skal? Savnet over Dansk Folkeparti, hvis de ryger helt ud af folketinget kommer vi os nok over, jeg gør.

Hellere et samarbejdsvenligt DF end Ny Borgerlige TAK

Socialdemokratiet skal forhåbentlig ikke samarbejde med hverken Dansk Folkeparti eller Nye Borgelige, dertil afviger deres politik alt for meget for hvad Socialdemokratiet står for. Så om det er DF eller NB der er i folketinget, kan være ligegyldigt for socialdemokratiet da de ikke skal gøre sig afhængig af deres stemmer. Fordelen ved at de pågældende partier er i folketinget, er at man så får tal på hvor mange danskere som har de holdninger DF og NB giver udtryk for.

jeg synes at det kan virke lidt påfaldende, at ingen nævner den mest
øjensynlige kandidat, nemlig Peter Skaarup som kandidat, det undrer mig.
Formanden for DF skal ikke være en del af en regering de første mange år,
og Peter har som folketingsmedlem mange års erfaring, og har ligeledes
meget stor erfaring som udvalgsformand, så en kandidat med erfaring, og
ikke en uerfaren person som Peter Kofoed, eller en dømt person, som
Morten Messerschmidt.

Han har sagt nej tak, han er slidt op, men du har da en pointe

Det er jo helt enkelt: Mette har overtaget Pias identitet. Andet er det såmænd ikke...

Udlændingepolitik til dels ikke identitet, man har sin egen, den Kan ikke overtages

Markante fejltagelser bliver husket, selv om den politiske
hukommelse er ganske kort, men da DF fik 37 mandater uden
at turde tage ansvaret, det glemmer vælgerne ikke lige med
det samme, og alle de som fik en stor overraskelse i 2016
hvor DF var det største borgerlige parti, at de dengang fik
fjernet boligstøtten for 2017, for 300000 af den mest sårbare
del af den danske befolkning, det var en kæmpe fejltagelse,
overfor deres egne vælgere, den del af vælgerne normalt ville
stemme på socialdemokraterne, hvis ikke ældresagen havde opdaget
det inden årsskiftet, så havde de fået et kæmpe forklarings
problem i DF. De nåede at fjerne denne besparelse inden den
trådte i kraft.

Det er i denne situation, at man opdager, at sværdet kan være tveægget. Den helt centrale årsag til DF's mavepuster skal man nok finde i udlændingespørgsmålet, der er den eneste substans, der i fortiden gav DF en profil, der skilte sig ud. Herudover har DF ingen principielle eller ideologiske mærkesager, ud over en S-light tilgang til pensionistsegmentet og velfærdssamfundet, og de har med omfartsvejen om Mariager og banen til Billund vist en enestående usaglig tilgang til nogle sager omkring infrastruktur, der langt mere er præget af lokalpatriotisme end saglige hensyn, og en vattet moral med EU-midler.
Den tror jeg, at Mette fra start aflurede i sit strategiske laboratorium, og hun havde formentligt håbet på et samarbejdsalternativ med et svækket DF hen over midten, da hun med den nye udlændinge politiske kurs tog pynten af det politiske tilbud, som DF kunne divertere vælgerne med.
Det ønske blev skabt af den måde, som Margrethe Vestager behandlede Helle Thorning på i det sorte tårn, hvor afhængigheden at R blev skåret ud i pap, da Helle med armen vredet om på ryggen måtte proklamere, at man ville videreføre den borgerlige regerings økonomiske sparepolitik med skattelettelser for de radikales støtte.
Problemet er bare, at Mette på denne måde har været så succesfuld, at hun helt har taget pusten helt ud af DF, og nu kan se den gamle afhængighed af den radikale midte stige. Man skal af og til undlade at sejre ad helvede til, for sværdets bagside bider tilbage, for hvem er alternativet mon lige nu?
Den socialdemokratiske strategiske opgave efter det skuffende valg er nu, frem til næste folketingsvalg, at reparere skaderne efter selvmålet i minksagen og afklare, hvordan der fremover skal skabes flere stier hen over midten for at undgå afhængigheden af de radikale, samtidig med at DF er svækket og nu skal til at profilere sig på en uspiselig stramning af udlændinge politikken og en mere symbolpolitisk tilgang til konstruktivt samarbejde. Mette har indtil minksagen vist lederskab og stor taktisk flair, så mon ikke mange regner med en vellykket performance og gode resultater i anden halvleg. God arbejdslyst.

DF turde ikke tage ansvaret på sig, men de fik det da ikke tilbudt af Løkke, mener jeg, han ville selv.
Han ville bruge deres mandater til at få magten tilbage, de fik formandsposten i folketinget til Pia K.
Og derefter gik det helt galt for både DF og Løkke.

Også en grund til at S fik kanon kommunalvalg i 2017. Nu i 2021 gik de borgerlige vælgere tilbage til blå blok og stemte konservativt og på NB. For Pape er så rar og smiler hele tiden, det kan man også få stemmer på synes det.

Annonce