KV21: Det lykkedes ikke S at blive partiet både for gården og gaden

Kommunalvalget blev en gentagelse af folketingsvalget i 2019. Socialdemokratiet vandt magt, men gik samtidig tilbage. Det kan ikke blive ved
Det er ikke mange måneder siden, man i Socialdemokratiet så frem til kommunalvalget med stor forventning. Planen var timet og tilrettelagt med en vifte af veldesignede politiske udspil, der nøje skulle doseres ud over det ganske land.

Der var både til by og land. Til gården og gaden. S skulle fastholde det fremragende resultat fra 2017 og gerne udbygge føringen med en tre-fire ekstra borgmesterposter skåret ud af Venstres jyske hjerteland.

Sådan gik det ikke.

Borgmestre er valget vigtigste valuta

I antallet af borgmestre (som er valgets vigtigste valuta) ser det i skrivende stund ud til, at man nogenlunde holder skansen.

Hvad der blev sat til på gyngerne hentede man ind på karrusellerne

Hvad der blev sat til på gyngerne hentede man ind på karrusellerne. At tabe Hjørring og Thisted er hårdt og trist, men opvejes af Glostrup og den grønne juvel i det konservative arvestykke: Frederiksberg.

Men kigger man på stemmeandelen, må valget være bekymrende læsning for Mette Frederiksen. I den forstand man kunne tale om regerings-effekt, var den negativ. Når valget ikke gik endnu værre, tilfalder æren lokale superstjerner som Christina fra Holbæk.

Mink og slettede SMS’er ikke hele fortællingen

Her er mink og slettede SMS’er en del af forklaringen, men ikke hele sandheden. På mange måder blev valgresultatet en afspejling af folketingsvalget i 2019. Her gik S på erobringstogt blandt provinsens arbejdervælgere, mens akademikerne i storbyerne blev overladt til venstrefløjen.

Kalkulen var og er den kyniske, at så længe S henter stemmer over midten gør det mindre, at man taber til støttepartierne. Magten er det centrale.

Og målt på magt, så fungerer Frederiksen-modellen stadig

Og målt på magt, så fungerer Frederiksen-modellen stadig. I de store byer hvor tilbagegangen var størst, har man alle steder bevaret borgmesterposten. Enhedslisten kan vinde valg, men borgmesterposter har de endnu tilgode.

Men hvor folketingsvalget i 2019 betød et klart skred til fordel for de røde partier, så er det borgerlige Danmark kommet styrket ud af kommunalvalget. Cirka to procentpoint blev flyttet fra rød til blå. Nogenlunde lige så mange som afgjorde valget i 2019.

Svært at være et parti for både gården og gaden

Socialdemokratiet har svært ved både at være et parti for stationsbyerne og for storkøbenhavn. Svært ved både at favne bryggeriarbejderen Arne fra Fjelstrup og de unge universitetsstuderende i København.

Socialdemokratiet kan ikke tåle, at blive ved at miste stemmer

Så længe S er midtervælgernes foretrukne parti, så får de borgerlige ikke nemt ved at vinde folketingsvalg, men Socialdemokratiet kan ikke tåle, at blive ved at miste stemmer.

Vil man fastholde en smal S-regering og nyde den indflydelse det giver, at være fri for de radikales tyranni, samt holde de borgerlige i en tilstand af desillusion og internt nid og nag, så skal der et solidt folkeligt mandat bag projektet.

Vil give luft til kritikerne af kursen

I Socialdemokratiet findes der to store fløje: Dem der bakker op om Frederiksen-modellen fordi de er enige i kursen, og fordi den vinder valg. Og så dem der er uenige i kursen, men bakker op, fordi den vinder valg.

Valgresultatet er en begmand til den første gruppe og vil give ilt til kritikken fra den sidste gruppe. Kritikken er indtil videre meget spag, men kan vokse i styrke, hvis Frederiksen-modellen holder op med at ligne en vinderstrategi.

Aviser som Information og Politiken vil drage den lære af S-tilbagegangen i de store byer, at svaret er at gå til venstre i politikken og retorikken. Blive mere som Enhedslisten.

Sofie Hæstorp Andersen gik til valg på fri hash og færre parkeringspladser

Spørgsmålet er bare, om det ikke netop var årsagen til katastrofevalget i København. Sofie Hæstorp Andersen gik til valg på fri hash og færre parkeringspladser. Det kan meget vel havde skræmt midtervælgere over til de konservative, uden at blive tilsvarende belønnet af de røde vælgere.

Hvem skriver Storbymyten

Fraregnet corona-populariteten har Socialdemokratiet de sidste par år stået stærkt, fordi man har været blandt de første til at anerkende og forstå frustrationen i de dele af landet, hvor udviklingen de sidste årtier har været afvikling.

Indenrigsminister Kaare Dybvad har med bogen “Udkantsmyten” været med til at flytte Socialdemokratiets fokus fra storbyerne og ud på landet, hvor arbejderklassen er flyttet hen.

Men skal S være et ægte folkeparti, så må det kunne lade sig gøre at udvikle en lignende forståelse for de byvælgere, som køber ind på en progressiv dagsorden, men fravælger det parti, som historisk var dem, der drev den progressive dagsorden.

Nogen må sætte sig ned og skrive bogen “Storbymyten”

Nogen må sætte sig ned og skrive bogen “Storbymyten” og dermed sørge for, at Socialdemokratiet drager de rigtige lektioner af valgnederlaget.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Min holdning er den, at på samme måde som man alene pga. demografien ikke kan flå Whisky-bæltet ud af de konservatives hænder, kan man heller ikke ret meget længere holde København (og med tiden også Frederiksberg) væk fra Enhedslistens hænder. Der er den kritiske masse formentlig allerede nået.

Sats i stedet på vestegns-kommunerne, her har man i forvejen en stærk base, og med lidt snilde og lidt hed kan man sagtens lykkes med både at stå imod den udvikling, vi ser i Københavns og Frederiksberg kommuner, og samtidig vinde de 2 konservative pletter over til S (omend specielt Vallensbæk nok bliver svær). I Hvidovre gik S faktisk frem, selvom man tabte borgmesterposten til SF, og i Ishøj skyldtes tilbagegangen alene, at borgmesteren stillede op med sin nye Ishøjliste efter at have forladt S.

Man kunne også have ladet været med at importere 50.000 Enhedslisten-vælgere fra Syrien i 2015. Har en flygtning haft et ben i Danmark i 4 år, har vedkommende valgret til kommunal- og regionsvalg!

- Vi bliver ramt af en landsdækkende ting, der hedder sms’er i forbindelse med mink-sagen. Jeg havde håbet på, at vi kunne undgå det, men desværre har det fyldt, siger han.

Han tilføjer desuden, at Mette Frederiksens beslutning om at aflive alle mink kan forklare Socialdemokratiets tilbagegang. H.C. Østerby er fortsat ikke officielt udpeget som borgmester i Holstebro, som han har styret siden 2009.

Det er farligt at lytte til en socialdemokrat der netop er borgmester for både gården og gaden!

Måske Mette noget oftere skulle sende en sms til H.C. og lade sig “orientere om hvad der foregår vest for Storebælt”.

Samtalen ville næppe give anledning til slette-funktionen!

Rådgivning der tåler dagens lys!

Som da H.C. rådede Mette til at få minken gravet op og destrueret!

Ellers havde fruen mistet 10% af vælgerne ved det netop overståede valg!

Kære Gunnar

Du glemmer at dit ynkelige slæng, denne gang blev sat totalt udenfor indflydelse......

Jeg synes at det er en overraskende lille tilbagegang, set i lyset af den samlede blå presses intensive kampagne for at sætte Socialdemokratiet i en dårligt lys.
Der har sgu været mange "ikke-sager", som de har blæst op i overskrifterne, som de helt store skandaler, og som deres egen kanal TV2 derefter kunne bruge timevis på at debattere.

Men mange at tingene har jo fået lov at rulle uden modsvar pga Statsministeriets lukkethed.

Vær for helvede noget mere åbne!

Ja, vor ministre er for meget “embedsmand” de er ikke politiske i deres komigation. De må ud af busken. Hvorfor siger de ikke fra over for sms hetzen, Henvis til at der ikke har været praksis for at regristre sms, hvor er debatten om dokumentation af sms i Rigsret sagen, i skatte sagen, i Iran sagen m.f. Ministrene skal henvise til det hver eneste gang journalisterne stiller spørsmål om sms.

Ja, vor ministre er for meget “embedsmand” de er ikke politiske i deres komigation. De må ud af busken. Hvorfor siger de ikke fra over for sms hetzen, Henvis til at der ikke har været praksis for at regristre sms, hvor er debatten om dokumentation af sms i Rigsret sagen, i skatte sagen, i Iran sagen m.f. Ministrene skal henvise til det hver eneste gang journalisterne stiller spørsmål om sms.

Det kan godt være at mink og sms fylder en lille smule i S tilbagegangen. Jeg tror dog at man overvurderer betydningen.
DET der betyder meget mere, er den enorme overvægt af borgerlige medier, der dagligt indoktrinerer befolkningen med partiske holdninger.
Min påstand er, at vi ved et regeringsskifte til et borgerligt styre vil have et stort flertal af indirekte statsstyrede medier. Så kan vi kalde det demokrati. DET gør de også i Rusland.

5 veje til at sikre S fremgang og til at gøre Danmark bedre:

1) Tag klimakampen alvorligt. Lige nu sjofler S den kamp. S gør ikke nok, S bryder sine valgløfter og S er komplet usynlige. Der skal tænkes klima ind i ALT.

2) Stop med at udpege syndebukke blandt de ledige. Hvad end der er tale om dimittender, unge generelt eller flygtninge/indvandrere. Tal de her folk op i stedet og giv dem flere muligheder i stedet for at straffe dem. At udskamme folk, der i øvrigt er inde i en positiv udvikling er både skadeligt og ikke mindst meget lidt statsmandsagtigt. Det er småt.

3) Afblæs de besparelser på visse borgergrupper som ydelseskommissionen har lagt op til. Disse besparelser rammer især folk med alvorlige psykiske lidelser, enlige og unge, der i forvejen har det hårdt nok. Et samfund skal kendetegnes ved hvordan det behandler sine svageste. Det var engang en S-læresætning. Skynd jer at huske den, S.

4) Sørg for at sundhedsvæsnet får et mærkbart løft og at ting som retfærdig løn ikke parkeres i syltekrukker. Der mangler titusindvis af ansatte, især sygeplejersker, sosu'er, jordemødre, laboranter og læger. Dem finder man ikke ved at tale ned til dem, men ved at tage dem alvorligt og give dem bedre forhold. Sæt jer i spidsen for et, S, med et bedre tilbud end man havde håbet på og forventet og se hvordan S vender en tabersag til en vindersag.

5) Vend udviklingen med stigende ulighed om. Sørg for at lave løsninger, der løfter flere fra de lavere socialklasser op i middelklassen. Bl.a ved at oprette reelle kommunale jobs, hvor ledige med udfordringer kan få plads til at komme ud af ledighed og ind i støttefunktioner i velfærdssamfundet. Det er også den sikre vej til økonomisk vækst og ydermere til højere levestandard blandt alle danskere.

Lige nu fejler S på samtlige af disse punkter.

Det er ikke godt nok og det var det, der blev afspejlet i valgresultatet i går med den historiske tilbagegang for S.

Enig med Erik. Ledelsen bør læse dette indlægs 5 punkter.

Til gården tabtes: (Antal byrådsmedlemmer)

Dansk folkeparti 132, Venstre 68, Liberal Alliance 19. I alt 219.

Til gaden tabtes: (Antal byrådsmedlemmer)
Socialdemokratiet 86, Alternativet 15. I alt 101.

Til gården blev der vundet: (Antal byrådsmedlemmer)
Konservative 178, Nye borgerlige 63, Kristendemokraterne 3. I alt 244.

Til gaden blev der vundet: (Antal byrådsmedlemmer)
SF 42, Radikale 14, Enhedslisten 12. I alt 68.

I de kommende byråd arbejder der således for gaden: (Antal byrådsmedlemmer)
Socialdemokratiet 756, SF 168, Enhedslisten 114, Radikale 94 og Alternativet 5. I alt 1137.

I de kommende byråd arbejder der således for gården: (Antal byrådsmedlemmer)
Venstre 620, Konservative 403, DF 91, NB 64, Kristendemokraterne 12, og LA 9. I alt 1199.

“Det lykkedes ikke for Socialdemokratiet at blive partiet for både gården og gaden!”

Antal borgmestre gik fra 47 til 42 for Socialdemokratiet. Fra 37 til 35 for Venstre. Fra 1 til 2 for SF. Og en enkelt radikal igen igen.
Til gengæld gik Konservative fra 8 til 13 borgmestre. Hertil kommer 5 uafklarede kommuner.

At være borgmester er en svær disciplin. Borgerne overvåger hvert et skridt. Og mærker resultatet af alle beslutninger. Også de manglende.

Tidligere ministre og folketingsmedlemmer klarer således sjældent lakmusprøve at bestå et kommunalvalg og slet ikke at skabe et politisk flertal, der giver en borgmesterpost.

Der skal helt andre boller på suppen?

Fingerfornemmelse, initiativrigdom og økonomisk sans, iblandet empati og politisk tæft!

Borgmestre skal kunne mere end deres Fadervor, den lille katekismus og simpel handelsregning!

Almen kunnen, mavefornemmelse og demokratisk sindelag og frøken Smillas fornemmelse for sne!

Ja, det hører alt sammen med!

Og skulle en landskendt politiker komme igennem nåleøjet, er det sjældent med succes!

Danmark skylder borgmestrene stor tak!

Og ind imellem lykkes det til gengæld for en borgmester at blive partiformand og folketingsmedlem!

Så kan alting pludselig ske!

Uden spindoktorer! Learning by doing!

Og så bliver der til både gården og gaden!

Der er intet fejet under gulvtæppet! Vælgere findes overalt! Du overvåges i døgnets 24 timer!

Christiansborg har sine brede mure! Og hver en sms slettes!

Men lokale vælgere kender lusen på sin gang! På lang afstand!

Og det bliver kommunalvalgene så derefter!

Et smil på en løgtepæl er intet imod statsministerens iscenesatte pressemøder!

Hvert et stillbillede afslører sammenhængen!

fingerspitzgefühl med stort F! Selv på Frederiksberg.

Ifølge Michael Vindfeldt kommer Frederiksberg til at arbejde "meget mere" med borgerinddragelse og gennemsigtighed.

Når gården og gaden mødes! Gensidig troværdighed! Uden at sandheder slettes!

For mig var det ikke Mette Frederiksen der var på valg, men derimod mærkesager og personer. Til et folketingsvalg ville jeg sansynligvis stemme S, men jeg kunne desværre ikke stemme på min egen borgmester i Aarhus, da han har erklæret sig FOR en motorvej tværs over Samsø. Derfor stemte jeg på en kvinde fra SF, som havde erklæret sig imod dette vanvidsprojekt. Ligeledes til regionsrådet. Jeg støtter beboere og naturen på Samsø og i de tilstødende regioner. Det har jeg brugt min stemme på. Opfordringen lød : 'stem på en der har taget stilling'. Det er ikke alle politikere rød blok (udover Ø) det skilter med deres holdning.

Annonce