Annonce

Nu starter jagten på DF’s nye formand

Kristian Thulesen Dahl trækker sig som formand for Dansk Folkeparti - men ingen helt oplagte afløsere står klar
Dansk Folkeparti fik et katastrofevalg ved kommunalvalget i tirsdags. Partiet blev mere end halveret og mistede 132 mandater rundt om i kommunerne.

I forvejen blev partiets folketingsgruppe mere end halveret ved folketingsvalget i juni 2019, hvor partiet tabte hele 21 mandater - ud af 37.

Onsdag tog DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, konsekvensen af to et halvt års deroute og annoncerede sin afgang som formand.

Lørdag skal partiets hovedbestyrelse træffe beslutning om den videre proces. Det forventes, at hovedbestyrelsen indkalder til ekstraordinært landsmøde, hvor en ny formand så skal vælges.

Men som om Dansk Folkeparti ikke havde problemer nok i forvejen, ja, så står partiet og mangler den helt oplagte kandidat til formandsposten.

Messerschmidt, men…

Partiets næstformand, Morten Messerschmidt, er det tætteste partiet kommer på en kronprins. Han “overvejer” da også, at kandidere til formandsposten, men han lægger ikke skjul på, at der er et par hængepartier.

I august blev han ved byretten idømt seks måneders betinget fængsel for sin rolle i den såkaldte Meld- og Feld-sag. Messerschmidt ankede på stedet dommen.

“Det er ingen hemmelighed, at jeg har en sort sky hængende over mig, som jeg stadig venter en afklaring på,” siger han til TV 2.

Afklaringen kommer næppe før formandsvalget, der skal finde sted om senest to måneder. Så tør DF satse på en mand, der risikerer seks måneders fængsel for dokumentfalsk og svig?

har hang til at mene, at han altid er lidt klogere end de andre - på den brovtende måde

Læg dertil at Messerschmidt er meget lidt diplomatisk, og har hang til at mene, at han altid er lidt klogere end de andre - på den brovtende måde.

Peter Kofod, men…

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, har ingen retssager kørende. Men mens Messerschmidt har kant, så er Kofod snarere farveløs.

Men mens Messerschmidt har kant, så er Kofod snarere farveløs

Blandt venner kaldes han ‘Mini-Tulle’ og "Tulle Junior" - altså en ung udgave af den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl. Og det er lige præcis et af problemerne: Kristian Thulesen Dahl stopper fordi partiet, ifølge Tulle, har brug for en ‘frisk start’. Men får DF en frisk start med en yngre udgave af Tulle?

Og så er der også lige det problem, at Peter Kofod ikke er medlem af Folketinget, men af Europa-Parlamentet. Ikke særlig praktisk.

Peter Kofod sidder til gengæld i DF’s hovedbestyrelse. Hvor han har ligget i nærmest konstant krig med udlændinge-strammeren Martin Henriksen. Strammer-fløjen opfatter Peter Kofod som alt for slap udi udlændinge-spørgsmål.

Valget af Peter Kofod kan altså blive starten på en opslidende fløjkrig. Og det er nok ikke lige det DF har brug for i sin eksistenskamp.

Martin Henriksen, men...

Martin Henriksen er partiets super-udlændinge-strammer. På det seneste landsmøde fik han flest stemmer af alle, der stillede op til hovedbestyrelsen.

Men der er op til flere men’er: Martin Henriksen er ikke medlem af Folketinget. Og han ligger i krig med dele af DF-toppen. Han blev midt under den kommunale valgkamp fyret som konsulent for partiet på Christiansborg. Begrundelse: Illoyalitet, men er det illoyalt at sige højt, hvad man tror kunne være en redning for Dansk Folkeparti? I årevis har Henriksen loyalt slidt og slæbt for sit parti - ikke mindst som udlændingeordfører. Og betalt den pris der følger med: Trusler og PET-beskyttelse.

Fyringen skyldes ikke mindst Pia Kjærsgaard, der foran snurrende kameraer under partiets seneste landsmøde slet ikke kunne skjule sit ubehag ved Martin Henriksen.

Martin Henriksen er fortsat folketingskandidat for DF. Og er netop valgt ind i Stevns Kommunalbestyrelse. For DF altså.

Martin Henriksen er ikke den store diplomat, og der vil uden tvivl udbryde fløjkrig mellem slappere og strammere, hvis Martin Henriksen skulle gå hen og blive ny formand.

Partitoppen vil ham ikke, men måske gulvet vil

Partitoppen vil ham ikke, men måske gulvet vil? Men nogen samler bliver han ikke.

Inger Støjberg, men...

Inger Støjberg er løsgængeren alle taler om i DF. Også Kristian Thulesen Dahl:

“Jeg håber, at hun bliver frikendt i Rigsretten. Jeg håber, at hun melder sig ind. Og hvis hun gør det, bør hun få en meget fremtrædende rolle.”

Jamen så skulle den jo være hjemme? Nej, ikke rigtig. Inger Støjberg er ikke engang medlem af Dansk Folkeparti. Rigsretssagen mod hende er måske ikke afgjort inden DF skal vælge ny formand. Hun risikerer at blive dømt for overtrædelse af ministeransvarlighedsloven.

Måske er DF ikke så attraktivt for hende, som det har været

Inger Støjberg kan også have fået kolde fødder. Måske er DF ikke så attraktivt for hende, som det har været? 

Pia Kjærsgaard, men…

Hvad med partistifter og Dansk Folkepartis moder, Pia Kjærsgaard? Kan hun ikke støves af - måske som overgangsfigur?

Svaret er nej. Pia Kjærsgaard har ikke længere energien. Alderen trykker, og værst af alt: Hun har mistet magien.

Pia Kjærsgaard er ikke svaret, og hun ved det selv

Pia Kjærsgaard er ikke svaret, og hun ved det selv.

Peter Skaarup, men…

Hvad så med DF’s gruppeformand gennem en menneskealder, Peter Skaarup?

Han er dygtig, han er bundloyal, han er driftssikker. Men han er Tulles håndgangne mand gennem de sidste 25 år og ikke det friske pust, som partiet sukker efter.

ikke det friske pust, som partiet sukker efter

Peter Skaarup ved det, så han stiller slet ikke op til formandsvalget - med mindre han bliver kåret, og det er der ikke udsigt til.

Rene Christensen, men…

Flere og flere nævner DF’s finansordfører, Rene Christensen, som et muligt formandsemne.

han skiller ikke vandene som en Peter Kofod og Martin Henriksen

Han er driftssikker. Han kan sit stof. Han har uden tvivl ambitionerne, og han skiller ikke vandene som en Peter Kofod og Martin Henriksen.

Men han er også lidt farveløs, og ikke lige manden man tænker på som en, der vil kunne genrejse Dansk Folkeparti. Og så er der lige endnu en detalje: Manden har offentligt meldt ud, at han ikke er kandidat til posten...

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Bliver sjovt at følge for normale.

Vil DF vælge SS-Inger til at tage kampen mod Schweizer-Pernille, om vælgerne fra de yderste kvalmende højre-segment.

Hvad vil deres kamp ende med af latterlige forslag???

DF havde kronede dage indtil NB kom på banen og overhalede DF højre om.

- En række uheldige beslutninger i tidens løb efterlader nu partiet alene på perronen, hvor toget for længst er kørt.
Tiden er ovre, hvor man fortsat kan svinge sig op i vælgertilslutning på, at ingen af "de fremmede" skal have varig ophold i Danmark.

DF havde kronede dage indtil NB kom på banen og overhalede DF højre om.

- En række uheldige beslutninger i tidens løb efterlader nu partiet alene på perronen, hvor toget for længst er kørt.
Tiden er ovre, hvor man fortsat kan svinge sig op i vælgertilslutning på, at ingen af "de fremmede" skal have varig ophold i Danmark.

201121. Det korte og det lange er følgende: Det HELE begyndte med en unaturlig optur i 2015 for DF! Vælgerne mente at nu var nok, - NOK, - omkring udlændinge politiken. Mange faktorer var efterfølgende årsag til diverse tilbage-gange! Så simpelt ER det..! KTD har af mange grunde KUN kunne se til på sidelinien..! Diverse medier har i flere år haft travlt med at nedgøre DF..! Journalister ER desværre i RØDT flertal..! Og det ER fakta..! Sådan ER der så meget..!

Hvad giver det i løn?

DF har mistet øjnene for de politiske muligheder og glemt deres gamle ambitioner om at feje de Radikale ud af banen og overtage deres plads, de fører jo i store træk samme fordelingspolitik som CD gjorde i sen tid og det var CD's plads de overtog, da Mimi Jacobsen foretog sin hovedrengøring og jagede alt mistænkeligt brunt på porten. Udlændinge politikken kan de så stramme lige så meget som de måtte lyste, for den har ikke længere den store betydning og det ved alle bortset fra det Radikale Venstre.