Kommunalvalg bød på tilbagegang for S: “Det vækker selvfølgelig til eftertanke”

Socialdemokratiet går tilbage i de største byer - og partiet taber Region Nordjylland. Enhedslisten og De Konservative stormer frem.
Det sidste døgn har vi alle siddet på kanten af stolesædet og ventet på resultaterne af dette års kommunal- og regionsrådsvalg. Nu er stemmerne talt op for de 98 kommuner i landet.

Efter en skæbnesvanger valgnat står det nu klart, at Socialdemokratiet må se en tilbagegang i øjnene med 3,9 procentpoint i forhold til sidste valg.

Socialdemokratiet står nu til 28,5 procent, efterfulgt af Venstre i nakken med 21,2 procent på landsplan - en tilbagegang på 1,9 procentpoint sammenlignet med kommunalvalget i 2017.

Socialdemokratiet er dog fortsat det største kommunale parti.

Valgresultater vækker til eftertanke

Valgnatten afslørede tilbagegang i landets fire største byer for Socialdemokratiet, og det giver anledning til løftede øjenbryn hos statsministeren: 

“Vi vidste godt, at det ville blive svært at gentage succesen fra sidst, hvor vi fik et ekstraordinært godt valg,” skriver Mette Frederiksen på Facebook og fortsætter:

“Nogle steder er vi gået frem. Andre tilbage. Blandt andet i byer, hvor stærke borgmestre undervejs har takket af. Nu går vi stadig efter at vinde så mange borgmesterposter som muligt. Det er lykkedes i København, Aarhus, Aalborg og Odense. Men i de store byer har vi samtidig oplevet en mærkbar tilbagegang.”

Valgresultatet “vækker til eftertanke”, skriver statsministeren og understreger, at partiet vil gøre det endnu bedre næste gang.  

Trods tilbagegangen i de store byer, beholder Socialdemokratiet borgmesterposterne i Aalborg, Aarhus og Odense.

placeholder

Tilbagegang i landets største byer  

I Aarhus kommune har et flertal peget på den socialdemokratiske Jacob Bundsgaard, der fortsætter i borgmester-sædet i kommunen fire år mere.

Partiet har fået 28,8 procent af stemmerne og har oplevet en tilbagegang på 9 procentpoint fra sidste valg.

Det viser tal fra KMD.

Socialdemokratiet har mistet sit absolutte flertal i Aalborg kommune, med en tilbagegang på 11,8 procentpoint i forhold til sidste valg. Thomas Kastrup-Larsen (S) fortsætter som borgmester i kommunen.

Partiet har opnået 36,9 procent af stemmerne i kommunen.  

Drejer vi blikket mod Odense kommune, er den socialdemokratiske Peter Rahbæk Juel blevet genvalgt som borgmester i Odense kommune, trods en tilbagegang på 10,5 procentpoint fra sidste valg.

Ved stemmeoptællingen har Socialdemokratiet fået 31,4 procent af stemmerne i kommunen.

S taber Region Nordjylland  

Socialdemokratiet må efter stemmeoptællingen og 14 år på formandsposten give stafetten videre til Mads Duedahl fra Venstre, der bliver ny regionsrådsformand i Nordjylland.

Det var den socialdemokratiske Ulla Astman, der tidligere sad i spidsen som regionsrådsformand i en region, der historisk set har siddet for bordenden med et rødt flertal.

Socialdemokratiet fik 35,1 procent af stemmerne, svarende til en tilbagegang på 6,4 procentpoint sammenlignet med sidste regionsrådsvalg.

Fortsat i spidsen for København 

Vender vi blikket mod landets hovedstad, er Socialdemokratiet efter årtier som Københavns Rådhus’ største parti blevet slået på egen rød hjemmebane af det mørkerøde Enhedslisten.  

Partiet sidder nu som det største parti i hovedstaden med 24,6 procent af stemmerne og en fremgang på 6,2 procentpoint i forhold til sidste valg.

Det viser tal fra KMD.

Dermed har Enhedslisten stemmetal trumfet Socialdemokratiet, der fik 17,3 procent af stemmerne og tilbagegang på 10,3 procentpoint.

Overborgmesterposten fortsætter dog på socialdemokratiske hænder, nu med Sophie Hæstorp Andersen i spidsen.

Markant sejr på Frederiksberg

Valget gav en markant sejr til Socialdemokratiet på Frederiksberg, hvor et rødt-grønt flertal væltede den nu tidligere konservative borgmester, Simon Aggesen, af borgmester-tronen.

Fra 1. januar kan socialdemokraten Michael Vindfeldt prise sig med borgmesterkæden, med Lone Loklindt fra De Radikale som viceborgmester.

De konservative har haft magten på Frederiksberg i 112 år.

DF fik vælger-tæsk 

Valgnatten bød på triumfer og nederlag, borgmester-drømme blev knust og andre blev til virkelighed.

Dette kommunalvalg betød ganske mange vælger-tæsk for Dansk Folkeparti, der har mistet omkring halvdelen af sine byrådsmedlemmer og oplevet tilbagegang stort set alle steder på landsplan.

Partiet har fået mere end halveret sine stemmetal ved dette valg med sine 4,1 procent op mod de 8,7 procent som partiet fik i 2017.

Et brag af et kommunalvalg for Konservative

Anderledes ser det dog ud hos De Konservative, der med deres 15,2 procent på landsplan, kan fejre knap en fordobling af stemmer set i forhold til kommunalvalget i 2017, hvor partiet fik 8,78 procent.

Partiet måtte vige pladsen for den socialdemokratiske Michael Vindfeldt i Frederiksberg kommune, men kan til gengæld søge trøst i både Kolding og på Bornholm, hvor De Konservative ved dette valg har landet to borgmesterposter.

“Jeg er vanvittigt glad og stolt over resultatet,” skriver De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, på Facebook.

placeholder
 

Begejstring hos EL 

Jublen fortsætter på modsatte fløj, hvor Enhedslisten også brager ind over flere kommuner, herunder klippeøen Bornholm.

Her er partiet, ligesom i København, blevet det største parti med 23,1 procent af stemmerne.

Det bliver dog den konservative Jacob Trøst, der løber med borgmesterposten på Bornholm.

“Bedste kommunalvalg til Enhedslisten nogensinde! 7,3% på landsplan. Jeg er simpelthen så glad,” skriver Mai Villadsen, politisk leder af Enhedslisten på Twitter.

Trods fremgangen har Enhedslisten ikke kunnet veksle fremgangen til en eneste borgmesterpost.

 

Se hvordan stemmerne har fordelt sig til kommunal- og regionsrådsvalget her.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja ingen kan gå på vandet, og det med rockstatus er usundt politisk. Der er flere grunde til ringere resultat end sidst. Sygeplejersker fik ikke hvad de ønskede, ligeløn m.m. Og dom regering må man gribe ind, når det løber løbsk, den danske model på trods. Mink og sms og pressens håndtering der, smitter som covid 19 af på vælgerne, sig noget længe nok, også usande ting og folk tror på det, desværre, også når der ikke er evidens.

Politikken land By og balance, udligningsreform, udflytning af uddannelser, det huer ikke i storbyerne.

Men det vil finde dit leje igen. Socialdemokraterne blev landets største parti, fik flest borgmester poster, overborgmesterposten, Kl pladser seks i alt, og formand for regionerne, samt tre regioner, de de fire største byer fortsat samt Frederiksberg, Det er altså ikke så ringe endda. Ville jeg have mere, ja tak, men så kommer netop magtfuldkommenhed ind, og det er usundt i et demokrati. Det skal skifte og magten må godt spredes ud så samarbejdet bliver målet. Så godt Mette f. Men tænk over det alligevel

De fleste medier har end ikke skrevet eller kommenteret,
at den nye Overborgmester i København, har haft en meget
dårlig start på sin vej, til det kommunale valg, den sag
som har fællede Frank Jensen var ikke nogen god start for
Sofie Hæstorp Andersen, og Mette Frederiksen mink håndtering,
er ikke blevet fremstillet retfærdig i medierne, der er ikke
sket det som man læser/hører i medierne, lang de fleste mink,
er aflivet helt efter bogen, men det vil ingen medier oplyse,
fordi så er der ingen skandale. Så DF der har ført an i løgnene,
får heldigvis også en tiltrængt straf, med deres tilbagegang.

når man efter valget i går fortsat lytter til den daglige pressse så er det for dem en fryd, t socialdemokratiet er gået lidt tilbage, tilbagegangen skyldes ikke mindst pressens og især t v news i spidsen for de blå som de altid henvender sig til først før de henvender dem regeringens medlemmer - vi har en presse der ikke er upartisk de viser de til fulde med deres holdning til den siddende regering - med hensyn til mette er der jo ingen mennesker der er fejlfri men hendes håndtering af mink sagen er i mine øjne til u g . de glemmer hvilke dyreplageri det er at holde mink og ikkemindst vil man åbenbart ikke forholde sig til , at det var en nødretssituation landet stod i med den smittefare som alle mink udgjorde var det helt på sin plads .

Rigtig godt skrevet, Mogens P.
Fuldstændig enig.

Jeg tilslutter mig jubelkoret.

- Vi bliver ramt af en landsdækkende ting, der hedder sms’er i forbindelse med mink-sagen. Jeg havde håbet på, at vi kunne undgå det, men desværre har det fyldt, siger han.

Han tilføjer desuden, at Mette Frederiksens beslutning om at aflive alle mink kan forklare Socialdemokratiets tilbagegang. H.C. Østerby er fortsat ikke officielt udpeget som borgmester i Holstebro, som han har styret siden 2009.

At lytte til vælgerne er lig et valg!

Mette Frederiksen har mistet det samme antal byrådsmedlemmer som DF!

For den ene betegnes det i pressen som en katastrofe.

For den anden “Vækker det til eftertanke!”

Når eftertanken først kommer efter at vælgerne er blevet hørt, vækker det først fir alvor til eftertanke!

Søren Pape har om nogen stået for den eftertanke som H.C. også før valget tænkte selv!

Derfor er de konservative valgets egentlige vindere!

Tænk hvis Mette Frederiksen havde fortsat sin formåen at lytte til Søren.

Søren der kender viborgenserne lige så vel som H.C. kender folk fra Holstebro.

Viborg kommune fik ligeledes mink gravet op! Rådgivet af Pape til fruen.

En fejl behøver ikke at følges af endnu en fejl!

Vælgere er langt klogere end regering, folketing og pressen forstiller sig!

Mette Frederiksen med alle de fordele en statsminister har i forhold til at blive hørt landsdækkende har haft et katastrofevalg! Et katastrofevalg!

Spørg blot i Holbæk og omegn!

Tilbage gangen i de store byer vækker til eftertanke, hedder det sig. Det var da heller ikke et øjeblik for tidligt, den samme tendens kunne spores ved sidste folketingsvalg. Det er tid til at forstå, at for en stor del af de vælgere, der bor i de store byer, navnlig måske unge, er det en selvfølgelighed, at leve midt i alt det multi- etniske, nationale og en hel del mere multi. De bider ikke på, når de hører om "det Danmark du kender", som er meget nationalt, tilbageskuende og ikke rettet mod livet i storbyen. Regeringen må bløde op på retorikken når det gælder det multi- hvis man med alvorlig mine gentager.."der bliver ikke rykket en tøddel på den stramme udlændingepolitik" så har man lagt billet ind på det næste valgnederlag.

Vores velfærds samfundsmodel bygger på en monokultur: Det danske folk. Der er plads til få fremmed. Men ikke 14% fremmede hvor mange ikke mener at de er dansker. Du kan vælge at bo i multikulturel USA med egen betaling af hospitalsindlæggelse og uddannelser. Eller bo i Nordirland hvor 2 folk lever adskilt på samme geografisk område. Jeg fortrækker at bo i en velfærdsstat sammen med danskerne i vores Danmark.

Undskyld mig hvis det er et katastrofe valg at gå fra 32 til 29% og fortsat være landets største parti er en katastrofe, så må jeg vist revidere mine danskkundskaber. S har ikke haft et katastrofe valg, de har haft et ringere valgt end i 2017, men fortsat et okay valg alt taget i betragtning. De fastholder deres borgmester poster så godt som. Bliver formand for regionerne.Den holder ikke Axel

Min tillid til statsminister Mette Frederiksen og til Socialdemokratier er absolut 100% intakt. Og vi skylder regeringen tak for deres resolutte håndtering af corona udfordringen. Den største trussel mod den danske Folkesundheden siden den spanske syge hærgede europa. Godt gået.

Der, hvor min tillid ikke længere tilstede er hos Konservative og Venstre, som forhold sig i total tavshed under første bølge for at kunne stå stuerene tilbage og bebrete regerings handlinger nå faren er drevet over. Så fejt. Så usselt. Bagklogskab indgår ikke i min forståelse af ansvarlighed og anstændighed som Venstre og Konservative fremfører som de værdier de mener at repræsenterer. Og da slet ikke den uanstændig og udansk tone Venstre og Konservative ligger for døden. En uanstændighed aldrig set før i dansk politik. Nye Borgerliges tone er lige så skamløs. De er Donald Trump fake-news i folketinget og har nu desvære forgiftet byrådene landet over med gå dagens valg. Her kommer de ikke til at skabe resultater, men kun uanstændig ballade. Det har der alle været eksempler på allerede før de nye byråd er trådt sammen.

Enig Jeppe L. Jeg ser frem til afhøring af departementchef Berthelsen i morgen, tror vi får forklaring på slettede sms. Og jeg tror der kommer en konklusion der hedder, der var tvivl om lovhjemmel i gældende lov, tolkningen der, som må komme Mette f til gode og hendes embedsmænd. Der nok nok kritik af håndteringen fordi det gik for stærk, men situationen taget i betragtning, så måtte det blive sådan

Jeg læste afhøringen af BB, hold op hvor er den kvinde begavet og dygtig, ikke et ben fik de til jorden i G kommissionen. Der var naturlige forklaringer på alt det opposition og medier lukker ud om konspirationsteorier. De er helt ude i hampen efterhånden anført af Ellemann og Pape. Lykketoft tog til genmæle i dag i Berlingske, og nej Ellemann er ikke ordentlig med den opførsel han udviser uden evidens, men kun ud fra tolkninger i eget hoved.

Tilbage gangen i de store byer specialt Storkøbenhavn skyldes IKKE pressen eller dårlig kampagne eller borgmesterkandidater. Det skyldes reelt, at denne SD regering omfordeler enddnu større ressource(penge/jobs) fra beboerne i storbyerne til udkantsDanmark. Det er bare ikke i storbyens beboers interesse at stemme på SD. F.eks det er nærmest et latterlige forslag at tilbyde ekstra 15.000 almin boliger over de næste 15år. Når behovet er mere er 300.000 plus i Storkøbenhavn
Denne regering udsulter KBH så vi ingen metropol/megabyte få i Øresundsregionen. Danmark sænkes ned til er en mellem indkomst land og vores dygtige børn vil bo i Stockholm, Berlin eller Hamborg i fremtiden.

Nu er det jo ikke Mette Frederiksen der har været på valg denne gang. Ellers havde jeg nok stemt på hende. Nej til kommunalvalg er det mærkesager og personer der betyder noget.
Eksempelvis er jeg imod motorvejsbro over Samsø og derfor stemmer jeg selvfølgelig på en person der har erklæret sig imod dette. Kun få politikere udover Ø har meldt klart ud om de er for eller imod en Kattegatbro

Tilføjelse til ovendtående:
Min egen borgmester i Aarhus er en af de få der for en Kattegatbro. Derfor kunne jeg ikke stemme på ham. Derimod var der en ung kvinde fra SF der var imod så hende stemte jeg på. Til regionsrådet ligeledes en SF kvinde med mærkesag imod broen. Jeg støtter borgerne og naturen på Samsø i kampen mod et vanvid, der handler om at man skal kunne spare en halv time i transport fra Jylland til København. Jeg savner stadig den dejlige færgerute mellem Kalundborg og Aarhus, som blev kaldt vognmandsruten. Den kostede det samme som Storebæltsbroen....tog lidt længere tid en den nye hurtigfærge med molsfærgen....med havde en herlighedværdig i sig selv i form af en afslappet pause på turen. Lastbilchaufføren havde sågar sit eget område hvor han også kunne få sig et brusebad. Spørgsmålet er hvad den halve time der spares skal bruges til? I mit system er det helt absurd at man vil smadre en ø samt regioner på begge sider, i tider hvor vi taler om at genskabe mere natur og hvor mennesker fortsat presses til at præstere mere og mere. Gad vide om den ekstra halve time skal bruges til at 'stoppe op og trække vejret eller til at 'presse citronen' en ekstra gang og yde endnu mere? Jeg er bange for at det er det sidste!

Annonce