Livedebat: Europa efter corona

Hvordan kommer EU bedst ud af coronakrisen sammen? Det spørgsmål stillede vi, når Netavisen Pio afholder livedebat den 8. december kl. 17 på vores Facebook.
Tabte menneskeliv, masselukninger af virksomheder og massiv økonomisk afmatning var blandt de følger, som corona-pandemien fik, da den for alvor ramte Europa.

Det, som senere blev kendt som corona-krisen, udgjorde ikke kun en akut sundhedsfare i mange EU-lande, men blev også en krise, der handlede om økonomisk og social overlevelse for mange lande og borgere.

Derudover viste krisen med tydeligt, at vi lever i en grænseløs verden, hvor lokale sygdomsudbrud hurtigt kan udvikle sig til globale pandemier - og at udfordringerne ikke kan løses af de enkelte lande, men kun i fællesskab - både på europæisk og globalt plan.

For at hjælpe medlemslandene til at komme ud af corona-krisen vedtog EU’s stats- og regeringschefer på et topmøde i juli 2020 en fælles genopretningsplan for medlemslandene.

Tilmeld dig vores facebookbegivenhed her, hvor du også kan deltage i debatten  

Man blev her enige om at etablere den såkaldte genopretningsfond, som vil have en samlet størrelse på 806,9 mia. euro.

Dette skal bl.a. være med til at genoprette medlemslandenes økonomier og skabe muligheder og arbejdspladser i hele EU.

Af genopretningsfondens midler vil de 390 mia. euro blive givet til medlemslandene som direkte tilskud. Det ventes, at de syd- og østeuropæiske lande vil blive de største modtagere af fondens midler. De resterende af midlerne vil blive stillet til rådighed som lån.

Er det den rigtige vej ud af krisen? Hvilken betydning kommer det til at få for Danmark? og er det et styrket eller svækket EU, som står tilbage på den anden side af corona-krisen?

Dette skal vi prøve at blive klogere på, når vi stiller skarpt på EU’s genopretningsplan med vores panel bestående af: EU-chef hos Dansk Metal Johan Moesgaard Andersen, sekretariatsleder hos Nyt Europa Julie Rosenkilde og direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen.

Vært er chefredaktør for Netavisen Pio Niels Jespersen.

Debatten er en del del af podcast-serien; "Europa Under Overfladen", som er produceret af Netavisen Pio i samarbejde med Socialdemokratiet med støtte fra Europa-Nævnet.

Du kan lytte til det seneste afsnit af serien her: 

placeholder

Mette Skov Myrup er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor er det ærgerligt at det kommer til at foregå på Facebook! Hvad med os der ikke er på sociale medier? Hvorfor vælger man ikke en anden form hvor alle kan bære med?

Helt og aldeles enig.

Kære Gunnar,

Som jeg netop har skrevet til Nynne, så er vi selvfølgelig ked af at høre, at du ikke har mulighed for at deltage på Facebook.

Vi arbejder på en løsning på Youtube, hvis du har mulighed for at tilgå det? 

Eventet er desværre opstået ud fra tanken om, at det skulle være online, men vi vil selvfølgelig tage din tilkendegivelse med videre, når vi planlægger events fremover. 

Vi afholder et fysiskevent, som du er meget velkommen til at deltage i. Det bliver afholdt hos os den 9. december kl. 16. 

Du kan finde mere information her: https://piopio.dk/polen-i-eu-en-uforenelig-vaerdikamp

Kære Nynne

Vi beklager rigtig meget, at du ikke har mulighed for at deltage på Facebook. Eventet er desværre tiltænkt online, og det er derfor det kommer til at forgå på Facebook.

Jeg har hørt fra andre, der desværre ikke er på Facebook. derfor arbejder vi på at finde en løsning til Youtube, hvis det kunne være noget for dig? 

Ellers vil vi selvfølgelig prøve tage hensyn til dette fremover. 

Vi afholder et fysisk event den 9. december, som du er meget velkommen til at deltage i. Du kan finde det her: https://piopio.dk/polen-i-eu-en-uforenelig-vaerdikamp

Af genopretningsfondens midler vil de 390 mia. euro blive givet til medlemslandene som direkte tilskud. Det ventes, at de syd- og østeuropæiske lande vil blive de største modtagere af fondens midler. De resterende af midlerne vil blive stillet til rådighed som lån.

Dette er måske en meget tidlig slutsats!

De tysksprogede lande er i øjeblikket hårdt ramt af fjerde bølge og eksperterne mener at de sydeuropæiske lande kommer lettest igennem vinteren 2021-2022.

Coronaens hærgen i Europa er langt fra slut!

Og de økonomiske konsekvenser i EUs medlemslande er i øjeblikket uoverskuelige!

Ideer til hvordan coronaen stoppes i hele EU var mere på sin plads her hen imod endnu en nedluknings-jul i det meste af EU!

Måske Peterskirken bliver den eneste åbne med online tv til hele EU!

Et for en gangs skyld forenet Europa!

Lad os håbe at vaccinerne opfylder deres mål!

Bare nogenlunde!

Ti tusindvis demonstrerer lige nu mod fornyet corona lockdown rundt i EU. Men hundrede millionvis gør det ikke. Så der er fortsat massiv opbagning til den valgte linie rundt i EU.

Som sædvanlig hører vi kun om de sure og utilfredse. Dem der omvælte samfundet. Men hvad med det store flertal som er tilfredse? Dem hører vi aldrig et ord om. De er ingen god historie og skaber ingen panik stemning.

Stop dog med at tale i DATID. Som om at CORONA tiden er fortid. HUSK nu at det ER DEN IKKE. Den raser på fuld styrke overalt i hele verden. Også HER i landet. Folk opfører sig som om al fare er ovre. Hvor tåbelig kan man være. I FRANKRIG har man et udbrud af "femte bølge". Så stop dog den skøre DATIDS snak.

Annonce