Forseglede sms-kuverter blev først åbnet onsdag

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) i et svar til Folketinget - Mette F.: "Jeg har været optaget af andre ting"
Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser tirsdag i et svar til Folketinget, at forseglede kuverter fra politiets it-teknikere først blev åbnet onsdag - altså dagen efter kommunalvalget.

“De konvolutter, der vedrørte henholdsvis statsministeren, departementschefen og stabschefen i Statsministeriet samt departementschefen i Justitsministeriet, blev åbnet onsdag den 17. november 2021,” oplyser Nick Hækkerup.

Hækkerup oplyser videre, at “samtlige personer meddelte resultatet af politiets forsøg på genskabelse til Justitsministeriet den 17. november 2021, hvorefter ministeriet videregav oplysningerne til Minkkommissionen”.

Den eneste der - sammen med sin bisidder - åbnede sin forseglede kuvert med eventuelt genskabt sms-materiale tirsdag den 16. november - altså på selve valgdagen - var departementsråd i Statsministeriet, Pelle Pape.

Ingen af de personer, der havde opsat sin mobiltelefon til automatisk sletning - og som Mink-kommissionen ønskede sms-materiale fra - åbnede deres forseglede kuverter fra politiet dagen før kommunalvalget, altså mandag den 15. november, fremgår det af svaret til Folketinget.

Skulle skaffe tid i kalenderen

Det fremgår af Hækkerups svar, at der var kalenderudfordringer, og at det var en af årsagerne til, at det tog tid at bænke statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen, særlig rådgiver Martin Justesen, departementsråd i Statsministeriet, Pelle Pape og departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarth, sammen med deres bisiddere for at de - som aftalt - sammen kunne gennemgå det eventuelt gendannede sms-materiale:

"På mødet (Med Mink-kommmissionen mandag morgen den 15. november, red.) blev det drøftet, hvordan udlevering af eventuelt genskabt materiale skulle foregå. Det blev i den forbindelse aftalt, at de pågældende personer skulle gennemgå materialet med deres respektive bisiddere, hvorefter kommissionen ville foretage en kontrolgennemgang," hedder det i svaret.

Hækkerup uddyber i svaret til Folketingets Retsudvalg udfordringen med at skaffe den nødvendige kalendertid hos de pågældende politikere/embedsmænd og deres bisiddere:

forudsatte, at der blev fundet tidspunkter, hvor de pågældende og deres bisiddere havde den nødvendige tid

"Det bemærkes, at dette forudsatte, at der blev fundet tidspunkter, hvor de pågældende og deres bisiddere havde den nødvendige tid til at gennemgå eventuelt genskabte SMS-beskeder, hvilket ville kunne være tidskrævende afhængig af, hvor mange SMS-beskeder det viste sig at være muligt at genskabe."

Mette F.: Det kræver tid

Statsministeren forklarer, at hun ikke havde den fornødne tid før onsdag:

så det kræver meget tid

"Jamen, jeg tror, det er vigtigt at sige, at man ikke bare lige sætter sig ned, hvis der er tale om et omfangsrigt materiale, så det kræver meget tid," siger Mette Frederiksen (S) til Ritzau ifølge DR Nyheder.

Efter et møde i den socialdemokratiske folketingsgruppe uddyber Mette Frederiksen over for TV 2 og andre medier, hvorfor hun ikke åbnede politiets forseglede kurvert før onsdag:

"Jeg har været optaget af andre ting. Det giver jo næsten sig selv."

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser i sit svar til Folketingets Retsudvalg, at den mere præcise håndtering af det mulige genskabte sms-materiale, som Justitsministeriet modtog i forseglede kurverter fra politiets teknikere fredag den 12. november, blev aftalt på et møde med Mink-kommissionen mandag morgen den 15. november.

aftalt på et møde med Mink-kommissionen mandag morgen den 15. november

Justitsminister Nick Hækkerup oplyste onsdag den 17. november, at det kun var lykkedes politiets it-teknikere at genskabe nogle af departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarths, sms-beskeder. Hvorimod det ikke var lykkedes at genskabe statsminister Mette Frederiksens, departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsens, særlig rådgiver i Statsministeriet, Martin Justesens og departementsråd i Statsministeriet, Pelle Papes, sms-beskeder.

Læs Nick Hækkerups fulde svar til Folketingets Retsudvalg her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Har minkkommissionen på noget tidspunkt givet udtryk for at de skulle bruge resultatet af politiets arbejde med SMS'erne en bestemt dag?? hvis ikke er det vel underordnet hvad dag de fik resultatet. Jeg har ofte hørt kritik fra de borgerlige partier om at regeringen "haster" sager igennem, men men men sådan er der jo så meget.

De forbandede sms, som kun er et bidrag til oppositionens hysteriske angreb har ingen relevans for et KVL valg. Det er bedøvende lige gyldigt, hvornår den kuvert blev åbnet. De journalister der bliver ved er ikke rigtig kloge. Der er noget, der hedder injurielovgivning, den er overskredet forlængst fra medier og oppositions side.
Folk er dødhamrende trætte af politikere som Ellemann og Pape og Sofie Carsten Nielsen, som er så rundforvirret, så man ikke mere kan tage hende alvorligt. Slap dog af, afvent den kommissions svar og kom videre. Der er intet, som beviser lovbrud eller andet. accepter det og Stop mobning og hysteriske journalister.

Helle. Det er ikke kun Ellemann og Pape samt Sophie Carsten Nielsen. Morten Dahlin Thomas Danielsen. Venstre var engang et Bondeparti nu en beskæftigelses forretning for venstre studerende, arbejde nej ikke os.

Ole Simonsen

Hans navn kan jeg slet ikke udholde end sige hans åsyn, husker ham fra VU, det var heller ikke hyggeligt. Han har fået den rolle, svin hende, hvor du kan og når du kan og det klare han strålende. Pyt med beviser, bare gå til stålet. Jeg er ret rystet over opposition, støttepartiers retsordførere. De objektive og fornuftige kommentatorer som Christine Cordsen og Jens Ringberg, er jo i undertal. Man kan se MF synes det er hamrende uretfærdigt det hun skal stå model til, man kan bare sige, det går over. Husk det. Snart kommer Løkke med sine moderater og så kaster de sig over ham og Venstre.

Der drives fra borgerlige politikere og medier som helhed en urimelig hetz mod MF i forhold til disse sms´ere. Der er givet velbegrunde forklaringer på, at MF og centrale personer i centraladministrationen havde mobiltelefoner, der var installeret med en særlig slettefunktion. Nu forsøger særlige EB at beklikke både MF og det centralplacerede embedsmandslag for ikke straks at have åbnet de forseglede konvolutter med resultatet af politiets forsøg på at genskabe de omtalte slettede sms´er, velvidende at statsministeren og og det centrale embedsværk i forvejen har meget omfattende arbejdsopgaver, og at det der skulle afsættes tid til, at førnævnte kunne drøfte indholdet af konvolutter med deres respektive bisiddere. Igen en helt fordrejet og urimelig hetz mod MF. Vi kan kun se frem til Minkkommissionens betænkning, hvorved det borgerlige hykleri vil blive tydelig for enhver.

Borgerlige krittikere
Når i engang kommer til fadet, vil i få en varm velkomst her på de sider, da den måde i kommunikerer på bliver samme retur, da der ikke er grund til at spare jer med gentagne nedsaplinger over emnet igen og igen!!

Kunne man ikke lige spørge Pelle Pape hvorfor han ikke overholdt den aftale, der var indgået om at de sammen skulle gennemgå det eventuelt gendannede materiale? Hvorfor går han uden om fællesskabet og selv åbner. Hvad er det for en opførsel.

Han åbnede egen kuvert med egen bisidder, det er fuldt ud legalt.

Kære Bibeke.
Nej selv om det vil være fristende skal vi ikke opføre os så tåbelige og useriøst som de blå

Nu er det selvfølgelig også forkert, at man ikke har åbnet kuverterne
i justitsministeriet, hvis de var blevet åbnet der ville det da havde
ført til et ramaskrig, at justitsministeren har åbnet kuverterne uden
at de involverede personer har været tilstede. jeg ser det som et krav
fra minkkommissionen/granskningskommissionen at det var dem der skulle
have de forseglede kuverter, hvorfor skulle kuverterne ellers være forseglede.
Og da det er justitsministeriet, der har bestilt arbejdet hos politiet,
må det da også være justitsministeriet der skal have kuverterne overbragt.
Det står i kommissoriet, at det skal være justitsministeriet som har opgaven,
med at fremskaffe det materiale som kommissionen beder om. Hvor svært kan det være.

Statsministeren:
“ »Jeg står på mål for de beslutninger, vi traf i november sidste år. Vi vidste ikke, at der ikke var hjemmel til det. Det var rigtigt at følge den risikovurdering, der lå og træffe de beslutninger, vi gjorde. Og så er der begået nogle fejl undervejs, og det er selvfølgelig ærgerligt. Det ændrer bare ikke på, at den oprindelige beslutning, som handlede om danskernes folkesundhed, fortsat er den rigtige,« sagde hun tirsdag..

Prøv at skifte “ danskernes folkesundhed” ud med ordet “barnebrude”.

I folketinget har vi nogle hårde sandhedssøgende partier:

“Inden Mette Frederiksens forklaring tirsdag kom det mandag frem, at det var regeringens eget valg at vente med at åbne kuverterne til efter kommunalvalget. Mandag var Peder Hvelplund, Enhedslistens coronaordfører, klar i mælet.

»Det er et udtryk for helt håbløs prioritering fra regeringens side,« sagde han til Jyllands-Posten.

»Det her rejser mistanken om, at der kan være nogle gedulgte bagtanker om, at regeringen ikke ønskede det her frem inden kommunalvalget,« sagde Peder Hvelplund.”

Og:

“SF giver ikke meget for statsminister Mette Frederiksens forklaring om, hvorfor hun valgte at åbne et vigtigt brev i mink-sagen efter kommunalvalget.

Det er en forklaring, som statsminister Mette Frederiksen ikke kan være bekendt. Sådan lyder det fra SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, efter at statsministeren har givet sin forklaring på, hvorfor hun ventede med at åbne et brev fra politiet.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg ikke, begrundelsen holder. Jeg er godt klar over, at man som statsminister har rygende travlt i en valgkamp, men den her sag har der været så mange spekulationer om, og jeg synes bare, man gør ondt værre, når man ikke som det første går ud og fremlægger resultatet,« siger hun til DR.“.

I Deadline blev sms-kuverter-sagen analyseret.

Statsministeren er gået fra handlekraftig til magtfuldkommen.
Statsministeren er gået fra “at kunne gå på vandet” til “at krybe udenom”.

Statsministeren blev anbefalet at
a) udvise troværdighed b) bruge kløgt c) udstråle velvilje og imødekommenhed.

Statsministeren blev frarådet at
a) være irriteret b) være arrogant

Eksperterne mente at statsministerens nuværende manglende status på Christiansborg ikke skyldtes
a) mink eller b) hjemmel

Sagen drejer sig om a) sms b) bygge bro til støttepartier c) være hurtigt ude.

Og måske kan man tilføje:

Statsministeren skulle lytte til BBBs råd til Mogens Jensen:

'Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)'.

'OK. Men i offentlighed vigtigt at erkende, at det er en fejl, som man beklager - ikke kun brevet, men hele rodet om hjemmel. Bare hiv plastret helt af ;)'

'I to skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv.'

- Undskyld, det er min fejl! Endnu en fejl er begået! Undskyld!

Spørgsmålet er om det i det hele taget ligger til statsministerens ledelsesstil eller fødselstræk at undskylde!

Lev med det! Sådan er jeg! Mette Frederiksen med hud og hår!

Problemet er at denne facon har Inger Støjberg allerede afprøvet!

Og Enhedslisten og SF og de radikale sendte hende godt hjulpet af Venstre og Socialdemokratiet direkte i rigsretten.

Tilliden til statsminister Mette Frederiksen (S) efter et pressemøde onsdag aften er langt fra blevet større hos Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. Nærmest tværtimod.
- Det, jeg siger nu, er ret vildt: Jeg stoler ikke på Danmarks statsminister, siger han og uddyber.

- Det er muligt, hun ikke var klar over, at der ikke var lovhjemmel til at nedlægge minkerhvervet. Men hun vidste godt, at der ikke var en klar anbefaling fra sundhedsmyndighederne om at nedlægge erhvervet.

På trods af den manglende tillid har statsminister Mette Frederiksen inviteret Jacob Ellemann med på tur til Afrika i den kommende uge. Statsministeren har jo en kandidatgrad i Afrikastudier fra Københavns Universitet i 2009, så

Spændende bliver det at se hvem af de to, der er det største dyr på savannen? Mette lægger sig formodentlig ikke fladt ned! Om Jacob så brøler nok så vildt!

Med mindre BBB anbefaler det! Når nu pressen er så optaget af andre ting!

Aksel Jensen, du har tidligere skrevet at hvis en politikker ikke har noget nyt at fremkomme med, skal de skiftes ud, du har heller ikke skrevet noget nyt, som du ikke tidligere har skrevet, så ud med dig, så slipper vi andre for dine "vrøvlerier" og dit vås uden sammenhæng med den artikel det skulle være en kommentar til.

Bent, der er da heller ikke den store variation i det du skriver.

Afgørende er, om journaliseringspligten viser, at beslutningen om aflivningen af mink viser frem til, at der var et lovgrundlag for beslutningen. Det var der så ikke, men tilgivelse blev givet af støttepartierne, så der kunne tælles til 9 mandater. Hvad SMS'ere viser af bureaukratiske samtaler og værkstedssprog er ligegyldigt, men naturligvis beskæftigelse for aviser, medier og kommissioner.

Kritikken lyder nu, at man midt i valgtumlen ventede en heeeeel dag med at åbne kuverten. Uha-da da.
I betragtning af, af disse breve ikke har det ringeste at gøre med valget, er det saglige indhold i den opstablede katastrofe retorik da godt nok svær at tillægge nogen ædruelig mening. Mon ikke snarere at ophidselsen skyldes, at de politiske modstandere også på selve valgdagen håbede på at flytte lidt ekstra stemmer ved at puste til fisen i hornlygten med ekstra energi fra den del af legemet, som hele kampagnen imod MF primært synes at have sin oprindelse i.
Hele kampagnen har nået grænsen til absurd teater og kan reduceres til, om MF bevidst handlede imod den gældende hjemmel da hun lukkede minken. Hvis nogen af den mening vil fastholde det synspunkt, og ikke gider vente på kommissionens konklusioner, synes jeg de i det mindste skulle ulejlige sig med at forklare, hvilket motiv, der overhovet kunne være for det. I mellemtiden synes jeg, at alle de afledte dragehoveder på dragehoveder, der er fremmanet som følge af den antagelse, burde falde for konspirationskriteriet og stemple den seriøsitet, afsenderne måles på.

Annonce