Annonce

Østergaard: Radikale vil styrke samarbejdet med Venstre

Radikale vil i højere grad orientere sig mod Venstre i økonomiske spørgsmål og arbejdsmarkeds- og erhvervspolitik​​​
Socialdemokratiet og De Radikale står i dag længere fra hinanden, end de har gjort i flere årtier.

Det mener de radikales leder, Morten Østergaard, som på det seneste har oplevet et “grundlæggende socialdemokratisk skift fra nogle fælles værdier”:

“Der er en politisk og ideologisk forskel, som er tydeligere nu, end den har været i de seneste årtier,” siger Østergaard til dagbladet Politiken. Han bebuder nu et tættere radikalt samarbejde med Venstre.

Der er en politisk og ideologisk forskel, som er tydeligere nu, end den har været i de seneste årtier

På et mere personligt plan oplever Morten Østergaard et “underskud” og et “nag” i Socialdemokratiet rettet mod de radikale.

Vil tilnærme sig Venstre

Morten Østergaard mener stadig, at den nuværende politiske retning for Danmark overordnet set er den rigtige. Men De Radikale bebuder, at partiet på en række politiske områder nu vil søge et nærmere samarbejde med Venstre og de øvrige oppositionspartier.

De radikale vil således forsøge at indgå et nærmere samarbejde med Venstre og de øvrige oppositionspartier om blandt andet økonomisk politik, arbejdsmarkeds- og erhvervspolitik og europapolitik.

"Uanset om det er Venstre, de konservative, eller hvem det er, så gælder for os det politiske. Og der kan jeg da se masser af ting at samarbejde om med de partier, og mange af dem går på tværs af traditionelle skel," siger Østergaard i den fulde version af interviewet med Politiken

Uanset De Radikales planer om et udvidet samarbejde til blå side, så er De Radikale stadig støtteparti for S-regeringen. De Radikale mener fortsat, at partiet får mest af sin politik igennem i et samarbejde med S-regeringen.

Nationalkonservative tendenser

Kritikken af Socialdemokratiet fra De Radikale kommer i kølvandet på, at S-regeringen i sidste uge indgik et boligforlig med SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti, der normalt tilhører blå blok.

De Radikale var derimod ikke med i boligaftalen, der indfører et femårigt spekulations-stop for Blackstone og andre aggressive boligspekulanter.

Kritikken fra De Radikale bunder også i en mere grundlæggende bekymring for, at Socialdemokratiet er ved at bevæge sig for langt mod højre på især rets- og udlændingeområdet. Østergaard nævner konkret, at S har indgået aftale med partierne i blå blok om fratagelse af statsborgerskab uden om domstolene.

Morten Østergaard ser aktuelt nationalkonservative tendenser hos Socialdemokratiet.

S-ordfører: Vi har opnået konkrete resultater i samarbejde med De Radikale

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, hæfter sig over for Politiken ved de resultater som S-regeringen har opnået - i et samarbejde med De Radikale. Særligt påuddannelses- og klimaområdet.

Han er slet ikke i tvivl om, at flere resultater kommer til i løbet af den nuværende valgperiode.

Opdateret 18.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De radikale har virkelig svært ved at acceptere, at deres indflydelse ikke længere er voldsomt meget større, end deres tilslutning berettiger.

Det sejler i den røde blok, frem med popcorn, det bliver fantastisk underholdning, så længe skrigeskinken holder!
Spændende om det giver ligeså stort nedgang i antallet af stemmer, ligesom da DF slog ind på den måde at være støtteparti!

Hvis det er en ny linie hos De Radikale, så bliver der jo tale om en navigation i forhold til deres vælgere. Ligesom der blandt socialdemokrater er nogle kryptoradikale - alt det der med, at Danmark skal køres som en forretning og så videre - så er der blandt De Radikale også nogle kryptosocialdemokrater, der har sat deres lid til samarbejdet med Socialdemokratiet, og som næppe vil se nådigt på et udvidet samarbejde med Venstre. Et sådant samarbejde kan nemt føre til, at De Radikale bliver tværet helt ud, og konsekvensen kan går hen at blive, at De Radikale får samme skæbne som Centrumdemokraterne, der også mistede enhver politisk relevans. Enten er det med samarbejde med Venstre tomme trusler, eller også truer arbejdsløsheden de tilbageværende radikale politikere. Udsigten oppe fra trætoppen er de næppe i stand til at værdsætte.

Morten Østergaard lefler for venstre nu, i håb om at kunne danne en radikal/venstre regering.Han har nok lagt sig i stilling til en statsministerpost. Politikere er som kamæleoner.De kan tage farve efter det der dem mest fordelagtigt.