Annonce

Tryghed bliver et valgkampshit

Venstre og Co. har bekendt kulør. De har ingen intentioner om også at styrke den økonomiske tryghed. Det efterlader hele den bane til oppositionen.
Højrefløjen har reduceret tryghedsdagsorden til at handle om kriminalitet. Det giver Socialdemokratiet og resten af centrumvenstre en gylden mulighed for at markere sig på et styrket socialt sikkerhedsnet, retfærdig pension m.m.

Vor tid omtales som ’utryghedens tidsalder’

Det er oftere og oftere, at vor tid omtales som ’utryghedens tidsalder’. Og det er ikke kun risikoen for terror, nye geopolitiske konflikter og katastrofale klimaforandringer, der hentydes til med den betegnelse.

Utryghedens tidsalder

I Nordamerika og store dele af Europa, er det også de forandringer, der sker på arbejdsmarkedet – med en stigning i usikre ansættelser og arbejdsforhold i øvrigt – samt svækkelsen af det sociale sikkerhedsnet.

Herhjemme har et par spændende bøger også sat fokus på det spørgsmål. Først påpegede Lars Olsen i ’Det forsvundne folk’, at en stor del af den danske befolkning, der kun sjældent har en stemme i den offentlige debat, bekymrer sig om, om de kan klare de fysisk hårde vilkår på arbejdsmarkedet i alle de år, politikerne har bestemt, at de skal være på det.

Den sociale kontrakt herhjemme er blevet brudt

Og i sidste uge udkom Folketingsmedlemmet Peter Hummelgaards ’Den syge kapitalisme’, hvor det påpeges, at mange oplever, at den sociale kontrakt herhjemme er blevet brudt. Hummelgaards diagnose er klar:

Der er i befolkningen ”en stigende utryghed i forhold til, om man kan klare sig, hvis man skulle blive syg, arbejdsløs eller om man kan følge med de benhårde krav til stigende produktivitet.”, skriver han.

Det handler også om ulighed. For ”når man selv oplever en stigende utryghed for fremtiden, ens lokalsamfund langsomt går til i stilstand eller man ikke længere tjener nok til at kunne gøre det man kunne engang, så er det en ringe trøst, at vi gennemsnitligt betragtet er blevet rigere.”

Vi skal stå på danskernes side

Hummelgaard mener at økonomisk og social tryghed skal være en klar værdi, som Socialdemokratiet skal kendes for. ”Danskerne skal vide, vi er på deres side når kriserne buldrer”, skriver han.

Jeg er helt enig. Og kan kun tilføje, at det er hele centrum-venstre, der bør arbejde og stå for det.

Den økonomiske og sociale tryghed ér blevet svækket i Danmark over de seneste årtier

Den økonomiske og sociale tryghed ér blevet svækket i Danmark over de seneste årtier. Og VKLA-regeringen lægger ikke længere skjul på, at det slet ikke er deres prioritet.

Den seneste finanslov blev lanceret under overskriften ’Større tryghed og mere nærhed’. Men den del, der skal sikre trygheden handler alene om flere midler til cyber- og it-sikkerhed, Politiets Efterretningstjeneste, indsatsen mod ungdomskriminalitet og ”en indskrænkning i brugen af samfundstjeneste”.

Sikkerhedsnettet svækkes derimod.

Oplagt til den kommende valgkamp

Venstre og Co. har bekendt kulør. De har ingen intentioner om også at styrke den økonomiske tryghed. Det efterlader hele den bane til oppositionen. Og det skal man selvfølgelig udnytte.

Det efterlader hele den bane til oppositionen

Både fordi, det er det rigtige at gøre, og fordi, det vil give en oplagt kant i den kommende valgkamp.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

ULIGHED er først og fremmest et spørgsmål om, hvor mange kroner og ører at have eller ikke at have.
At trives eller ikke trives.At være "in eller out"." Med eller ikke". Ulighed hvor den rammer,skaber en følelse af at være "sat af",være begrænset og mindreværdig.Være bange for fremtiden,dagen og vejen.Ydmyget. ULIGHED skaber isolation og usikkerhed.Så nogen må gå rundt i daglig angst.ULIGHED er når chancer og muligheder for at kunne klare sig selv afgør alting. ULIGHED er når fundamentet/sikkerhedsnettet under liv opløses.Når afmagt føles som en daglig belastning.