Annonce

Fagbevægelsen Hovedorganisation: “De politiske partier skal blande sig udenom”

EL blander sig for meget i OK20 lyder det fra S og SF. FH tilslutter sig budskabet om at Christiansborg-partierne skal holde sig fra overenskomsterne
I mandags kritiserede Socialdemokratiet og SF Enhedslisten for at blande sig alt for direkte i overenskomstforhandlingerne. Nu - netop som Dansk Industri og CO-Industri søndag indgik overenskomstaftale for de næste tre år - slutter Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) sig til kritikken.

Næstformand i Fagbevægelsesens Hovedorganisation, Arne Grevsen, melder således klart ud, at politiske partier skal holde sig langt væk fra overenskomstforhandlinger:

Det undrer mig, at at der stadig er partier i Folketinget, der tilsyneladende ikke kender den danske model


“Min holdning er, at de politiske partier skal blande sig uden om, hvilke krav såvel arbejdsgivere som lønmodtagere skal stille i overenskomstforhandlingerne. Det er et anliggende udelukkende for arbejdsmarkedets parter. Det undrer mig, at at der stadig er partier i Folketinget, der tilsyneladende ikke kender den danske model,” siger Arne Grevsen til Netavisen - med klar adresse til netop Enhedslisten.

Det er arbejdsmarkedetsparter der skal forhandle

Socialdemokratiets og SF’s beskæftigelsesordførere, Leif Lahn og Karsten Hønge, henviste mandag blandt andet til Enhedslistens hjemmeside, hvor det på en temaside om de igangværende overenskomstforhandlingerne anføres:

“Nu skal det være lønmodtagernes tur. Vi ved hvor mange milliarder der er, så der er ingen grund til mådehold. Der er råd til store krav.” 

Og videre:

Der er råd til store krav, så lad os sige farvel til mådeholdetog goddag til en retfærdig andel.”

“Jeg synes, at Enhedslisten adskillige gange går et skridt for langt i deres ageren omkring overenskomstforhandlingerne. Og det er lige præcis, hvad vi nu igen ser omkring OK20. Vi bør overlade det trygt til arbejdsmarkedets parter at forhandle overenskomster,” sagde Karsten Hønge til Netavisen Pio mandag.

S: Enhedslisten går for langt

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, var helt på linje:

“Jeg tager fuldstændig afstand fra Enhedslistens indblanding i overenskomstforhandlingerne,” sagde han mandag til Netavisen Pio og uddybede:

jeg vil gerne opfordre Enhedslistens politikere til at tænke sig rigtig godt om”

“Vi støtter den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn. De forhandlinger skal vi som politikere ikke blande os i. Så jeg vil gerne opfordre Enhedslistens politikere til at tænke sig rigtig godt om.”

 

SF: Skråplan at ville profitere på OK20

SF’s Karsten Hønge kritiserede mandag yderligere, at Enhedslisten udnytter OK20 til at fiske efter sympati og medlemmer:

“Jeg synes, det er et underligt skråplan at gå ind som parti og kloge sig på, hvad der er bedst for fagforbundene. Det smager også af partitaktik. Vi skal ikke være naive. Det er jo ikke kun et spørgsmål om, at Enhedslisten nu stiller sig op som idealister. Det er også et spørgsmål om, at Enhedslisten som parti ønsker at profitere af den diskussion og den bevægelse, der er. I forbindelse med OK20 fisker Enhedslisten efter sympati, støtte, medlemmer og vælgere. Og det bryder jeg mig ikke om.”

det er et underligt skråplan at gå ind som parti og kloge sig på, hvad der er bedst for fagforbundene

Hønge henviste her til, atet notat fra Enhedslistenom overenskomstforhandlingerne konkluderer, at der er “råd til store krav”. Samme notat slutter med en tegning af en stor knyttet næve og en opfordring til læseren om at blive medlem af Enhedslisten.

 

“Det er lige præcis den sammenknytning, jeg taler om. Og vi har set noget tilsvarende tidligere. Jeg synes generelt Enhedslisten har haft svært ved at finde den rette balance. Jeg er skuffet over, at Enhedslisten har så svært ved at se, hvad der er et fagforeningsanliggende, og hvad der er partianliggende.”

Hønge erkendte i interviewet, at det ikke står mejslet i sten, hvad partierne må og ikke må i forbindelse med overenskomstforhandlinger.

Under OK18, hvor der blev forhandlet overenskomst for landets offentligt ansatte, var det en anden nuværende FH-næstformand, nemlig Bente Sorgenfrey, der ligeledes var ude med en opfordring til Enhedslisten om at blande sig udenom:

”Det er ikke den type af indblanding, som jeg mener gavner forhandlingerne. Det er klart, at Enhedslisten – ligesom de andre partier der melder ud - forsøger at høste stemmer på det her. Det bliver en meget tydelig politisk indblanding, når man laver politiske kampagner ud af det. Det er bestemt ikke det, som jeg taler for. Jeg synes ikke, at der skal laves kampagner som mere handler om at fiske stemmer end om sagen. Det var heller ikke kønt da KL (Kommunernes Landsforening, red.) kørte kampagne mod lærerne i 2013”


EL afviser kritikken

Faglig koordinator hos Enhedslisten, Anders Olesen, ønsker ikke at kommentere kritikken fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Han henviser i stedet til Netavisen Pio’s interview med Anders Olsen i mandags, hvor han svarede på kritikken fra Socialdemokratiet og SF:

“Leif Lahn og Karsten Hønge må mene, hvad de vil. Jeg har en eneste kommentar: Vi blander os ikke i overenskomstforhandlingerne, men vi stiller os ensidigt og entydigt på lønmodtagernes side,” sagde Anders Olesen til Netavisen Pio mandag og føjede til:

Leif Lahn og Karsten Hønge må mene, hvad de vil

“Jeg synes, at det er helt legitimt, at vi gør det (Stiller sig ensidigt og entydigt på lønmodtagernes side, red.) som arbejderparti. Og jeg synes, at det ville være en dyd, hvis andre arbejderpartier ville gøre det samme.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor "glemmer" Pio at citere hvad Anders Olesen sagde om Leif Lahn og Karsten Hønge?

Moral er godt - dobbeltmoral er dobbelt så godt - ærgerligt at socialdemokratiet og SF har så kort en hukommelse at de end ikke kan huske tilbage til 2013, hvor de ikke havde problemer med at gribe ind i en konflikt stik mod intentionerne i den danske model.