Coronavinterpakke på vej til hospitalerne

Regeringen under pres fra støttepartier og protesterende sundhedspersonale: SF kræver en milliard kroner til sundhedspersonalet - EL kræver redningspakke
Hospitalerne er under stærkt pres - både på grund af stigende smitte- og indlæggelsestal og på grund af et stresset og mere og mere utilfreds sundhedspersonale.

S-regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, har i flere dage presset på for penge til sundhedspersonalet. Tirsdag eftermiddag melder regeringen så ud, at man nu forhandler om en coronavinterpakke til hospitalerne:

Vi anerkender den betydelige udfordring og det pres, som sundhedsvæsenet står overfor

“Vi anerkender den betydelige udfordring og det pres, som sundhedsvæsenet står overfor. Planen er, at det skal træde i kraft hurtigst muligt,” siger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, til Ritzau ifølge DR.

Det økonomiske omfang af hjælpen bliver der i øjeblikket forhandlet om, understreger han.

SF: Krisen er akut

Tidligere tirsdag meldte SF ud, at partiet kræver mindst en milliard kroner til sundhedspersonalet i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger. Pengene skal afhjælpe en akut mangel på personale og en truende nedsmeltning på hospitalerne:

Krisen i sundhedsvæsenet er akut

“Krisen i sundhedsvæsenet er akut. Derfor skal vi have en akutpakke på mindst 1 milliard til de ansatte i sundhedssektoren. Pengene kan findes i krigskassen, så der er ingen undskyldninger for ikke at finde pengene,” skriver SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, på Twitter.

placeholder

 

SF vil ikke fordele pengene på forhånd, men lytte til hvad regionerne mener vil gøre bedst gavn. Pia Olsen Dyhr nævner rekruttering, fastholdelse, særlige tillæg og arbejdsmiljø:

“Jeg mener sådan set, at det eksisterende sundhedspersonale er nødt til at mærke, at der er en stigende forståelse på Christiansborg om, at de gør noget helt ekstraordinært, og det skal de selvfølgelig også kunne mærke,” siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

EL kræver redningspakke

Regeringens andet støtteparti, Enhedslisten, er helt på linje med SF. Partiet kræver således en redningspakke og har indkaldt statsminister Mette Frederiksen (S) til en hasteforespørgsel om situationen i sundhedsvæsenet.

Partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, skrev allerede sidste uge på Facebook, at der skal mere end appeller til sundhedspersonalet til: 

Honninghjerter og appeller gør det ikke

“Honninghjerter og appeller gør det ikke. Sundhedsvæsenet har brug for akut redningspakke med et løft til lavtlønsgrupperne. Ellers bliver det et fuldbyrdet kollaps.”

Partiet har kaldt både sundhedsministeren og beskæftigelsesministeren i samråd.

“De har ikke kunnet svare på hvilke initiativer regeringen vil tage for at løse de helt akutte og åbenlyse problemer hvor det personale vi har så desperat brug for, forlader sundhedsvæsenet,” skriver Hvelplund.

Truslen om at sygeplejersker, jordemødre, SOSU'er og lægesekretærer forlader sundhedsvæsenet betegner han og Enhedslisten som en “potentiel bombe under hele sundhedsvæsenet og vores velfærdssamfund”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu har man jo ikke bare et pengetræ, som man kan plukke milliarder fra, når SF eller DF eller Ø synes det. Vil en gruppe have, vil en anden også. Vi har den danske model, men det synes jo som om arbejdsforholdene er der, hvor der skal sættes ind også i alvorlig grad, og så en ligelønsmodel når tingene er undersøgt. Her og nu må der nok penge på bordet, men hvor enig jeg er i deres metoder, de er lidt rabiate nogen af dem. Andre mennesker arbejder altså også hårdt i perioder, det er ingen spøg at være politibejent eller skolelærer altid heller.
Så der skal nok generelt laves en del ting om på vores arbejdsmarked ud over løn , ligeløn for lige arbejde.

Hvis Danmark skal undgå en katastrofe på sundhedsområdet, så må vi give efter for den (penge)afpresning som sygeplejerskerne udsætter regeringen for.
De tager syge mennesker som gidslet i deres faglige konflikt, hvilket jeg af høflighed ikke vil sætte ord på.
For fremtiden må der sættes ind for at øge antallet af sygeplejestuderende, så der evt. blive en lille arbejdsløshed blandt dem, så de ikke fremover får lignende ideer. At jeg så synes at startlønnen er for lav, er en anden ting. Det burde deres forbund have kigget på for længst.

Det skal ikke kunne betale sig at tage gidsler. Det kunne det åbenbart for sygeplejerskerne, som meget effektivt har brugt patienterne. Løn-og arbejdsforhold skal være anstændige, men skal klares ved normale overenskomstforhandlinger.

Fint nok at tilføre ekstra penge til sundhedsvæsenet ifm. coronakrisen, men herudover er det for mig at se overhovedet ikke indlysende, at netop sygeplejerskerne står forrest i køen, hvis der skal rettes op på et lønmæssigt efterslæb i det offentlige. Her må vel som minimum både SOSUerne og fængselsbetjentene være mere oplagte kandidater, hvilket selvfølgelig ikke er det samme, som at sygeplejerskerne ikke også kan have et efterslæb.

Nemlig. Så nu venter vi på at fængselspersonalet strejker, sygemelder sig eller siger op. Så kan det ikke undgås, at de også får mere i løn, ellers bryder fængslerne sammen.
Bagefter starter SOSUerne samme karrusel. Skruen uden ende.
Jeg tør slet ikke tænke på alle de faggrupper der kan lamme Danmark.

Kunne være at skraldemændene i hele landet skulle gøre det samme som sygeplejerskerne, tage folk som gidsler, for det hjælper jo åbenbart. Er dog sikker på, at skraldemændene ikke ville få samme opmærksomhed som sygeplejerskerne, selv om skraldemændene er lige så vigtige.. Men hvad bliver det næste efter sygeplejerskerne, dette her er skruen uden ende, og jeg mener ikke at der skal gives noget ekstra til de sygeplejersker - bare det at man opfordrer og truer med at der vil komme opsigelser - hvor er vi snart henne?

Da regeringen tog minkavlerne som gidsler havde piben en anden socialdemokratisk lyd!

Nu opfører mange socialdemokrater sig som borgerlige arbejdsgivere!

Socialdemokraterne skal nu punge ud af egen lomme!

For første gang under pandemien skal socialdemokrater have penge af lommen!

En god ven fortalte mig at mange socialdemokrater hader offentligt ansatte!

Hvorfor spurgte jeg?

Fordi de aldrig selv fik taget en uddannelse selv!

Kan min ven have ret i det udsagn?

Først skulle lærerne kues! Så sygeplerskerne! Hvem bliver mon de næste?

Hvis nogen med sikkerhed har taget nogen som gidsler, er det pandemien!

Den har længe taget pædagoger, sosuer, sygeplejersker, læger, piloter, kokke, servitricer, tjenere, lærere, etc. som gidsler.

Når kunderne bliver borte er det kun den ansatte som tages som gidsel i situationen!

Tænk at skulle føle at både du selv på grund af arbejdsbyrden er et gidsel, samt oveni at skulle se patienterne som gidsler på grund af de vilkår som pandemien medfører!

Som en sygeplejerske sagde! Af dagens tyve patienter fik ingen de optimale vilkår, som sygeplejersken er uddannet til at varetage! Det giver dårlig samvittighed der slider dag på dag!

Et vilkår der tilsyneladende gælder for mange offentligt ansatte og deres kunder!

Et forhold som ikke offentligt ansatte tilsyneladende har svært ved at sætte sig ind i!

Med mindre man stemmer på Enhedslisten!

De forstod det allerede inden sygeplejerske strejken!

Mette Frederiksen forstår slet intet!

Hun henviser blot til den danske model!

Modellen der lader syge vente i kø i hjemmet, i en sygeseng på gangen, eller med nødtørftig behandling og nødtørftigt pleje og omsorg!

Tænk at kollektive opsigelser skulle til før socialdemokraterne vågnede op!

Tænk at kunne tage de blå på sengen! Få de to procents besparelser i årevis rullet den anden vej! Få sygeplejersker tilbage i faget. Og måske endda på fuld tid!

Pleje og omsorg med empati!

Pandemisk Pape strategi!

Antallet betyder noget! Patienter, penge og politisk vilje!

Men først må Mette Frederiksen og socialdemokraterne vågne op af deres selvtilfredshed over nedslagtningen af de danske mink!

Virkeligheden kalder! Patienter dør hver dag af alt andet end cluster 5 mutationen.

Alfa og omega! Når Mette Frederiksen har sagt noget så bliver det sådan!

Mon ikke det ender i en ommer denne gang?

Omikron! Bliver Mettes rednings-mutation….

Ventelisterne vokser og vokser! Og i storbyerne vokser og vokser Enhedslisten. De havde åbenbart fat i mørketallet for den reelle venteliste!

Ventelisten der fortæller om alle de potentielle patienter der ikke vover at lade sig indlægge på grund af alt det som sygeplejerskerne har fortalt de sidste mange år.

Eller som min 97-årige nabokone sagde: “ Det kræver et godt helbred at lade sig indlægge på hospitalet!”

Sygeplejersker har langt større opbakning end en socialdemokrat kan forstå!

19,2 milliarder kroner.
Det koster det Staten, hvis den for eksempel i 12 måneder udbetaler 2.000kr. ekstra i løn til 800.000 offentligt ansatte ....
Mon ikke en del af de penge vil kunne findes? - Ved fx at skære betragteligt i arbejdsgivernes kontingentfradrag og ved at fjerne statsstøtten til aviser og radiokanaler af såkaldt borgerlig observans ....

Annonce