Fagbevægelsen advarer mod at tilgodese en enkelt lønmodtagergruppe

Penge på vej til hospitalerne: “Det her er ikke til en bestemt faggruppe, men til et samlet hospitalsvæsen,” beroliger S-regeringen
S-regeringen meldte tirsdag eftermiddag ud, at de nu forhandler med partierne om en coronavinterpakke til de trængte sygehuse:

Vi anerkender den betydelige udfordring og det pres, som sundhedsvæsenet står overfor

“Vi anerkender den betydelige udfordring og det pres, som sundhedsvæsenet står overfor. Planen er, at det skal træde i kraft hurtigst muligt,” lød det således fra Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Fagbevægelsen advarer dog mod, at politikerne giver varige lønløft til en enkelt medarbejdergruppe - eller udvalgte lønmodtagergrupper.

“Det er rigtig problematisk, hvad flere partier på Christiansborg har gang i – også partier, som kalder sig lønmodtagerpartier. Det vil være enormt kortsigtet og populistisk og kun føre til en voldsom splittelse blandt lønmodtagerne, hvis man tilgodeser én gruppe. Det er fuldstændigt vanvid,” siger formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, til Jyllands-Posten.

Risgaard foreslår i stedet, at regeringen - straks - indkalder til trepartsforhandlinger, hvor man aftaler et ekstra tillæg for ekstra arbejde for alle faggrupper inden for sygehusvæsenet denne vinter:

“Ro på! Indkald til trepart om midlertidigt ekstratillæg til de ansatte i sygehusvæsenet pga. corona. Det skal gælde ALLE faggrupper, som tager ekstraopgaver,” skriver Lizette Risgaard på Twitter.

placeholder

 

FOA: Kan udløse en 3. verdenskrig

FOA’s formand, Mona Striib, har været ude at advare om, at et særskilt lønløft kun til sygeplejerskerne vil kunne udløse en “tredje verdenskrig”.

S-regeringen er lydhør. I al fald understreger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at håndsrækningen fra Christiansborg til hospitalerne ikke vil blive givet som generelle lønstigninger, men som betaling for konkret overarbejde. Og at alle typer sygehusansatte, som udfører ekstraarbejde, vil blive tilgodeset.

Christian Rabjerg Madsen afviser “kategorisk” over for P1 Morgen onsdag, at coronavinterpakken er lig med varige lønløft til udvalgte lønmodtagergrupper:

“Nej, det er ikke det, det handler om. Det her er ikke til en bestemt faggruppe, men til et samlet hospitalsvæsen, hvor vi ønsker at give en midlertidig pakke, der kan tage noget af det pres af, som har været.”

S: Kun "midlertidige penge"

Han understreger - igen - at der bliver tale om “midlertidige penge”:

“Det er midlertidige penge, og kan jo derfor heller ikke indgå i grundløn eller andet.”

Rabjerg Madsen understreger, at regeringens holdning til sygeplejerskernes løn er fuldstændig uændret:

“Det er helt afgørende for mig at sige, at regeringens holdning til den konflikt, der har været på det offentlige område, hvad angår sygeplejerskernes løn, den er uændret. Der har vi en lønstrukturkomite, som skal se på lønstrukturen for det offentlige arbejdsmarked. Når den har barslet med en rapport, så læser vi den, og forholder os til den.” 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg ser sådan på det at lærerne har fået for meget på bekostning af sygeplejerskerne. Resultatet burde være forudsigeligt. Hvor var solidariteten blandt arbejdstagerne, og fornuften hos arbejdsgiverne?

Jeg har tjekket lærer, politi og sygeplejesker og pædagogers grundløn,tillæg m.m. og ja sygeplejeskerne halter bagud. Det er relevant at der kommer et lønløft så de kommer på niveau med de andre grupper.
Og det er vigtig fagbevægelsen er med inde over. Og det bliver gjort retfærdigt inden for alle grupper i sundhedssektoren.

Helle, vil du ikke delagtigøre os andre i de tal du fandt frem til i dit tjek? På forhånd tak!

I Tyskland er grundlønnen for en sygeplejeske på fuldtid ca. 15.000 kr. brutto. Og det med en arbejdsuge på 40 timer. Lige nu er kræver tyske sygeplejesker et lønløft på 2.200 kr. om måneden. Måske der kan rekrutteres sygeplejesker fra Tyskland til at arbejde i Danmark. Her er løn- og arbejdsforhold langt bedre end i Tyskland.

Hvis sygeplejeskerne får 5.000 kr. mere i løn om måneden, så skal ALLE SOSU'er have et lignende lønløft. For hvis nogen er blevet snydt på lønnen de seneste 10 - 15 år, så er det dem.

Det er da utroligt så mange, der for tiden som mandagstrænere og sofakommentatorer fører overenskomstforhandlinger for sygeplejerskerne. Adskillige politiske partier forsøger også at slå populistisk plat på problemerne i sundhedsvæsenet. Vil man den danske model må man overlade lønforhandlinger til parterne. Hvis en gruppe blandt sygeplejerskerne er så utilfredse må de tage kampen op i deres organisation og lægge en ny linie op til OK 24. Og i øvrigt afvente kommissionsarbejdet. Som det udarter for øjeblikket er der kun få vindere, nemlig de, der ønsker politisk fastlagte løn- og arbejdsforhold via- Folketing og EU -, og de, der ønsker en privatisering og markedsgørelse af ydelserne inden for sundhedsvæsenet med tilhørende private forsikringer og ophør af den frie og lige adgang til behandling. Jeg er glad for Lizettes og regeringens håndtering af situationen.

Tænk, sagde alle grupper med undtagelse af sygeplejerskerne ja til overenskomsten. Med et ja, var man vel også tilfreds med tilbuddet. Det var sygeplejerskerne ikke og sagde nej. De kæmper nu for mere i løn, hvor er solidariteten.
Den tænksomme.

Det vil udløse 3. verdenskrig, hvis en gruppe modtager lønløft af staten...

Sygeplejersker skal jo respektere gældende overenskomster ligesom alle andre på arbejdsmarkedet skal...
Og desuden er der jo indgået et overenskomst forlig, som deres "udmærkede" formand havde forhandlet til dem...

Det er helt fint, at tilføre midler til flere hænder til plejen...

Nu var det jo regeringen, der greb ind, (igen), så hvis det udløser en tsunami, at de, regeringen, prøver at rette op, og give de, der tager kampen et løft, virker det højt værdsatte system vel ikke. Et nej fra flertallet af sygeplejersker er vel højeste grad af demokrati.
Den tænksomme.

Lovindgreb i konflikter på arbejdsmarkedet er en del af den danske model.
Jeg selv har, fire-fem gange siden 1973, skullet arbejde under love, der var et resultat af sådan ét. Og hver gang lykkedes det vores faglige ledere at gennemføre resultater - ikke 'nu og med det samme'; men ofte i den næste forhandling.
Et 'nej' fra de 'ramte' - i denne situation sygeplejerskerne - er IKKE den 'højeste form for demokrati'. Dét er de konflikter, de bringer alle videre.

Det grundlæggende problem for såvel sygeplesker og jordmødre, og alle os andre for den sags skyld, er arbejdsforholdene. Før lød arbejdsopgaven på at løse kerneydelser. I dag skal vi alle bruge en masse tid på at registrere og forbedre alverdens unyttige ting og sager. Som det ofte lyder i jobopslag "Ingen dage er ens". Vi bliver konstant udsat for overflødige, men "nødvendige" forstyrelser dagen lang. Og når dagen så er slut lægger der en del af kerneopgaven tilbage enten overfladerisk behandlet eller helt uløst. At det forholder sig sådan skyldes flere forhold. Et er den forandringsparate digitalisering. Et par klik og verden er ikke som i går. Sikkerhed og effektivitet i opgaveløsningen gennem rutine og stabilitet. Ha ha ha. Glem det. Kommer du tilbage fra middagspausen er dagen forlængst forandret. Og det hver dag. Digitaliseringen har også medført, at der kan sendes beskeder, breve m.v. i en endeløs strøm. Hvor du før modtog en besked om dagen ruller de nu ind i et uoverskueligt tempo - Oven i de andre forandringer dagen medfører. Dernæst, så er der i dag ansat en hær af akademiske hævesænkebords ryttere, som hver i sær dagligt skal bevise deres værd gennem løbende udformning af nye "akademiske" løsninger på effektivisering og anden "begejstring" for nye tiltag.

Resultatet udebliver heller ikke. Hele befolkningen lider mere og mere under stresstrykket. Ikke bare sygeplejeskerne. ALLE. Desvære selv vores børn i skolerne. Her skal de præsterer et hav af overfladiske, opgaver, fremlæggelser og andre situationer, som ikke gør dem til velfungerende og dannede medborgere. Men til fremlæggelses robotter i en evig konkurrence med hinanden. Tænk, at børn og unge i stigende grad lider af stress og depressioner før de forlader folkeskolen.

Og det hele fordi det blå svindlerhold mener vi allesammen skal løbe længere og længere på literen. Det er sindsygt og vanvittigt. Vi har skabt et menneskedestruktivt samfund gennem den ivrige digitalisering for ikke at sakke bag ud - Og netop derigennem er vi dømt til at sakke bag ud. For fornuften og menneskeligheden og omtanken er forsvundet i ivrigheden efter at omdanne os alle til effektive digitale menneske robotter.

Børn siges at være fødte narcissister med psykopatiske træk. Først gennem opdragelse og indlæring gennem fejltagelser lære de indsigt og emparti. At børn og unge er forsømte og overladt til sig selv kan man allerede i dag se alle vegne. Vi er godt på vej til at miste samfundet gennem manglende omsorg for vores børn og unge gennem misforstået frihed til at gøre lige præcis hvad de vil dag og nat. En katastrofe.

God fornøjelse med fremtiden.

Annonce