Annonce

Hjørring-borgmester truer med at gå: Han får for lidt

Selvom han står til at få flere penge, siger Hjørring-borgmester, at han stopper, hvis regeringens udligningsreform går igennem.
Kampen om de kommunale udligningskroner spidser til i disse dage.

Den socialdemokratiske borgmester i Hjørring, Arne Boelt, siger til Avisen Danmark, at han ikke vil genopstille som borgmester, hvis regeringens udspil til en udligningsreform bliver gennemført.

Han er så skuffet over udfaldet af reformen, der vil betyde, at Hjørring modtager 15,6 millioner kroner mere med reformen, at han er klar til at sige farvel til sin årsløn på 1,25 millioner kroner.

Han vil simpelthen ikke have motivation til at fortsætte:

”Det kommer til at betyde, at der kommer til at skulle vælges nogle andre, for det nytter jo ikke noget at have sådan nogle siddende, der er motivationsløse,” siger borgmesteren til avisen Danmark.

Flytter i alt 1,4 milliarder

Regeringen fremlagde i slutningen af januar sit udspil til en reform af udligningssystemet. Det skal øge udligningen, så pressede kommuner får flere penge til velfærd.

”Nogle skal bidrage mere til fællesskabet. Der skal omfordeles flere midler fra velstillede kommuner i Nordsjælland og hovedstaden til andre, som ikke er lige så velstillede,” sagde social- og indenrigsminister Astrid Krag til pressemødet, hvor udspillet blev præsenteret.

Udspillet flytter i alt 1,4 milliarder kroner mellem kommunerne. Af dem står tre kommuner i hovedstaden til at skulle betale hovedparten. Det drejer sig om København (500 millioner kroner), Gentofte (300 millioner kroner) og Rudersdal (200 millioner kroner).

Siden har især nogle af de borgerlige borgmestre fra hovedstaden, der står til at tabe flest penge på reformen, været højlydte kritikere af reformen. Men også Skanderborgs borgmester Frands Fischer (S) har kaldt det ”tæt på uartigt” at hans kommune skal aflevere 55 millioner kroner mere i udligning.

Partifælle: Overraskende

58-årige Arne Boelt har været borgmester i den nordjyske kommune siden 2010. Ved det seneste kommunalvalg fik han 10.257 personlige stemmer, hvilket var kraftigt medvirkende til, at Socialdemokratiet fik 44,2 procent af stemmerne.

Borgmesterens trusler om at forlade sin post bliver taget med ophøjet ro af partifællerne på Christiansborg:

”Om han gør sig tanker om sin politiske fremtid, det er en lokal afgørelse. Han modtager 15,6 millioner kroner, som han får som direkte konsekvens af vores udspil, så derfor synes jeg måske også, at det er overraskende, at han ligefrem vil stoppe i politik på grund af den her reform,” siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen til avisen Danmark.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er da klart, at når man i flere år har arbejdet med at få en kommune til at fungere med de midler man har, ved at forhandle sig frem og hugge en hæl, og klippe en tå, så er det demotiverebde bare at få pengeNe foræret. Det kan Chr. R. Madsen ikke forstå.