Initiativtager bag #enblandtos om unges syn på voldtægt: "En alvorlig udvikling"

Hvis hun ikke siger nej, er det ikke voldtægt. Det mener hver femte i alderen 16 til 30 år i ny undersøgelse.
Der er en række udbredte og fejlagtige holdninger til voldtægt især blandt unge, danske mænd.

Det er konklusionen på en undersøgelse fra Aarhus Universitet ifølge Det Kriminalpræventive Råd, der har forsøgt at afdække de kulturelle opfattelser, der eksisterer om voldtægt blandt unge.

Undersøgelsen viser blandt andet, at en femtedel af unge mellem 16 og 30 år mener, at hvis en mand bliver fuld, så kan det hænde, at han kommer til at voldtage. Også selvom det ikke er intentionen.

Samtidig mener en femtedel af de adspurgte, at en kvinde ikke kan anklage manden for voldtægt, hvis ikke hun har sagt ‘nej’.

Disse er to af de mest udbredte stereotype holdninger om voldtægt, som undersøgelsen har fundet.

Der er dog generelt en lav accept af de fleste myter om voldtægt blandt de adspurgte unge, understreger Sarah van Mastrigt, som er kriminolog og lektor fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

“Men der er en betydelig gruppe af især yngre mænd, der har meget problematiske holdninger til voldtægt,” påpeger hun.  

Undersøgelsen viser også, at hver anden mand, der er mellem 16 og 20 år mener, at ’voldtægtsbeskyldninger ofte bruges som hævn mod mænd’.

Et kollektivt ansvar

Resultaterne er alvorlige, men de overrasker ikke, mener Maria Gudme, som er en af initiativtagerne til #enblandtos og regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet: 

“Det er ikke fordi, det overrasker mig helt vildt, at det er virkeligheden. Men det er en ret alvorlig udvikling, fordi det handler om den yngre generation. Det synes jeg er noget, man skal tage seriøst,” siger hun til Netavisen Pio.

Hashtagget ‘#enblandtos’ refererer til de 322 kvinder, der på tværs af det politiske spektrum underskrev et debatindlæg om sexisme i dansk politik.

Det er problematisk, at man lægger ansvaret over på den enkelte - hvad end det er offeret, eller den, der udfører voldtægten, mener Maria Gudme.

I stedet skal vi tage et kollektivt ansvar og et opgør med kulturen, samt turde at sætte ind politisk, understreger hun.  

“De løsninger, vi finder på, bør handle om, at det ikke er op til den enkelte at lade være, eller den enkelte at sige fra,” påpeger Maria Gudme.

“Det er op til for eksempel uddannelsesinstitutioner eller arbejdspladser, at sætte fokus på det her. Sætte fokus på samvær og samtykke i det hele taget. Det kan være med til at forebygge, at der sker voldtægter,” siger hun.

Lovgivning baseret på samtykke 

Især forestillingen om, at kvinden ikke senere kan anklage en voldtægt, hvis ikke hun aktivt har sagt ‘nej’, er bemærkelsesværdigt, forstår man.  

Det strider nemlig imod den nye samtykkebaseret lovgivning, der trådte i kraft samme måned, som svarene blev indsamlet.

Ifølge den nye lovgivning, kan man blive straffet for at have samleje med en person, der ikke har givet sit samtykke.

Flere tusind voldtægtsofre årligt 

Det kan få reelle konsekvenser, hvis mænd går rundt med stereotype forestillinger om voldtægt - som for eksempel ikke stemmer overens med den gældende lovgivning.

“Vi ved fra international forskning, at mænd, der har disse holdninger, har større risiko for at begå seksuelle overgreb,” siger Sarah van Mastrigt fra Aarhus Universitet.  

Samtidig peger undersøgelsen på, at der er en sammenhæng mellem stereotype forestillinger og at færre ofre anmelder overgreb.  

Det vurderes, at 11.800 kvinder bliver udsat for en voldtægt eller et voldtægtsforsøg om året.

Tallet er stigende, og mere end halvdelen af ofrene er under 25 år.

Det viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR).

Samtidig opstår voldtægt oftest indenfor hjemmet fire vægge, og gerningspersonen er oftest en person, som offeret kender i forvejen.

Der skal sættes massivt ind  

Der skal sættes markant ind mod forebyggelsen af voldtægter, mener Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Han peger på erfaringer fra andre lande, hvor der er lykkedes at nedbryde fordomme gennem uddannelse, og regeringen herhjemme bør også gøre dette til en prioritet, mener han.

“Det er helt uacceptabelt, at så mange kvinder oplever at blive voldtaget. Der er behov for, at regeringen sætter ind med en massiv forebyggelsesindsats. Vi mener, der er behov for en national strategi, der kommer 360 grader rundt om problemet,” siger Erik Christensen.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man kan jo starte i sexualundervisningen i skolerne. Kan IKKE passe, at man skal bruge xtra penge og træde i karaktér. Noget siger mig også at man ikke er så gode i hjemmene at tale om sex, men at de unge der ikke holder sig tilbage for at se porno i både skoletiden og fritiden. Vi accepterer vores pigebørn fra små klasser går udfordrende klædt... men vi accepterer IKKE at drengene reagerer på netop det fænomen.

Hvis blot man hjemsender de uintegrerbare ikkevestlige, så har man fjernet 8 ud af 10 overfaldsvoldtægter i Danmark med et fingerknips. Hvor svært kan det være?

Den mangel på empati blandt unge og yngre generationer kan da ikke overraske eftersom de er opdraget til det kun er dem selv som tæller i alle sammenhænge. Hensyn til andre er en by i Rusland for de her unge. Og jo mere en lorte opførelse de har, jo mere klapper forældre i deres små hænder. Og hvis nogen føler sig generet af en af de her umulige børn eller unge og gør opmærksom på den uacceptable opførelse bliver de svinet til at tåbelige forældre - Du kan møde den slags ubehagelige oplevelser nærmest dagligt. Før skete det måske en gang hvert 5. år.

De unge er i dag som en flok vilde dyr.

Kære Jeppe Lindholm
Man høster, hvad man sår:
"Unik optælling: 10 ud af 12 overfaldsvoldtægter begås af indvandrere eller efterkommere"
https://www.bt.dk/voldtaget/unik-optaelling-10-ud-af-12-overfaldsvoldtae...

Et socialdemokratisk opgør med de internationale konventioner og hjemsendelser af de uintegrerbare ikkevestlige vil løse voldtægtsproblemerne i Danmark med et pennestrøg.

Peter, ovenstående artikel omhandler ikke "overfaldsvoldtægt" som du beskriver. Men en grænseoverskridende adfærd om hvornår der er tale om voldtægt. Altså samleje uden samtykke.

I øvrigt, så er det kun et fåtal af indvandrene i Danmark, som opfører sig udbehageligt og uacceptabel. Langt de fleste lever et anstændigt liv. Men sædvanen tro beretter medierne ikke om den gode historie om indvandringen.

I et land som Tyskland er der behov for en indvandring på ca. 500.000 for at landet kan opretholde sin levestandart. I Danmark er situationen en lignende. Uden indvandring af unge/yngre mennesker kan vi for fremtiden heller ikke opretholde vores levestandart.

Personlig har jeg aldrig oplevet noget dårligt med indvandrere. Tværtimod.

Hvis man ser på, hvordan borgerlige politikere opfører sig i det her "moderne" Danmark, så må den slags opførelse nærmest blive betegnet som en god anstændig og ordentlig borgelig opførelse de her unge udviser.

Det er nok bare mig der er gammeldags.

Voldtægt findes åbentbart i flere version. Det kan både være en fremmed i en mørk park der giver den 13 årige voldsom varige fysiske skader uden over tvangs sex. Men også en kæreste i dit eget hjem der glemte at får dit mundligt sammenstykke. Du fik ingen fysisk voldsskader og du er på P-piller. I øvrigt er der friabort som backup plan. Vold og voldtægt er ikke kvinders skyld og at unge mænd er udsat for vold 4 gang så hyppigt som kvinder er heller ikke mænds skyld. Vold er uacceptable mod alle men det uacceptable at mænd glemmes i disse feministisk artikler. PioPio skal være forsigtig med at støtte andre ideologi.

Annonce