Mette Frederiksen i vidneskranken: En svær og tung beslutning

Statsministeren til Mink-kommission: "Indtil beslutningen træffes er jeg oprigtigt i tvivl" - hjemmelsspørgsmål blev "ikke nævnt" under regeringens koordinationsmøde
Statsminister Mette Frederiksen (S) er torsdag i vidneskranken i Mink-kommissionen i Retten på Frederiksberg. Statsministeren er kommissionens vidne nummer 55.

Hun understreger under afhøringen, ifølge flere medier, der følger afhøringen, at hun indtil den endelige beslutning træffes om aflivning af samtlige mink i Danmark 3. november sidste år er oprigtigt i tvivl:

"Indtil beslutningen træffes er jeg oprigtigt i tvivl."

Jeg er selv nordjyde og minkavl fylder meget i det nordjyske

"Vi havde en sundhedssituation, vi skulle håndtere. Men vi skulle også passe på dansk erhvervsliv. Jeg er selv nordjyde og minkavl fylder meget i det nordjyske."

Mette Frederiksen henviser også til, at hun flere gange under regeringens afgørende koordinationsmøde 3. november spørger til, om aflivning af samtlige mink i Danmark er nødvendig.

Mette Frederiksen nævner også, at hun ikke var meget involveret i spørgsmålene omkring mink før op mod det afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november.

Mødemateriale først frem meget sent før mødestart

Mette Frederiksen bekræfter, hvad også tidligere vidner har oplyst, at det sidste mødemateriale til regeringens koordinationsudvalg først blev færdig seks minutter før mødestart.

Statsministeren svarer "nej" til spørgsmålet, om det er en god måde at arbejde på, at mødematerialet først er færdigt seks minutter før mødet går i gang.

Mette Frederiksen oplyser, at seks ministerier har bidraget med mødemateriale. Det fremgår af møde-coveret.

Mette Frederiksen afviser bastant, at hun har talt for aflivning af samtlige mink før under selve koordinationsudvalgsmødet 3. november, som hun iøvrigt deltager i viralt, fordi hun befinder sig i isolation på Marienborg. Hun har nemlig været i nærkontakt med justitsminister Nick Hækkerup (S), som var blevet ramt af Covid-19.

Mette Frederiksen mener at huske, at hun fik det sidste bilagsmateriale  - bilag 2 - pr. mail kl. 21.24., altså seks minutter før mødestart. Bilag 2 indeholder en advarsel om, at både en dvalemodel og en permanent nedlukning af minkerhvervet vil kræve ny lovhjemmel.

Da bilag 2 når så sent frem, får hun ikke læst det inden mødetstart, forklarer Mette Frederiksen.

Mink-kommissionen fremlægger et notat, der siger, at statsministeren modtager bilag 2 kl. 20.42 fra Miljø- og Fødevareministeriet. Mette Frederiksen forklarer, at hun ikke præcist kan sige, hvornår hun modtog notatet, men at det kom så sent frem til hende, at hun altså ikke fik læst det inden mødestart.

En svær beslutning

Mette Frederiksen gentager, at beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark, var en meget tung og svær beslutning:

Det her er en af dem, som jeg var i tvivl om

"Jeg har truffet mange svære beslutninger i håndteringen af Covid-19 i Danmark. Det her er en af dem, som jeg var i tvivl om."

Mette Frederiksen forklarer, at hun under koordinationsudvalgsmødet spørger tre, måske fire, gange til, om det virkelig var nødvendigt at aflive samtlige mink. Og hver gang bekræftes det, at aflivningen er nødvendig.

Risikovurderingen fra Statens Serum Institut fremlægges. Det fremgår af den, at fortsat minkavl under en igangværende pandemi har "betydelig risiko for folkesundheden, herunder mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner".

"Jeg har ikke på noget tidspunkt i håndteringen af covid-19 i de to år, der er gået, fået så eksplicit og tydelig en risikovurdering fra de danske sundhedsmyndigheder,” kommenterer Mette Frederiksen, der mener, at netop risikovurderingen er helt-helt afgørende:

Jeg tror ikke, at nogen regering ville kunne sidde en sådan vurdering overhørig

"Jeg tror ikke, at nogen regering ville kunne sidde en sådan vurdering overhørig," understreger Mette Frederiksen.

Undsiger Heunicke-noter

Statsminister Mette Frederiksen undsiger flere gange under afhøringen sundhedsminister Magnus Heunickes personlige noter fra især mødet i regeringens koordinationsudvalg.

Mette Frederiksen giver flere gange udtryk for, at noterne - efter hendes mening - ikke er en ord til ord-gengivelse af det, som de enkelte mødedeltagere sagde under mødet. Hun påpeger også, at noterne set med hendes øjne flere steder er en upræcis gengivelse af mødets faktiske forløb.

Mette Frederiksen afviser kategorisk at spørgsmålet om lovhjemmel blev nævnt under regeringens koordinationsmøde 3. november:

Det blev ikke nævnt

"Det blev ikke nævnt."

Mette Frederiksen afviser, at regeringen 3. november besluttede en permanent nedlukning af minkerhvervet. Der var alene tale om en "midlertidig" nedlukning. En nedlukning, som ville gælde sålænge mink-avl udgjorde en risiko for folkesundheden.

Ikke bekendt med manglende hjemmel

Mette Frederiksen understreger, at hvis hun havde været bekendt med manglende lovhjemmel, så ville hun og regeringen have afholdt akkurat samme pressemøde, som man gjorde sidste år 4. november, blot med den tilføjelse, at regeringen nu ville bede Folketinget om at vedtage den nødvendige lov, der gav hjemmel til aflivningen af samtlige mink i Danmark.

Mette Frederiksen bliver bedt om at uddybe, hvad hun mener med - som udtalt på pressemødet 4. november sidste år - at aflivningen af alle danske mink sker på sundhedsmyndighedernes "klare anbefaling".

Her henviser statsministeren til anbefalinger fra sundhedsminister Magnus Heunicke og daværende departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels.

Fik først besked 8. november

Mette Frederiksen forklarer - hvad hun hele tiden har sagt - at hun først fik besked om den manglende lovhjemmel søndag aften den 8. november sidste år.

Flere gange i løbet af dagens afhøring kredser Mink-kommissionens udspørger omkring, hvem der i regeringen bærer ansvaret for beslutningen om aflivningen af samtlige mink i Danmark.

det egentlige ansvar ligger hos resortministeren

Her holder statsminister Mette Frederiksen dagen igennem fast i, at det egentlige ansvar ligger hos resortministeren. I det her tilfælde tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S). Hun understreger, at selv om hun er statsminister og dermed regeringschef, ja, så ligger ansvaret for beslutninger inden for et ressortområde hos den pågældende ressortminister.

Opdateret løbende frem til kl. 16

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

På de sædvanlige medier som Berlingske Tidende og Jyllandsposten kan man læse, at Statsminister Mette Frederiksen skal til afhøring i minkkommissionen idag torsdag. På de medfølgende billeder kan man så se en lille flok ernergiske "demonstranter" på måske 25 personer med plakater med en ordlyd som "Hvorfor lyver Mette", "Uvidenhed fritager ikke for ansvar" og "Ind med slette Mette - Lev med det" på et billede med Statsministeren bag tremmer.

Nu har denne her minkkommission været i gang i en rum tid og det undre mig at der findes en lille flok meget energiske "demonstranter" tilstede. For hvem er de mennesker egentlig? At det blå svindlerhold har taget alle Donald Trumps "valgkamp" metoder til sig i deres opførelse og adfærd har vi vist alle oplevet mere end godt er på det seneste. Så det vil være meget nærliggende at tro der her er tale om "professionelle" "demonstranter" og "ballademagere" tilkaldt til forskelligartet begivenheder, hvor det blå svindlerhold måtte finde det nødvendigt. Også her en kopi af Donald Trumps adfærd, som havde et sæt omrejsende "professionelle" "demonstranter" hyret til at følge han vælgermøder og søge for den rette stemning.

Og på de billeder der gang på gang vises med råbende "demonstranter" på Berlingske Tidende og Jyllandsposten ser der da også ud til den danske "befolkning" er mobiliseret mod Statsminister Mette Frederiksen - Som man siger billeder siger mere end ord. Også svindel billeder.

Det blå svindlerhold skyer ingen midler.

"Så det vil være meget nærliggende at tro" men ikke skyggen af bevis.
Konspirationsteori?
Jeppe, hvorfor er det ikke nogen fra den yderste venstrefløj???

Det med bizarre konspirationsteorier er i det hele taget ikke nogen højre/venstre-ting. Rasmus Nøhr, som skule have underholdt ved en af de tidligere grydelågsdemonstrationer, ligger vist et sted i omegnen af Alternativet, Enhedslisten eller muligvis de 4 grønne.

Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat, spørge Jørgen?
Hvorfor spiser løven ikke jordbær?
Hvorfor er jeg ikke blevet en kat?
Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat?

PETERSEN med ny profil ikke?

K.J., din dumhed er grænseløs!
Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat Din UVIDENHED ER GRÆNSELØS Hvorfor hvorfor dit og hvorfor dat

Ja, selv sygeplejerskerne og Dansk Sygeplejeråd er de blå i stand til at få på gaden med daglige billeder i de blå aviser. Sikke en magt de blå besidder! Senest fik de københavnske jordemødre til at manifestere sig! Godt gået Ellemann, Ekstrabladet, Pape, Jyllandsposten, Alex, B.T.. Hele det blå slæng! Sygeplejerskerne er blevet borgerlige. Og vil have en borgerlig løn!

Lad dem da demonstrere, landmændene pakkede sammen de synes det blev for dumt, da de begik hærværk på statsminister igen. Dumpapper

Hærværk på statsminister bilen. De siger det værste gak, men de tror på det, så dem om det.

15:06
Skamroser Barbara B.
- Jeg har ikke mødt et menneske med så stor en arbejdskapacitet før i mit liv ... eller dygtighed, for den sags skyld.
Ordene er Mette Frederiksens, og de er møntet på departementschef Barbara Bertelsen.

Spørgsmålet er om benovelsen er så stor at fru Frederiksen totalt glemmer folket, folketinget, politiske modstandere, de røde støttepartier, landbrugets organisationer, erhvervslivet, forskere, ministerkolleger, socialdemokrater, ministerchaufføren, ægtemanden eller blot egne børn: - Mor, kan en statsminister alene beslutte at aflive alle mink i Danmark?

Og så bagefter forsvare sig: “Ingen anden ansvarlig statsminister kunne have valgt anderledes!” Folkesundheden frem for alt må man forstå!

Og alt imens vælter mutationerne ind over de danske grænser. Fra Indien! Så Sydafrika! Så….!

Når mutationen om lidt går fra mennesket til en hund og fra en hund til mennesket, skal vel alle hunde i Danmark aflives.

Skamroser Kaare Mølbak
- Jeg har ikke mødt et menneske med så stor en arbejdskapacitet før i mit liv ... eller dygtighed, for den sags skyld.

Manden der havde tvivlens nådegave….

Men det passer ikke ind i magtfuldkommenhed, vi alene vide og en en-parti-regering med “lunser” til de nærmeste venner uden omtanke for helheden, folketinget og folkestyret.

Uarbejdsdygtige, dovne, ubegavede og inkompetente skal ingen medindflydelse have på forretningen og samfundet Danmark.

De kloge narrer og styrer de mindre kloge! De rige, de veluddannede, de snarrådige styrer landet.

Socialdemokratiske arbejdere der måtte nøjes med folkeskolens afgangseksamen eller mindre, er en gang for alle sat ud af demokratiet!

Den socialdemokratiske elite styrer for fedt! Anker Jørgensens ånd er død og borte!

Et demokrati der vokser fra bunden, fra folket er død og borte.

Intelligensens mangefacetterede regnbue er indkapslet til den socialdemokratiske røde tråd:

15:06
Skamroser Barbara B.
- Jeg har ikke mødt et menneske med så stor en arbejdskapacitet før i mit liv ... eller dygtighed, for den sags skyld.
Ordene er Mette Frederiksens, og de er møntet på departementschef Barbara Bertelsen.

Fra demokrati til embedsmandsvældet på to år!

Folketingets partier blå som røde bør overveje folket som en del af det danske demokrati!

Lars Løkke og Lars Krarup solgte folkesundheden i Midtjylland til et uhyrligt beløb på 5 milliarder for et kæmpebyggeri midt i et bundløst mosehul, hvis pilotering varede to år.
I dag er der ingen penge til sygeplejersker og sundhedspersonale.

Mette Frederiksen og BBB solgte folkesundheden i Danmark til et uhyrligt beløb på 19 milliarder for et kæmpe nedslagtningsprojekt af landets mink lagt i bundløse mosehuller i Midtjylland.
I dag er der ingen penge til sygeplejersker og sundhedspersonale.

Rigsretssagerne holder i kø!

Almindelige borgere, kloge, som ukloge, arbejdsomme som dovne, står i kø på ventelister overalt i hele landet!

Sygeplejerskerne har snart strejket i et helt år og givet udtryk for deres utilfredshed!

Så fandt regeringen en sølle milliard op imod de 24 milliarder som Lars og Mette har spenderet i fællesskab.

15:06
Skamroser Barbara B.
- Jeg har ikke mødt et menneske med så stor en arbejdskapacitet før i mit liv ... eller dygtighed, for den sags skyld.
Ordene er Mette Frederiksens, og de er møntet på departementschef Barbara Bertelsen.

Borgmesteren i Holstebro talte både imod Gødstrup og mink-skandalen!

Men han er jo blot en dum og uarbejdsom socialdemokrat! Må man forstå!

Den manglende sygepleje-kapacitet lukker nu stakkels Danmark ned igen!

Rettidig omhu kræver snarere en Kaare Mølbak end en BBB!

Tvivlens nådegave!

Mette Frederiksens eneste redning står og falder med Inger Støjbergs dom den 13. december.

Om tvivlen kommer den anklagede til gode.

Minken fik ikke en chance!

Det var BBB alt for dygtig til!

Sygeplejerskerne har skreget hele efteråret!

Nu betaler restaurationsbranchen prisen!

Og det havde den almindelige dansker gættet for længst!

Demokratiets genindførsel! Her behøvedes ikke en BBB!

Nu venter blot det næste folketingsvalg som de radikale som demokratiets bannerførere vil kræve til foråret!

Statsministeren til Mink-kommission: "Indtil beslutningen træffes er jeg oprigtigt i tvivl". Tænk hvis det var blevet derved!

Det danske sundhedsvæsen ville have været 19 milliarder kroner stærkere! Nu blev det til en enkelt!

Og børnenes statsminister lader skolebørnene betale prisen endnu en gang!

Det var da en utrolig gang vrøvl, og så på èn gang.
Det eneste jeg gider kommentere er : "Skolebørnene betaler prisen" De får max. 1½ uges ekstra juleferie. NEJ HVOR ER DET SYND FOR DEM. Ergo, hvis man vil være rigtig flink ved børnene, så skal ferien helt afskaffes, så de ikke behøver at være hjemme.

Ja, og hvem skal passe dem?

Undersøgelser viser at det er de svage socialdemokratiske familier det går mest ud over!

Nu var det jo børnene du syntes det var synd for !!! At forældrene kan have et problem er noget helt andet.
Hvilken undersøgelse henviser du til ? Eller er det rent gætværk ???

Hvis forældrene rammes vil det være mærkeligt hvis ikke det smitter af på børnene.

Aksel Jensen, Jeg kan kun være enig med Hans Jensen, det er dog en utrolig gang vrøvl du skriver og så gentager du det 3 gange, har du røget "sjov" tobak eller hvad er dit formål med skriveriet?
At sundhedsvæsenet kunne havde fået de 19 milliarder minkavlerne får er rent vrøvl, da ca. 75 % af minkene blev aflivet fordi de var angrebet af Coronavirus eller levede inden for den 7,8 km. sikkerhedszone hvor alle mink skulle aflives og erstattes af myndighederne ligesom det sker hvis en kobesætning er angrebet af mund- og klovsyge.
Når det gælder skolebørnene fremgår det jo tydeligt af dagens smittetal at det især er børn og unge under 20 år samt deres forældre mellem 30-40 år der er mest angrebet af Coronavirus, så selvfølgelig er det dem som skal blive hjemme til de er vaccineret, hvad ellers+

Og hvad sagde de danske dyrelæger? Eksperterne der aldrig blev spurgt?

Forståelsespapiret havde et manglende skriv hvor Enhedslisten og SF allerede på forhånd havde afskrevet minkavl i Danmark!

Danmarks reelle eksperter kom aldrig på banen!

BBBs brug af ordet Wuhan skræmte vid og sans af Mette Frederiksen og de fire øvrige i regeringens koordinationsudvalg.

Havde minken overlevet var maks 10 danskere døde!

En påstand der aldrig blev efterprøvet!

De 19 milliarder som sygehusvæsenet nu mangler tager formodentlig livet af 1000 danskere.

Et faktum sundhedsmyndighederne aldrig er blevet bedt om at regne på!

Men menige socialdemokrater vil til deres dødsdag forsvare en socialdemokratisk statsminister!

På trods af såkaldte eksperters udtalelser.

Det hedder demokrati!

Dyrlæger har INGEN forstand på hvordan Covid 19 eller hvordan den vil kunne mutere i dyr, eller kunne påvirke mennesker. Så at kalde dem eksperter i denne sammenhæng er det samme som at en meteorolog også er ekspert.
Det er ren politisk sludder, for at lyde klog.

Så dyrlæger forsker ikke?

Bent, fint at du er her igen. SÅ kan jeg måske få svar på mit spørgsmål og en kommentar til "Nu gør du præcis det som du angreb mig for".
https://piopio.dk/nyuddannede-har-moralsk-forpligtelse-til-ikke-ligge-ve... søg på #16929

Nu er Netavisen Pio jo ikke en brevkasse man kan sende spørgsmål til for at få besvaret, desuden forstår jeg ikke hvad det er du vil havde svar på.
Når jeg kommenterer artikler eller kommentarer her på Pio er det ud fra hvordan jeg opfatter det som er skrevet, så hvis du mener noget andet end det jeg opfatter du skriver, må du skrive det tydeligt så "misforståelser" undgås.

Bent, der er jo en belejlig tilgang at have når du ikke vil svare. Især ikke når du er dobbeltmoralsk.
#16743 Her er hvad DU skrev:
"Når man læser dine kommentarer bringer det stærke mindelser frem om en person som huserede i Tyskland fra 1933 til 1945, hvor han begik selvmord sammen med sin kone og 6 børn, navnet var Joseph Goebbels. En hver har sin smag når det gælder forbilleder, jeg siger "velbekomme" til din".

Også gerne svar på beskyldningen her: #16929

Kurt Jensen, Den kommentar du henviser til er skrevet som en kommentar til det Peter Jensen skrev, men hvis du følger dig "ramt" er det noget du selv må ligge og rode med.

Bent, du snakker udenom. Igen.
Hvorfor må du godt bruge sammenligner til en nazist når jeg ikke må (uden at det er usmageligt)?????

Annonce