Wolt udvider: Bringer nu også varer ud fra egne supermarkeder

Budene er fortsat ikke ansatte men påståede selvstændige uden overenskomst - hos Føtex, Coop og Just Eat er budene både ansatte og dækket af overenskomst
Udbringningstjenesten Wolt, der hidtil har koncentreret sig om at levere burgere og pizzaer ud til hungrende kunderne, udvider nu forretningen med levering af madvarer og andre varer fra centralt placerede supermarkeder i København og Aalborg.

Wolt har således i løbet af de sidste par uger åbnet tre supermarkeder, to i København, og et i Aalborg, hvorfra budtjenesten leverer varer til kunder, der har bestilt varerne online via Wolt-app’en.

Foreløbig byder Wolt på 2000 varenumre, som kan leveres inden for 30-40 minutter.

Konkurrerer med Gorillas

Wolt tager dermed i Danmark kampen op med tyske Gorillas, som på meget kort tid har formået at åbne afdelinger i en lang række storbyer i Europa, hvor de bringer varer ud til kunderne fra centralt placerede supermarkeder.

Wolt hævder fortsat, at deres bude er selvstændige

Wolt hævder fortsat, at deres bude er selvstændige, som derfor ikke er ansat af Wolt. På den måde går budene glip af normale lønmodtagerrettigheder som feriepenge og løn under sygdom.

Fagbevægelsen mener derimod, at Wolt-budene er falske selvstændige, som burde være ansat. Og have samme rettigheder som andre ansatte på arbejdsmarkedet.

Modsat Wolt har tyske Gorillas ansat sine bude. Foreløbig har Gorillas dog ikke tegnet overenskomst for budene.

Overenskomst hos Salling Goup, Coop og Just Eat

Føtex og Coop Mad leverer også varer ud til kunderne, som man kan bestille online.

Både Føtex (Salling Group) og Coop Mad har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F, der efter en indkøringsperiode vil dække samtlige bude.

Også budtjenesten Just Eat har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F

Også budtjenesten Just Eat har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F.

“Det er en mærkedag,” sagde formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, til Netavisen Pio, da Just Eat tiltrådte landeoverenskomsten først i oktober:

“Just Eat tager med tiltrædelsen til landeoverenskomsten ansvar for sine bude, men det er også en god dag for forbrugerne, der nu med god samvittighed kan bestille mad via Just Eat,” sagde Jan Villadsen og fortsatte:

“Mange virksomheder slår sig op på, at levere mad direkte til forbrugerne ved hjælp af falske selvstændige. Men nu står vi med tre kæmpe store aktører, der siger, at man godt kan bringe varer ud direkte forbrugerne på ordnede vilkår med egne ansatte. Vi er glade og stolte over de her resultater,” understregede Jan Villadsen over for Netavisen Pio.

Vi er glade og stolte over de her resultater

Amerikanske Doordash opkøbte for nylig finske Wolt Enterprises for knap 52 mia. kr.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det undre mig, at nogen overhovedet vil arbejde under disse vilkår.

Lønmodtagere skal langt bedre lovmæssigt beskyttes mod udnyttelse og udbyttelse.

Argentinerne er glade for det. I det mindste sidder de ikke ude i Mjølnerparken og får andres løn foræret ved lov, skat og tvang. Og så begår de heller ikke terrorangreb, gruppevoldtægter og gaderøverier.

Jeg er Wolt bud og kan godt forklare. Det fede er, at man helt selv bestemmer hvordan, hvornår, hvor meget, hvor lidt og hvorhenne man arbejder, fra dag til dag. Der er ingen chef og man bestemmer alting selv. Jeg ofrer gerne alt det du synes er så vigtigt for at kunne slippe for chefer, vagtplaner, mødetider, arbejdspladsen, bøvl med at få ferie når man vil, bøvl med at få feriepenge udbetalt, osv.

Problemet opstår, når du kommer til mig og siger jeg bliver "udnyttet" og "udbyttet". Det skal du ikke bestemme. Det er noget JEG bestemmer, om JEG føler mig udnyttet eller udbyttet. Som det ser ud nu, så viser en anonym, uafhængig Voxmeter undersøgelse, at vi er 89% tilfrede Wolt bude.

Så langt de fleste indvandre i Danmark er ordentlige og anstændige mennesker som forsørger sig selv. Det er først og fremmest medierne, som forsøger at spinde guld på den dårlige opsigtsvækkende historie. Sådan har det, hvad indvandre angår, været i årtier efterhånden. Det har både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kunnet profilere sig på. Og desvære har det påvirket visse danskere til at have et forvrænget billede af virkeligheden. Det er ikke indvandre som skaber problemerne. Det gør vi selv gennem mistillid opstået gennem årtiers massiv propaganda fra visse medier.

Hvis der var penge i at fremvise ordenlighed, så havde medierne vist et helt helt andet billede, end det de fremstiller i dag - Ja, vi mennesker er faktisk rigtig godt på vej til at ødelægge livsbetingelserne på Jorden. Bare fordi det kan betale sig.

En besynderlig destruktiv adfærd.

Kære Jeppe Lindholm
Tal lyver desværre ikke. Ifølge Finansministeriet koster ikkevestlige indvandrere mindst 33.000.000.000 kroner i rent underskud hvert år. Du har dog ret i at de argentinske Wolt-bude, der er af europæisk afstamning og som derfor har italiensk pas, er ordentlige og anstændige migranter, idet de tilhører en kultur, der er forenelig med vores, hvilket bl.a. betyder, at de ikke begår terrorangreb, ikke begår gruppevoldtægter, ikke begår gaderøverier og ikke forlanger, at vi skal kysse deres sko på gaden, imens vi bliver filmet og delt på Snapchat.

Hej Peter. Du har ret i, at argentinere ofte har en kultur, der er forenelig med vores. De 2. og 3. generations udvandrede danskere, jeg har mødt derovre, har stor respekt for kulturel diversitet og læser teksten over den danske racisme over for indvandrere og visse danskeres manglende forståelse for værdien af at dyrke sine kulturelle rødder, når man udvandrer. Jeg har sunget "Blæsten går frisk over Limfjordens vande" i en dansk landsbykirke midt på den argentinske pampas, hvor hele kirken græd og sang med, selv om mange af dem var 3. generations udvandrere. De talte dunder ved den efterfølgende kirkekaffe over, at danskere ikke lader muslimske kvinder bære deres tørklæder i fred, fordi de har kunnet udbrede andelsforeninger i Argentina og stadig sender deres stroe børn hjem til DK på højskoler, uden at nogen råber op om, at de ikke er integrerede nok. Dem delte jeg masser af kultur med. Jeg tvivler dog på, at jeg deler særlig meget med dig.

Kære Nanna
Hvis du gerne vil leve i et land, hvor kvinder skal rende tilsløret for ikke at friste det modsatte køn til synd, så er der masser af valgmuligheder for dig:

Top 10 Countries with the Highest Percentage of Muslims - 2021:

Maldives - 100%)
Mauritania - 99.9%
Somalia - 99.8% (tie)
Tunisia - 99.8% (tie)
Afghanistan - 99.7% (tie)
Algeria - 99.7% (tie)
Iran - 99.4%
Yemen - 99.2%
Morocco - 99%
Niger - 98.3%

Top 10 Countries with the Most Muslims - 2021:

Indonesia - 231,000,000
Pakistan - 212,300,000
India - 200,000,000
Bangladesh - 153,700,000
Nigeria - 95,000,000–103,000,000
Egypt - 85,000,000–90,000,000
Iran - 82,500,000
Turkey - 74,432,725
Algeria - 41,240,913
Sudan - 39,585,777

God rejse.

En eneste muslimsk kvinde er blevet truet med at få revet sit tørklæde af, det foregik ude i Dragør hvor en fuld mand blev forstyret af kvinden og hendes børn, kvinden var i øvrigt datter af en ekstremistisk muslim og var i kraftig opposition til alt dansk og de havde fået asyl i Danmark fordi de var alt for muslimske, til at kunne få lov til at gå løse i Tunesien.
Andre sager har der ikke været, men vi har et islamisk parti der mener det er almindeligt kvinder får revet deres tørklæder af, jeg ved at det ikke passer, men både danskere og udlændinge vil gerne tro på den slags ondskabsfulde historier.
Alle muslimer er udstyret videokameraer i deres telefoner, men intet er nogen sinde blevet dokumenteret, det er simpelt hen en vandrerhistorie.

Annonce