Annonce

Michelin-restauratør opfordrer kollegaer til at tegne overenskomst

Restauratøren bag Kokkeriet: ”Det gør mange ting lettere”
Michelin-restauratør Sammy Shafi fra Kokkeriet i København City har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F – og han opfordrer andre Michelin- og gourmetrestauranter til at gøre det samme.

”Overenskomst gør mange ting lettere,” siger Sammy Shafi til Netavisen Pio.

”Fordelene er at der er skitseret nogen spilleregler, som gør at man ved, hvad man – lønmodtagere og arbejdsgiver - skal forholde sig til. Det at have overenskomst betyder et sæt spilleregler, som er forhandlet og genforhandlet gennem mange år,” siger Shafi.

Han understreger, at det har spillet ind, at han i forvejen kendte fagbevægelsen og 3F fra Kastrup Lufthavn, hvor han havde en ledende rolle hos en af de store restaurationselskaber i Københavns Lufthavn, Compass Group.

Fælles forståelse med overenskomst

”En anden fordel er at man med overenskomst kan tiltrække fagligt dygtige medarbejdere, som ønsker ordnede forhold. En overenskomst betyder også, at der er en fælles forståelse mellem arbejdsgivere og fagforbundet 3F. Man har noget, man i fællesskab ønsker at værne om,” siger Shafi. Han køber ikke dén med, at det at drive restaurant på topplan nærmest per definition udelukker overenskomst:

”Der er udfordringer ved at tegne overenskomst. Der er nogen forhold, der skal respekteres. Der er nogen aftaler, der skal holdes. Men så er det heller ikke vanskeligere. Vi har tegnet overenskomst uden at være tvunget til det. Vi har gjort det, fordi vi mener, det er det rigtige at gøre,” siger restauratør Sammy Shafi.

det er på tide at også arbejdsgivere inden for restaurationsbranchen indgår overenskomst

Hvis andre gourmet-restauranter siger: ”Overenskomst, puha, nej tak”. Hvad siger du så?

”Så siger jeg, at det er på tide at også arbejdsgivere inden for restaurationsbranchen indgår overenskomst. Det er svært at påvirke en overenskomst, hvis man som restauratør ikke selv er med. Jeg oplever, at når først man har tegnet overenskomst, så er forhandler-modparten til at tale med. Det åbner en helt ny dør for en masse rådgivning, som man i den grad har brug for som restauratør,” lyder det fra restauratør, Sammy Shafi.

Mandag dryssede Michelin stjerner ud over danske restauranter. 28 restauranter opnåede at få en eller to Michelin-stjerner, men kun 11 af de 28 top-restauranter har tegnet overenskomst.

Michelin-restauranten Kokkeriet har omkring 25 ansatte.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg mener at det for år tilbage blev en del af kriteriet for at kunne blive tildelt en M-pris, at restauranten havde en god udnyttelse af råvarerne - at man ikke kunne 'lave oksehalesuppe ved at hugge halen af en okse og smide resten af dyret væk'. Det var - formodentlig utilsigtet - et krav om at skulle opføre sig ansvarligt og bæredygtigt mht. ressourserne.
Det ville være en god idé, om dét behandle de ansatte - de er vel også en del af restaurantens ressourser? - ordentligt