Håber aftale om kompensation til minkavlerne kan falde på plads denne uge

Statsministeren håber på bred politisk aftale så hurtigt som overhovedet muligt - nye forhandlinger mandag
En længe ventet aftale om kompensation til de danske minkavlere kan være på vej sidst på ugen.

Det antyder statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med TV 2 søndag aften.

“Vi kan en del som regering, men vi har ikke 90 mandater, og der er ikke en politisk aftale endnu. Jeg håber på, at den politiske aftale bliver indgået så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre - gerne i den uge, vi går ind i nu,” siger Mette Frederiksen.

Jeg håber på, at den politiske aftale bliver indgået så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre

Regeringen offentliggjorde på et pressemøde 4. november, at alle mink skulle aflives af hensyn til folkesundheden.

Minkavlerne fik stillet hurtig kompensation i udsigt, men en aftale herom har ladet vente på sig.

Politisk aftale skal godkendes af EU-Kommissionen

Noget af forsinkelsen skyldes, ifølge Mette Frederiksen, EU:

“Vi har haft brug for noget afklaring i forhold til statsstøtte med EU, så minkavlerne kan få den kompensation, de har brug for,” siger Mette Frederiksen til TV 2 og understreger, at minkavlerne “selvfølgelig” skal have en rimelig kompensation: 

Selvfølgelig skal minkavlerne have en rimelig kompensation

“Selvfølgelig skal minkavlerne have en rimelig kompensation. Jeg håber på, at der snart er en bred politisk aftale, så minkavlerne kan få den kompensation, som vil være rimelig," siger Mette Frederiksen.

Erhvervsminister Simon Kollerup orienterede 6. januar i et skriftligt svar til Europaudvalget om, at der har været tæt kontakt mellem EU-Kommissionen og Erhvervsministeriet i spørgsmålet om erstatning til minkavlerne.

Svaret dokumenterer, at EU-Kommissionen ad flere omgange har besvaret spørgsmål fra Erhvervsministeriet om EU’s statsstøtteregler og erstatning til minkerhvervet i perioden 5. november til 2. december.

Det fremgår også af svaret, at sagen om erstatning aktuelt afventer “at der indgås en politisk aftale, der kan forelægges og afklares statsstøtteretligt med EU-Kommissionen samt herefter formel notifikation og godkendelse”.

Bilaterale forhandlinger mandag

I sidste uge opfordrede Danske Minkavleres formand, Tage Pedersen, til, at minkavlerne til en start får udbetalt den tempobonus for hurtig aflivning af minkene, som avlerne er blevet lovet. Men heller ikke de penge har minkavlerne set noget til endnu - på trods af at der tidligt i forløbet blev indgået en politisk aftale herom mellem S-regeringen og dets tre støttepartier, de radikale, SF og Enhedslisten.

Mette Frederiksen forklarer i TV 2-interviewet, at den manglende udbetaling af tempobonussen skyldes et “overlap” mellem tempobonus og kompensation:

“Som jeg forstår det, er der noget overlap mellem tempobonussen og den generelle kompensationsordning, og derfor skal vi helst have godkendt og besluttet det som en del af en samlet aftale,” forklarer Mette Frederiksen i TV 2-interviewet.

Forhandlingerne om kompensation til minkavlerne blev genoptaget torsdag i sidste uge af fungerende finansminister Morten Bødskov.

Netavisen Pio erfarer, at der også mandag har været bilaterale forhandlinger

Netavisen Pio erfarer, at der også mandag har været bilaterale forhandlinger.

Netavisen Pio kunne torsdag rapportere om tilnærmelser mellem Venstre og regeringen i sagen.

November-december var det ellers Venstre, der førte an i angrebene på regeringen i sagen om den manglende lovhjemmel til at aflive samtlige mink i Danmark, men i sidste uge lød der overraskende pludselig forsonende toner fra Venstres hovedforhandler, finansordfører Troels Lund Poulsen.

Modsat de konservatives og Dansk Folkepartis erhvervsordførere ønskede Troels Lund Poulsen således ikke at deltage i angreb på S-regeringen for at have præsteret et “rodet forhandlingsforløb”:  

Jeg synes, man bliver nødt til at have forståelse for, at man kan blive ramt af sygdom

"Jeg synes, man bliver nødt til at have forståelse for, at man kan blive ramt af sygdom, og der skal også være plads til at kunne holde barselsorlov. Så er der andre, der tager over på ministerholdet, og sådan er det," sagde han til   Avisen Danmark  i sidste uge - men henvisning til at erhvervsminister Simon Kollerup før jul måtte melde sig syg, og at finansminister Nicolai Wammen er gået på barselsorlov.

Troels Lund Poulsen understregede samtidig over for mediet, at det er bedre, at der kommer en god aftale, end at der kommer en hurtig aftale om erstatning til minkavlerne.

Mandag morgen udtaler Troels Lund Poulsen, at han forventer at blive indkaldt til forhandlinger af Morten Bødskov mandag eller tirsdag:

"Jeg forventer en invitation til forhandlinger i dag eller i morgen, og det går jeg ud fra, at de andre partier også får," siger Lund Poulsen til Landbrugsavisen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Mit gæt er, en aftale sidst på ugen , hvis de blå ellers kan tage sig sammen, det er dem der trækker i langdrag.

Ingen forhandlinger siden før jul!
Troede Mette Frederiksen at hendes ulovligheder vil blive glemt?

Hold nu kæft hvor er Mette Frederiksen umoralsk og umenneskelig!

Forklar lige det lidt nærmere. Forstår ikke hvad du mener.

Det er godt nok længe siden at du har skrevet dette, men du har jo glemt at svare på hvad du mener
med ulovligheder!! Hvad er det for nogle ulovligheder du hentyder til?
Kom med konkrete beviser, og skriv dem her, ellers så stop med de falske injurier om statsministeren.

Der er forhandlet løbende og EU har nu godkendt den model, som regeringen har lagt frem, så det er helt op til Venstres TLP at sige ja i stedet for at bruge det til politisk plat. Så snart det er gjort kan minkavlerne få deres erstatning. Mink sagen undersøges, og dens konklusion vil nok bevise at der hverken er tale om umoral eller andet, men om et nødvendigt skridt for at redde liv, folkesundheden vægtes altså højt under denne regering.

Annonce