Det er ledernes og politikernes ansvar at håndtere stress

Arbejdsgiverne skal stoppe med at individualisere stress. Lederne skal sikre at ingen bliver syge. Og Christiansborg må levere handlingsplanen
En forårsdag sidste år taler Keld Wiinberg i telefon med sin datter. Hun har fødselsdag og bor på den anden side af jorden i Australien. Da hun spørger til, hvordan det går med hans arbejde, bryder han fuldstændig sammen. ”Det kom som et lyn fra en klar himmel,” fortæller Keld Wiinberg selv i dag. Han arbejder med IT og er medlem af HK. I perioden op til havde han været hårdt presset på sit arbejde.

Det kom som et lyn fra en klar himmel

Han har tidligere oplevet at have stress, men det mest overraskende var, at han denne gang ikke oplevede de klassiske signaler som hovedpine, glemsomhed, problemer med at sove eller dårligt humør.

Keld Wiinberg gik til sin leder, der sendte ham hjem og direkte i et forløb hos Falck Heathcare, som arbejdspladsen har et abonnement hos. Han blev sygemeldt med stress og måtte gå hjemme i omkring to måneder. Desværre er Keld Wiinbergs stresssygdom langt fra unik.

Fire ud af fem HK’ere har følt sig stresset

I HK har vi spurgt knap 4000 af vores medlemmer om deres forhold til stress. Vores undersøgelse viser – ikke overraskende – at knap fire ud af fem HK’ere har følt sig stressede inden for det seneste år. Men det stopper ikke her.

Mere end hver tredje stressede HK’er får ikke hjælp af sin leder

Det resultat fra vores undersøgelse jeg personligt synes er mest skræmmende er, at hver fjerde der går til sin leder med stress oplever, at lederen ikke reagerer. Ikke reagerer? Spørger man arbejdsgiverne, så lyder det, at medarbejderne har et stort ansvar for at være helt tydelige, når de fortæller, at de har stress. Men her siger jeg stop.

Det er simpelthen ikke godt nok, at man lægger ansvaret over på den enkelte medarbejder

Det er simpelthen ikke godt nok, at man lægger ansvaret over på den enkelte medarbejder. Hvis ens medarbejder så meget som pipper om et stort arbejdspres, så skal arbejdsgiveren tage det alvorligt og følge op. Er man ved at blive syg med stress, så er det langt fra altid nemt at sige det højt og da slet ikke til sin leder. Det er og bliver altid lederens ansvar at fastsætte nogle rammer for arbejdet, så man som ansat ikke bliver syg af at arbejde.

Det er lederens ansvar at forebygge stress, tage det alvorligt når en ansat bliver syg og hjælpe vedkommende tilbage i arbejde igen på en rolig og skånsom måde. Men hvordan gør man så det?

Få nu den stresspolitik

Jeg vil opfordre alle arbejdspladser til at få sig en stresspolitik. Det er ikke en nedskrevet lov, men det burde det måske være. Jeg kan nemlig se på vores undersøgelse blandt vores medlemmer, at det har store positive konsekvenser, når en arbejdsplads har en stresspolitik. Medarbejderne har større tiltro til deres leder, oplever at kollegaerne er hjælpsomme og de har en tro på, at virksomheden nok skal hjælpe dem på benene igen, hvis de bliver syge.

Hvis medarbejderne ved, at der er en stresspolitik, så har de en mindre risiko for at få stress

Faktisk viser vores undersøgelse, at hvis medarbejderne ved, at der er en stresspolitik, så har de en mindre risiko for at få stress – det siger da alt. Selvfølgelig er det også her et spørgsmål om, hvad der kom først. Har man et godt arbejdsmiljø, fordi man har en stresspolitik eller har man en stresspolitik, fordi man i forvejen arbejder for et godt arbejdsmiljø? Det er svært at sige.

Jeg kan bare se på vores undersøgelse, at det har en enorm betydning, så få den nu skrevet og i brug.

Politikerne skal også i sving

Stress er desværre ikke et sjældent fænomen i dag. I HK vil vi selvfølgelig gribe i egen barm og konstant gøre vores tillidsvalgte bedre til at håndtere medlemmernes stress og støtte dem igennem svære stressforløb. Men der skal også handling til på Christiansborg. Jeg ønsker, at vores Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard trækker i arbejdstøjet og sætter arbejdet i gang, så vi kan få en national handlingsplan mod stress.

Jeg ønsker, at vores Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard trækker i arbejdstøjet

Arbejdsgivere, kommuner og sundhedssystemet skal simpelthen arbejde bedre sammen om det her. Det gør mig ondt at høre, at når vores medlemmer er helt nede at ligge på grund af stress, så skal de også jonglere imellem de tre instansers modsatrettede krav. Det skal håndteres og det skal ske politisk. Jeg sidder ikke med den gyldne løsning, men vi kan høre på vores medlemmer, at stress er et alt for generelt problem, der rammer vidt og bredt på arbejdsmarkedet.

Derfor skal det heller ikke være et tabu at sige, at man har stress og det skal tages alvorligt fra ledelsens side fra dag et. På den måde sparer vi både vores HK-medlemmer som Keld Wiinberg for endnu en sygdomsperiode og vores samfund for en alt for dyr belastning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand i HK Danmark.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hold da op for Søren da, der er jo ingen faglig belæg for at det er på grund af arbejde danskerne er mere stresset.
Den massive stigning i antallet af stress ramte er jo ikke højre på arbejdsmarkedet end i uddannelsessystemet eller mennesker på offentlige ydelser!
Typisk junk medier som netavisen Pio ikke fortælle hele historien, men lader en del af den politiske fagbevægelse fri adgang til at sprede konspirationsteorier!
Sølle socialdemokrater!

Annonce